Keetmine

Kartulite keetmine

Soovid õppida, kuidas keeta kartuleid õigesti? Siit artiklist leiad kõik, mida pead teadma kartulite keetmisest. Loe, kuidas keeta- või aurutada värskeid-, vanu-, koorega- või kooreta kartuleid pliidil ning isegi mikrolaineahjus.

Kartulite toiteväärtus säilib paremini, kui neid keeta koorega. Keetmiseks valitakse ühtlase suurusega kartulid, et nad valmiksid üheaegselt. Kartulid pannakse soolaga maitsestatud vette. Kuumutatakse kiiresti keema ja keedetakse edasi tasasel tulel 20 – 25 minutit vastavalt sordile. Pärast keeduvee äravalamist hoitakse neid mõni minut kaane all kuumas aurus. Seejärel avatakse kaas ja lastakse kartulitel taheneda. Keedetud kartuleid võib soojas hoida lühikest aega puhta rätiga kaetult.

Kevad-talviseid kartuleid on soovitatav keeta kooritult – nii eemalduvad paremini seismisel tekkinud kahjulikud ühendid.

Värskete kartulite keetmine

Peseme kartulid mullast puhtaks, kaabime õhukese koore maha ja peseme kartulid uuesti. Seejärel paneme kartulid soolaga maitsestatud keevasse vette ning keedame kaanega kaetult umbes 15 kuni 20 minutit, vajadusel kauem. Keetmisaeg sõltub kartulite suurusest ja keetmise temperatuurist.

Soovitatav on lisada kartulitele keetmise ajal tillivarsi ja -seemneid. Lauale serveerimisel puistatame kartulitele hakitud tilli. Värsket tilli hakime noaga. Külmutatud tilli võib kartulitele lõigata köögikääridega.

Keedetud kartuleid võime tarvitada ka külmroogade valmistamiseks. Kartulisalati sisse sobivad paremini tahedamad kartulid. Selleks tuleks kartulit keeta kõrgemal temperatuuril, muidu jääb kartul vesiseks.

Vanade kartulite keetmine

Peseme kartulid puhtaks, soovi korral koorime ära. Kooritud kartuleid hoiame keemapanekuni külmas vees.

Vanade kartulite keetmist alustame külma veega. Selleks paneme kartulid külma vette, mida peab potis olema nii palju, et see kartuleid vaevu katab. Lisame mõõdukas koguses soola kohe vette. Kuumutame kartulid kõrgel tulel kiiresti keema ja keedame kaanega kaetult natukene madalamal kuumusel pehmeks (20 kuni 30 minutit, olenevalt kartuli sordist ja suurusest). Tugeval tulel saame muredamad, nõrgal kuumusel vesisemad kartulid.

Kartulite valmidust proovime mõne väiksema noaotsaga, sest kahvliga proovimine lõhub kartuli ära. Kui kartulid on piisavalt pehmed, valame vee pealt ära ja tarvitame seda vajadusel supi või kastme valmistamisel.

Keenud kartuleid hoitakse mõni minut pärast keetmist kaanega kaetult kuumas ning lastakse seejärel ilma kaaneta taheneda. Keedetud kartulid serveeritakse võimalikult kohe lauale. Kui keedetud kartuleid on vaja veidi aega soojas hoida, siis kaetakse need puhta rätiku ning kaanega ja hoitakse soojas, aga mitte kaua, sest nii muutuvad kartulid pealt tumedaks.

Koorega kartulite keetmine

Peseme kartulid harjaga puhtaks, loputame veel puhta veega üle. Paneme kartulid keedunõusse ja valame peale nii palju vett, et kartulid on vaevu kaetud. Lisame soola, katame nõu kaanega ja paneme pliidile. Kui kartulite vesi on keema hakanud, vähendame kuumust, nii et vesi kartulite ümber mullidena liigub. Keedame 20 kuni 25 minutit. Kartulite pehmust katsume terava noaotsa või vardaga, kahvel purustab kartuleid. Siis valame kartulitelt vee ära ja hoiame neid mõne hetke ilma kaaneta kuumas, et nad taheneksid. Keedetud kartuleid koorime, hoides neid kahvli otsas. Juurde sobib kohupiimakaste ja hapukurk, tomat või toorsalat.

Kartulite keetmine aurus

Kartulid peseme, siis koorime ja paneme külma vette. Suured kartulid lõikame pooleks, väiksemad jätame terveks. Keedunõu alumise osa täidame veega, nõu katame kaanega ja kuumutame keema. Kartulid paneme restile, mis neid keeva vee kohal hoiab. Soola puistame kartulitele. Katame nõu kaanega ja keedame nõrgal mulinal 30 kuni 35 minutit. Kartulite pehmust proovime terava noaotsa või vardaga. Kui kartulid on pehmed, tõstame nad restiga vee kohalt ära ja paneme kohe lauale.

Aurus keetmise ajal peame hoolega valvama, et vesi kartulite alt otsa ei saaks. Seda võib juhtuda siis, kui keemine on väga äge või kui keedunõu kaas on liiga kerge või lahtine. Kui vaja, lisame keeva vett.

Kartulite keetmine mikrolaineahjus

Mikrolaineahjus kartulite keetmine ei ole kõige parem idee, kuid on siiski vajadusel, kui teil ei ole näiteks pliiti, täiesti teostatav. Asetame vee ning kartulid kaanega klaasist anumasse ning paneme alustuseks vähemalt viieks minutiks kõrge võimsusega mikrolaineahju. Ettevaatust! Nõu muutub väga kuumaks. Pärast viite minutit uunimist võtame pajakinnastega anuma mikrolaineahjust välja ja testime terava noaotsaga kartulite pehmust. Kui nuga kartuli hõlpsasti läbistab, on kartulid seest pehmed. Kui ei, segame kartulid ja küpsetame edasi 30-sekundiliste intervallidega kuni kartulid on valmis.

5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare