Lauakatmine

Noorte pidulaud

Noorte pidusid korraldatakse kodus sünnipäeva, passi saamise, klassi või kooli lõpetamise puhul, aga ka lihtsalt meeldivaks koosviibimiseks. Selle peo organiseerijaks olgu noored, …

Lauakatmine

Esimene koolipäev

Kooliminek või esimese tunnistuse saamine on lapse elus pöördelise tähtsusega sündmus, mille puhul on õige ka pidulikult lauda katta ning lähemaid onusid-tädisid …

Lauakatmine

Pensionile siirdumise laud

Pensionile mineku korral organiseeritakse viimane koosviibimine sageli töökaaslaste poolt. Seda tehakse ühiskondliku toitlustamise ettevõttes, klubis või asutuse ruumides. Viimasel juhul tellitakse toidud …

Lauakatmine

Peied

Peiete puhul tuleb arvestada, et inimesed on käinud, pikemalt aega väljas seisnud, seetõttu väsinud ja tihti külmetanud. Nende sooviks on puhata ning …

Lauakatmine

Soolaleivapidu

Uude korterisse kolinuid külastatakse meelsasti, et näha, kuidas nad on end sisse seadnud. Selleks, et uue korteri omadused paremini esile tuleksid, on …

Lauakatmine

Vastlapäev

Vanasti pidi vastlapäeval pikalt ligu laskma, et lina pikaks kasvaks, ja üheksa korda sööma, et põld üheksakordse seemne annaks. Seajalgade söömine pidi …

Lauakatmine

Jõululaud

Jõulud on aasta kõige pidulikum sündmus ja jõululaua katmisele hakatakse mõtlema juba varakult. Lõbusa jõulumeeleolu loomiseks kaunsitatakse peo- ja söögiruumid rikkalikult piltide, …

Lauakatmine

Katsikud

Vanasti olnud katsikutele minnes üldiseks tavaks kaasa viia jahu-, tangu- või kruubiputru, millele kaunistuseks pandud võisilm ja pooleks lõigatud kooritud keedetud munad. …

Lauakatmine

Pulmalaud

Pulmalaud kaetakse tavaliselt suurele inimestehulgale. Selleks, et kõik ühisesse lauda mahuksid, on sageli vaja laua erilist asetust. Suures ruumis on laudu võimalik …

Lauakatmine

Sünnipäevalaud

Sünnipäeval on traditsiooniliseks kujunenud kohvilaud, mille keskseks toiduks on sünnipäevakringel. Kodus küpsetades antakse kringlile sageli selle arvu kuju, kui vanaks sünnipäevalaps saab, …

Lauakatmine

Naistepäevalaud

Pidulikku lauda naistepäeva puhul korraldatakse sageli ametiasutustes või ühiskondliku toitlustamise ettevõtetes. Asutuse ruumides või klubis saab pidulaua organiseerida mitmel viisil: toidud ja …

Lauakatmine

Lõkkeõhtu

Lõkkeõhtut võib organiseerida suvilas kamina ääres, aias või metsas tehtud lõkketule juures. Lõkkeõhtule sobivaid toite saab valmistada ka sütel metall-röstimisseadmel. Laud kaetakse …

Lauakatmine

Ootamatud külalised

Ootamatult küllaminek on alati seotud teatud riskiga. Pererahvas võib olla hõivatud mõnest tööst. peab välja minema või on tal muid põhjusi külalisi …

Lauakatmine

Igapäevane lauakatmine

Enne söömist söögiruumi tuulutatakse, eriti kui süüakse köögis või eluruumis. Söögilaud kaetakse puhta, plekkideta ning täiesti sileda lina, väikeste linakeste või linikutega. …

Lauakatmine

Kokteililaud

Meil tavaliseks saanud kohvilaua asemel on väga meeldivaks külaliste kostitamise võimaluseks kokteili või mõne muu joogi pakkumine. Joogiks võib anda morssi, kalja, …

Lauakatmine

Selvelaud ehk Rootsi laud

Kui soovitakse toitu kiirelt pakkuda või kui puudub võimalus lauas istumiseks, on kohane katta selvelaud ehk Rootsi laud. See nõuab vähem ruumi …

Lauakatmine

Kohvi- või teelaud

Klaasid või tassid asetatakse lauale alustassidel, tassi taha pannakse paremale poole suunatud käepidemega teelusikas. Leivataldrikud on vasakul, alustassiga samal joonel või veidi …

Lauakatmine

Külmlaud

Külmlauda võib katta iseseisva lauana, andes külmroogade juurde selliseid jooke ning lisandeid, et iga maitse saab rahuldatud: morssi, kalja, mahla, mineraalvett, puuvilju. …

Lihatoidud

Eskalopp

Eskalopp on lamba-, kitse-, sea-, vasika- või linnulihast lõigatud õhuke naturaalselt praetav lõik. Toore eskalopi kaal on 100 kuni 150g. Lihalõigud vasardatakse …

Lihatoidud

Šnitsel

Sealihast või vasikalihast šnitsli valmistamine on päris lihtne. Siit leiab juhised liha vasardamiseks, paneerimiseks ja praadimiseks ning šnitsli kõrvale sobivad lisandid. Rohkem …

Lihatoidud

Antrekoot

Antrekoot on praetav lihalõik veise seljalihast. Liha vasardatakse kergelt ja praetakse tulisesse rasvasse pannes mõlemalt poolt pruuniks. Praetud lihaviiludele puistatakse sool ja …

Lihatoidud

Biifsteek

Biifsteek on veiselihast lõigatud ümmargune praetav lihalõik, mis kaalub 100 – 125 g. Praetud kuumas rasvas kiiresti mõlemalt poolt pruuniks. Süüakse kohe …