Lihatoidud

Eskalopp

Eskalopp on lamba-, kitse-, sea-, vasika- või linnulihast lõigatud õhuke naturaalselt praetav lõik. Toore eskalopi kaal on 100 kuni 150g. Lihalõigud vasardatakse …

Lihatoidud

Šnitsel

Sealihast või vasikalihast šnitsli valmistamine on päris lihtne. Siit leiab juhised liha vasardamiseks, paneerimiseks ja praadimiseks ning šnitsli kõrvale sobivad lisandid. Rohkem …

Lihatoidud

Antrekoot

Antrekoot on praetav lihalõik veise seljalihast. Liha vasardatakse kergelt ja praetakse tulisesse rasvasse pannes mõlemalt poolt pruuniks. Praetud lihaviiludele puistatakse sool ja …

Lihatoidud

Biifsteek

Biifsteek on veiselihast lõigatud ümmargune praetav lihalõik, mis kaalub 100 – 125 g. Praetud kuumas rasvas kiiresti mõlemalt poolt pruuniks. Süüakse kohe …

Hautamine Lihatoidud

Liha hautamine

Hautamiseks kasutatakse nii koduloomade, -lindude kui ka ulukite liha. Selleks on otstarbekohasem võtta sidekoerikkamad lihatükid, mis ainult praadimisel ei pehmene (veise reie …

Retseptid

Besee

Besee on magustoidu tüüp või osa, mida seostatakse tihti Šveitsi, Prantsuse, Poola ja Itaalia köökidega. Tavaliselt valmistatakse besee vahustatud munavalgest ja suhkrust, …

Taignad

Biskviittaigen

Biskviidi valmistamiseks on neli eri moodust. Vaja läheb 5 muna, 5 sl. suhkrut, 5sl. jahu, riivitud sidrunikoort. Terved munad (munakollane ja -valge …

Taignad

Piparkoogitaigen

Piparkoogitaignaid on erineva konsistentsiga. Küpsetatavast piparkoogist sõltub, missugust piparkoogitainast kasutada tuleb. Näiteks võib piparkoogitainastest valmistada väikeseid vormitud piparkooke, küpsiseid, plaadi- ja vormikooke …

Taignad

Lehttaigen

Lehttaignat kasutatakse pirukate, plaadikookide, tordipõhjade ja küpsiste valmistamiseks. Lehttaignast valmistatud toodete kihilisust soodustavad: külmad toiduained, külmad töövahendid ja töökoht (marmorlaud), taigna õige …

Taignad

Muretaigen

Muretaigna valmistamiseks on sobiv jahe ruum, samuti olgu kõik toiduained ja töövahendid külmad, et rasvaine ei sulaks, siis saab taigen hea ja …

Taignad

Pärmitaigen

Taignat nimetatakse pärmitaignaks, kui selle kobestajaks on pärm. Pärast taigna segamist toimuvad selles käärimisel ja küpsetamisel keerulised keemilised protsessid, mis muudavad taigna …

Retseptid

Pitsa

Pitsa ehk lahtine pirukas pärineb Itaaliast (itaalia keeles pizza), kuid on lihtsa valmistusviisi ja maitsvuse tõttu levinud üle terve maailma. Pitsa koosneb …

Retseptid

Pannkoogid

Pannkooke valmistatakse muna-, sooda-, küpsetuspulbri- või pärmitaignast. Kuju ning suuruse järgi eristatakse lusika- ja ülepannikooke, paksust pärmitaignast valmistatakse ka süvenditega pannil või …

Lihatoidud Praadimine

Liha praadimine

Praadimiseks kasutatakse kõige õrnemat ja võimalikult vähese sidekoega liha, mis praadimise vältel täielikult pehmeneb. Toidukauplustes on müügil mitmesuguseid pannil praadimiseks valmis lihalõike. …

Lihatoidud Praadimine

Paneerimine

Paneerimiseks nimetatakse ettevalmistatud toiduainete kastmist jahusse või riivsaiasse. Paneerimisega muudetakse toiduaine pind kuivemaks, mis soodustab pruunistumist ja takistab mahla ning rasva väljavoolamist. …

Fondüü Lihatoidud

Lihafondüü

Liha lõigatakse 2×2 cm suurusteks tükkideks ja tahendatakse majapidamispaberil. Taimerasv või -õli kuumutatakse. Tükeldatud liha võetakse kahvli otsa, pannakse kuuma rasvasse ja …

Fondüü

Kalafondüü

Kalafilee lõigatakse 2×3 cm suurusteks tükkideks, piserdatakse sidrunimahla või veiniga, maitsestatakse soola, pipra ja hakitud sibulaga ning hoitakse tund aega külmkapis. Seejärel …

Fondüü

Tomatifondüü

Hakitud sibul praetakse taimeõlis klaasjaks, lisatakse kooritud ja seemnetest puhastatud tomatid või tomatipüree ja puljong, keedetakse parajalt paksuks (umbes nagu hapukoor) ja …

Fondüü

Seenefondüü

Seened hakitakse üsna peeneks ja praetakse võis koos hakitud või riivitud sibulaga. Fondüünõu hõõrutakse küüslauguga, sellesse pannakse seened, vein ja riivitud juust, …

Fondüü

Roheline fondüü

Roheline fondüü Juust riivitakse või tükeldatakse, kuumutatakse koos puljongi, hapukoore ja riivitud sibulaga fondüünõus, mis enne hõõrutakse küüslauguga üle, kuni juust on …

Fondüü

Kohupiimafondüü

Või sulatatakse fondüünõus, lisatakse kohupiim, jahu ja piim, kuumutatakse kogu aeg kloppides peaaegu keema, tõstetakse tulelt ja klopitakse munakollased sisse ning maitsestatakse. …

Fondüü

Juustufondüü

Juust (paremini sobivad hollandi ja emmentali juust) riivitakse või tükeldatakse, pannakse küüslauguga ülehõõrutud keedunõusse, lisatakse vedelik ja munakollane, kuumutatakse pidevalt segades, kuni …

Retseptid

Dipikastmed

Dipikastmed on lihtne toidu serveerimise võimalus, mille puhul ettevalmistatud toiduained (kanatiivad, küüslauguleivakesed- või saiaampsud, soolased küpsised, juustutükid, toored või keedetud aedviljad, vorsti- …

Toorsalatid

Tomati-kurgisalat

See tomati-kurgisalat on klassikaline suvesalat. Naudi salatit iseseisvalt või serveeri grilli ääres koos kala, kana, sealiha või loomalihaga. Tomati-kurgisalati valmistamine on imelihtne. …