Munatoidud Praadimine

Munade praadimine: samm-sammult erinevad praemuna õpetused

Muna praadimine on üks lihtsamaid ja kiiremaid viise hommikusöögi valmistamiseks, kuid selle tagasihoidliku toiduvalmistamismeetodi all peitub mitmeid variatsioone. Selles artiklis käsitleme erinevaid viise muna praadimiseks, alates klassikalisest ühepoolsest praadimisest kuni rohkem loominguliste meetoditeni nagu pilvemuna. Iga alapeatükk sisaldab samm-sammult juhiseid, et saaksite oma muna praadimise oskusi täiustada.

Erinevad viisid muna praadimiseks: täielik juhend

Praemunad nelja erinevat moodi.

1. Ühepoolne praadimine: lihtsus on võti

Mis on ühepoolne praadimine?

Ühepoolne praadimine on kõige lihtsam ja kiirem viis muna praadimiseks. Selles meetodis praetakse muna ühelt küljelt, kuni valge on täielikult küpsenud, kuid kollane jääb vedelaks.

Millal seda kasutada?

See meetod sobib ideaalselt kiireks hommikusöögiks või kui soovite muna lisada võileivale või burgerile.

Millist panni kasutada?

Parim on kasutada mittereageerivat panni, näiteks keraamilist või teflonkattega panni.

Kuidas seda teha?

  1. Kuumutage pann keskmisel kuumusel ja lisage natuke võid või õli.
  2. Murdke muna pannile ja vähendage kuumust madalaks.
  3. Küpsetage, kuni valge on täielikult tahkunud, kuid kollane jääb vedelaks.
  4. Eemaldage pannilt ja serveerige kohe.

Näpunäited ja trikid

  • Võite lisada veidi soola ja pipart maitse järgi.
  • Kui soovite kollast veelgi vedelamaks jätta, võite katta panni kaanega, et muna küpseks kiiremini.

2. Kahepoolne praadimine: klassikaline ja mitmekülgne

Kõvaks praetud muna avokaadoga.

Mis on kahepoolne praadimine?

Kahepoolne praadimine tähendab muna mõlemal küljel praadimist. See meetod võimaldab teil saavutada täiuslikult küpsetatud valge ja kollase.

Millal seda kasutada?

See meetod sobib suurepäraselt neile, kes eelistavad täielikult küpsetatud kollast.

Millist panni kasutada?

Ka siin on parim kasutada mittereageerivat panni.

Kuidas seda teha?

  1. Kuumutage pann keskmisel kuumusel ja lisage natuke võid või õli.
  2. Murdke muna pannile ja vähendage kuumust madalaks.
  3. Küpsetage, kuni valge on peaaegu täielikult tahkunud.
  4. Pöörake muna ettevaatlikult spaatliga ümber ja küpsetage teist külge 30 sekundit kuni 1 minut.
  5. Eemaldage pannilt ja serveerige kohe.

Näpunäited ja trikid

  • Kui soovite kollast veelgi tahkemaks, võite küpsetada teist külge kauem.

3. Munapuder praepannil: klassika uues kuues

Lihtne munapuder

Mis on munapuder praepannil?

Munapuder praepannil on meetod, kus muna praetakse pannil, kuid segatakse pidevalt, et saada pehme ja õrn munapuder.

Millal seda kasutada?

See meetod sobib suurepäraselt hommikusöögiks või lõunaks ja on hea viis munade kiireks ja maitsvaks valmistamiseks.

Millist panni kasutada?

Kasutage mittereageerivat panni, et vältida muna kleepumist.

Kuidas seda teha?

  1. Kuumutage pann madalal kuumusel ja lisage natuke võid või õli.
  2. Murdke muna pannile ja alustage kohe segamist.
  3. Jätkake segamist, kuni muna hakkab tahkuma, kuid jääb siiski pehmeks ja õrnaks.
  4. Eemaldage pannilt enne, kui muna on täielikult tahkunud, kuna see jätkab küpsemist panni kuumusest.
  5. Serveerige kohe, lisades soovi korral natuke soola ja pipart.

Näpunäited ja trikid

  • Võite lisada munapudrule ka natuke juustu, ürte või isegi suitsuliha, et anda sellele rohkem maitset.

4. Pilvemuna praadimine: kunstilisus taldrikul

Pilvemuna saia peal.

Pilvemuna on loominguline viis muna praadimiseks, kus valge ja kollane eraldatakse ning valge vahustatakse enne pannile panemist. Tulemuseks on pilvekujuline, õhuline muna.

Millal seda kasutada?

See meetod on suurepärane erilisteks hommikusöökideks või kui soovite lisada tavapärasele munaroale kunstilist puudutust.

Millist panni kasutada?

Kasutage suurt, laia põhjaga panni, et muna saaks laiali laotuda.

Kuidas seda teha?

  1. Eraldage muna valge ja kollane.
  2. Vahustage valge kuni moodustuvad pehmed tipud.
  3. Kuumutage pann madalal kuumusel ja lisage natuke võid või õli.
  4. Asetage vahustatud valge pannile ja tehke keskele süvend.
  5. Lisage süvendisse kollane.
  6. Küpsetage madalal kuumusel, kuni valge on tahkunud ja kollane jääb vedelaks.

Näpunäited ja trikid

  • Võite lisada vahustatud valgele natuke juustu või ürte lisamaitse saamiseks.

5. Veevannil praadimine: õrn ja ühtlane tulemus

Mis on veevannil praadimine?

Veevannil praadimine on meetod, kus muna praetakse pannil, mis on asetatud keeva veega täidetud poti kohale. See tagab õrna ja ühtlase küpsemise.

Millal seda kasutada?

See meetod sobib suurepäraselt neile, kes soovivad saavutada eriti õrna ja ühtlaselt küpsetatud muna.

Millist panni kasutada?

Kasutage väikest panni, mis mahub suurema poti peale.

Kuidas seda teha?

  1. Keetke pott veega ja asetage selle peale väike pann.
  2. Lisage pannile natuke võid või õli.
  3. Murdke muna pannile.
  4. Küpsetage madalal kuumusel, kuni muna on soovitud küpsusastmes.
  5. Eemaldage pannilt ja serveerige kohe.

Näpunäited ja trikid

  • Kuna see meetod nõuab rohkem aega, veenduge, et teil oleks piisavalt kannatust, et saavutada parim tulemus.

6. Härjasilmana praetud muna eestipäraselt

Praetud munade ehk härjasilmade valmistamisel lastakse katkilöödud munad koorest ettevaatlikult kuumale rasvasele pannile, puistatakse peale soola ja pipart ning praetakse nõrgas kuumuses, kuni munavalge on hüübinud, munakollane aga osaliselt pehme. Kui on käepärast kuum ahi, asetatakse pann hetkeks sinna või kaetakse kaanega, siis hüübib munavalge ühtlaselt ja kiiremini.

Praetud munad antakse kohe lauale praetud kartulite ja toorsalati või hautatud köögiviljaga. Praetud mune serveeritakse sagedasti ka praetud leiva-, sepiku- või saiaviilul või praetud lihalõikudel, nagu searibi, biifsteek, šnitsel jt.

7. Omleti valmistamine

Omlette valmistatakse naturaalselt või vahustatult.

Naturaalne omlett

Munad lüüakse kaussi, kloppida lahti, lisada maitseained ja vedelik. Või sulatada ümmargusel pannil, lisada muna ja vedeliku segu ning kuumutada nõrgal tulel, algul keskkohast kergelt segades. Selleks, et muna ühtlaselt hüübiks, katta pann kaanega või panna paariks minutiks kuuma ahju. Valmis omlett keerata kahe- või kolmekordselt kokku ja libistada vaagnale või taldrikule. Enne kokkukeeramist võib omletile asetada täidist.

Vaja läheb: 4 muna, 4 – 6 sl. piima, koort või vett, soola, soovi korral pisut pipart, 40 g võid. Magusa täidisega omleti puhul 1 sl. suhkrut, riivitud sidrunikoort või 1/4 tl. peenestatud kardemoni.

Vahustatud omlett

Valmistatakse eelmise retsepti järgi. Munavalged eraldada kollastest ja kloppida tugevaks vahuks. Munakollased segada vedeliku ja maitseainetega ning saadud segu omakorda munavalge vahuga. Segu valada kuumale rasvasele pannile, küpsetada ahjus, libistada vaagnale ja keerata kahekorra. Soovi korral täita soolase või magusa täidisega.

Omleti täidised

Hakklihatäidis: 25 g võid või margariini, 1 väike sibul, 1 pakk (200 g) veisehakkliha, 1 sl. riivsaia, 2 sl. hapukoort, soola, pipart, 1 sl. hakitud petersellilehti, basiilikut.

Sibul hakkida peeneks, praadida võis, lisada hakkliha ja kuumutada segades, kuni liha punane värvus kaob. Siis segada juurde hapukoor ja riivsai ning maitsestada.

Liha-seenetäidis: 25 g võid, 3 – 4 sl. hakitud värskeid või 2 sl. konservseeni, 1.5 sl. jahu, 1/2 klaasi liha- või seeneleent, 1/2 klaasi rõõska koort, 100 – 150 g keedetud vasika- või kanaliha, keedusinki või keeduvorsti, soola, pipart, 1 sl. hakitud petersellilehti.

Hakitud seened praadida kergelt võis, puistata juurde jahu, kuumutada segades, lisada kuum leem ja keeta läbi. Siis lisada koor, tükeldatud liha ning maitsestada.

Kalatäidis: 25 g võid, 1.5 sl jahu, 1 klaas piima, 200 g luudest ja nahast puhastatud suitsukala või keedetud kalafileed, soola, pipart, 1 sl. hakitud tilli.

Võist, jahust ja piimast valmistada hele kaste, lisada kalatükid ja maitsestada.

Köögiviljatäidis: 300 g köögivilja (porgandid, sellerijuur, aedherned, aedoad, lillkapsas), 30 g võid, 3 – 4 sl. rõõska koort või piimakastet, soola, 1/2 sl. hakitud tilli või petersellilehti.

Köögivili lõigata peenteks ribadeks või kuubikuteks, hautada võis, lisada koor või hele kaste ja maitsestada soola ning hakitud maitserohelisega.

Nuudlitäidis: 150 g nuudleid, soola, 25 – 30 g võid, 2 sl. riivitud juustu, 1 sl. hakitud maitserohelist.

Nuudlid keeta, valada sõelale, loputada keeva veega, nõrutada. Siis segada nuudlid sulatatud või, riivitud juustu ja hakitud petersellilehtedega. Samal viisil valmistada riisitäidis.

Täidiste kogused on arvestatud 4 – 6 muna tarvis. Omleti täidisena kasutatakse veel seenetäidist, kohupiimatäidist, keedist, džemmi jm.

Loodan, et leidsite sellest artiklist kasulikku teavet ja inspiratsiooni, kuidas oma munapraadimise oskusi täiustada. Iga meetod pakub oma unikaalset maitset ja tekstuuri, mis võimaldab teil nautida seda tagasihoidlikku, kuid mitmekülgset toitu erinevatel ja põnevatel viisidel.


5 3 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare