Aedviljatoidud Praadimine

Kartulite praadimine

Praetud kartulite valmistamine

Kartuleid praetakse toorelt või keedetult. Praetud kartuleid ehk praekartuleid süüakse iseseisva toiduna või liha- ja kalatoidu lisandina. Järgnevalt seletame, kuidas praadida tooreid või keedetud kartuleid ja kuidas teha friikartuleid.

Keedetud kartulite praadimine

Keedetud kartulid kooritakse, tükeldatakse, pannakse rasvasse koos tükeldatud sibulaga. Praetakse keskmisel kuumusel ilusti pruuniks. Veidi enne praadimise lõpetamist lisatakse sool. Praetud kartulitele võib puistata hakitud maitserohelist.

Tooreste kartulite praadimine

Toored kartulid lõigatakse viiludeks, kangideks või kuubikuteks, pannakse pannile kuuma rasvasse, praetakse keskmisel kuumusel aeg-ajalt kaanega kattes ja aeg-ajalt segades helepruuniks. Kui kartulid hakkavad pruunistuma, lisatakse tükeldatud sibul ja sool.

Tooreste kartulite praadimine väheses rasvas

Kartulid lõigatakse viiludeks või kangideks ja pannakse väheseks ajaks majapidamispaberile, puhtale paberile või sõelale tahenema. Rasv aetakse kuumaks ja kartulid praetakse kiiresti pruuniks. Sool lisada praadimise lõpul. Kartuleid praetakse ühe kihina. Kui neid on liiga palju, nad ei pruunistu. Praetud kartulid võib väheks ajaks panna ahju järelküpsema. Praetud kartulid tuleb kohe lauale anda, seismisel nende maitse ja välimus halvenevad.

Kartulite praadimine rohkes rasvas

Toored kartulid lõigatakse ribadeks, kangideks, või sektoriteks ja tahendatakse rätil või majapidamispaberil. Rasv kuumutatakse sügaval pannil või malmist hautamisnõus, ühekorraga pannakse rasvasse 100 – 150 g kartulitükke, praetakse helepruuniks. Tõstetakse vahulusikaga majapidamispaberile või sõelale ja puistatakse peent lauasoola peale. Antakse kohe lauale praetud lihatoidu juurde.

Friikartulid

Rasv või õli kuumutada paksemas keedunõus. Tahendatud kartulikangid tõsta kuuma rasva sisse. Rasva olgu nii palju, et kartulid selles vabalt ujuksid. Praadida kuldpruuniks, tõsta vahukulbiga sõelale või majapidamispaberile ja puistata peale peent soola. Friikartulid tuleb lauale anda kohe, siis nad on veel krõbedad.

Süüa iseseisva toiduna või anda lisandiks lihatoitude juurde.

4.7 3 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare