Besee on magustoidu tüüp või osa, mida seostatakse tihti Šveitsi, Prantsuse, Poola ja Itaalia köökidega. Tavaliselt valmistatakse besee vahustatud munavalgest ja suhkrust, millele mõnikord lisatakse mõnda happelisest koostisosa. Beseed kasutatakse küpsisteks, tordipõhjaks, kookide katteks ja magustoitude valmistamiseks.
Besee taigna valmistamine
Munavalged vahustada, siis lisada vähehaaval tuhk- või peensuhkur, kogu aeg tugevasti edasi vahustades. Sidrunimahl, sidrunhappe lahus või piiritus tilgutada vahustamise lõpupoole tilkhaaval juurde. Vaht peab jääma hästi kõva.
Koostisosad: 3 munavalget, 3/4 klaasi suhkrut, pisut soola, poole sidruni mahl (sidrunhappe lahust või piiritust).
Besee küpsetamine
Taignat küpsetada, õigemini kuivatada ahjus temperatuuril 90 – 110° C, kuni ta on seest täiesti kuiv. Alumine soojus ahjus peab olema veidi tugevam kui ülemine
Väikesed beseeküpsised (munavalgeküpsised)
Valmistada munavalgetaigen, millest tõsta teelusikaga või lasta tordipritsist väikesed kuhjakesed võiga määritud pärgamendile või plaadile. Küpsetada ahjus, kuni küpsised on seest täiesti kuivad.
Süüa kohviga, mahlajoogiga või kasutada magustoitude lisandina ning tortide kaunistamiseks.
Täidetud beseeküpsised
Munavalgetaignast valmistada väikesed madalad küpsised. Küpsetada leiges ahjus. Kuivale küpsisele määrida kohvi või šokolaadikreemi ja vajutada teine küpsis peale.

Kommentaarid