Praetud aedviljade valmistamine
Aedvilja praetakse toorelt (kartulid, kõrvits, tomatid jm.), keedetult (kartulid, kaalikas, naeris, peet), kotlettideks tehtult (kõik aedviljad).
Praetud aedvilja süüakse iseseisva toiduna kastme ja salatiga või praetud liha- või kalatoidu lisandina.
Praetud kaalikas, nuikapsas, naeris või peet
Aedviljad lõigatakse viiludeks ja keedetakse soolavees pehmeks. Peedid keedetakse tervelt ja koorimata, kooritakse ning tükeldatakse keedetult. Viilud kastetakse lahtiklopitud munasse ja riivsaiasse, pannakse kuuma rasva sisse ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.
Aedvilju võib praadida ka ainult jahusse kastetult.
Antakse kohe lauale hapukoorega, sulavõiga, praetud munaga või lihatoidu lisandina.
Vaja läheb: 1 kg aedvilja, vett, soola, 2 muna või 1 muna ja 2 spl. piima, 3 – 4 spl. jahu või riivsaia (selle hulka võib segada riivitud kuiva juustu), 100 g rasva.
Praetud kabatšokid, kõrvits, tomatid
Toored aedviljad lõigatakse viiludeks, kastetakse jahusse või riivsaiasse (võib paneerida ka munaga), pannakse pannile kuuma rasva sisse ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks. Peale puistatakse soola, soovi korral ka riivitud juustu.
Antakse kohe lauale, lisandiks sulavõi, hapukoor või hapukoorekaste. Juurde võib anda ka keedetud või praetud kartuleid, kurgisalatit. Praetud aedviljad sobivad ka lihatoidu lisandiks.
Vaja läheb: 1 kg aedvilja, 3 – 4 spl. jahu või riivsaia, 100 g rasva, soola.
Praetud baklažaanid või sellerid
Aedviljad lõigatakse viiludeks, sellerid keedetakse soolavees 5 minutit. Paneeritakse jahus, siis soolaga lahtiklopitud munas ja lõpuks riivsaias. Pannakse pannile kuuma rasva sisse ning praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.
Lauale andmisel puistatakse peale petersellilehti või riivitud juustu, lisatakse hapukoort või sulavõid. Juurde võib anda ka tomati- või sibulakastet ja lehe-, kurgi- või tomatisalatit.
Vaja läheb: 1 kg aedvilja, 2 – 3 spl. jahu, 2 muna, 1 tl. soola, 100 g riivsaia, 100 g rasva, hakitud petersellilehti või riivitud juustu (valikuline).
Praetud kapsalehed
Kapsapeast lõigatakse juurikas välja. Lahtisi kapsalehti või kapsapead keedetakse soolavees 5 minutit. Tõstetakse välja ning nõrutatakse. Jahtunud kapsalehtedel vasardatakse paksem varreosa pehmeks ning õhukeseks, 2 – 3 kapsalehte pannakse ülestikku ja vormitakse lehti kahekorra keerates ovaalseteks lõikudeks. Paneeritakse jahus, lahtiklopitud munas ja riivsaias. Praetakse kuumas rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.
Antakse kohe lauale, peale puistatakse hakitud sibulapealseid või murulauku. Lisandiks keedetud kartulid, hapukoor või tomatikaste, porgandi-, peedi- või kurgisalat.
Vaja läheb: 1 kg valget peakapsast, vett, soola, 3 spl. jahu, 2 muna, 4 spl. riivsaia, 100 g rasva, sibulapealseid või murulauku.
Praetud õunaviilud
Õunad lõigatakse viiludeks, seemned eemaldatakse, soovi korral lõigatakse ka südamik välja. Õunad pannakse kuuma rasva sisse ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks- Väga mahlaseid õunu on soovitatav enne valgel paberil tahendada.
Süüakse praetud sea-, hane- või põdraliha juurde.
Vaja läheb: 5 suuremat õuna, 2 spl. rasva.
Kommentaarid