Munatoidud Praadimine

Munade praadimine

Mune praetakse naturaalselt või omletina nõrgemas kuumuses, et nad ainult õrnalt pruunistuksid.

Praetud muna

Praetud munade ehk härjasilmade valmistamisel lastakse katkilöödud munad koorest ettevaatlikult kuumale rasvasele pannile, puistatakse peale soola ja pipart ning praetakse nõrgas kuumuses, kuni munavalge on hüübinud, munakollane aga osaliselt pehme. Kui on käepärast kuum ahi, asetatakse pann hetkeks sinna või kaetakse kaanega, siis hüübib munavalge ühtlaselt ja kiiremini.

Praetud munad antakse kohe lauale praetud kartulite ja toorsalati või hautatud köögiviljaga. Praetud mune serveeritakse sagedasti ka praetud leiva-, sepiku- või saiaviilul või praetud lihalõikudel, nagu searibi, biifsteek, šnitsel jt.

Omleti valmistamine

Omlette valmistatakse naturaalselt või vahustatult.

Naturaalne omlett

Munad lüüakse kaussi, kloppida lahti, lisada maitseained ja vedelik. Või sulatada ümmargusel pannil, lisada muna ja vedeliku segu ning kuumutada nõrgal tulel, algul keskkohast kergelt segades. Selleks, et muna ühtlaselt hüübiks, katta pann kaanega või panna paariks minutiks kuuma ahju. Valmis omlett keerata kahe- või kolmekordselt kokku ja libistada vaagnale või taldrikule. Enne kokkukeeramist võib omletile asetada täidist.

Vaja läheb: 4 muna, 4 – 6 sl. piima, koort või vett, soola, soovi korral pisut pipart, 40 g võid. Magusa täidisega omleti puhul 1 sl. suhkrut, riivitud sidrunikoort või 1/4 tl. peenestatud kardemoni.

Vahustatud omlett

Valmistatakse eelmise retsepti järgi. Munavalged eraldada kollastest ja kloppida tugevaks vahuks. Munakollased segada vedeliku ja maitseainetega ning saadud segu omakorda munavalge vahuga. Segu valada kuumale rasvasele pannile, küpsetada ahjus, libistada vaagnale ja keerata kahekorra. Soovi korral täita soolase või magusa täidisega.

Omleti täidised

Hakklihatäidis: 25 g võid või margariini, 1 väike sibul, 1 pakk (200 g) veisehakkliha, 1 sl. riivsaia, 2 sl. hapukoort, soola, pipart, 1 sl. hakitud petersellilehti, basiilikut.

Sibul hakkida peeneks, praadida võis, lisada hakkliha ja kuumutada segades, kuni liha punane värvus kaob. Siis segada juurde hapukoor ja riivsai ning maitsestada.

Liha-seenetäidis: 25 g võid, 3 – 4 sl. hakitud värskeid või 2 sl. konservseeni, 1.5 sl. jahu, 1/2 klaasi liha- või seeneleent, 1/2 klaasi rõõska koort, 100 – 150 g keedetud vasika- või kanaliha, keedusinki või keeduvorsti, soola, pipart, 1 sl. hakitud petersellilehti.

Hakitud seened praadida kergelt võis, puistata juurde jahu, kuumutada segades, lisada kuum leem ja keeta läbi. Siis lisada koor, tükeldatud liha ning maitsestada.

Kalatäidis: 25 g võid, 1.5 sl jahu, 1 klaas piima, 200 g luudest ja nahast puhastatud suitsukala või keedetud kalafileed, soola, pipart, 1 sl. hakitud tilli.

Võist, jahust ja piimast valmistada hele kaste, lisada kalatükid ja maitsestada.

Köögiviljatäidis: 300 g köögivilja (porgandid, sellerijuur, aedherned, aedoad, lillkapsas), 30 g võid, 3 – 4 sl. rõõska koort või piimakastet, soola, 1/2 sl. hakitud tilli või petersellilehti.

Köögivili lõigata peenteks ribadeks või kuubikuteks, hautada võis, lisada koor või hele kaste ja maitsestada soola ning hakitud maitserohelisega.

Nuudlitäidis: 150 g nuudleid, soola, 25 – 30 g võid, 2 sl. riivitud juustu, 1 sl. hakitud maitserohelist.

Nuudlid keeta, valada sõelale, loputada keeva veega, nõrutada. Siis segada nuudlid sulatatud või, riivitud juustu ja hakitud petersellilehtedega. Samal viisil valmistada riisitäidis.

Täidiste kogused on arvestatud 4 – 6 muna tarvis. Omleti täidisena kasutatakse veel seenetäidist, kohupiimatäidist, keedist, džemmi jm.

5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare