Aedviljatoidud Keetmine

Aedviljade keetmine

Keedetud aedviljade valmistamine

Aedvilju võib keeta värskelt või külmutatult.

  • Värskete aedviljade keetmine

    Aedvilju keedetakse koorimata või kooritult. Koorimata aedviljad pestakse hoolikalt puhtaks, juurvilju pestakse harjaga. Kooritud aedvilju hoitakse keetmiseni kuiva või niiske rätikuga kaetult, ainult kartuleid ja mustjuuri hoitakse tumenemise vältimiseks vees; sellerit piserdatakse hapu mahlaga või äädikaga. Soovitatav on keeta aedvilju tervelt, siis säilib nende väärtus paremini. Tükeldatakse otse enne keema panemist.

    Aedvilju keedetakse kaanega kaetud nõus tasasel tulel. Nii valmib aedvili kiiresti ning hapniku juurdepääs ja seega C-vitamiini hapendumine on väiksem kui lahtiselt keetmisel.

    Õrnemaid, kiiremini pehmenevaid aedvilju on soovitatav keeta veeaurus, erilises kaheosalises keedunõus või tavalises keedunõus restil, millel aedvili on keeva vee kohal. Kauem keevaid aedvilju keedetakse tavalises keedunõus väheses vees. Õhukindlalt suletud kiirkeedunõu, milles rõhk ja temperatuur eriti kõrgeks kerkivad ja mis keetmise aega tunduvalt vähendab, pole soovitatav kasutada, sest selles on C-vitamiini kadu liiga suur (40%).

    Kui toidus keedetakse mitut aedvilja üheskoos, siis pannakse nad keema pehmenemiseks vajalikku aega arvestades, et kiiresti pehmenev aedvili tarbetult kaua ei keeks. Aedvilju keedetakse ainult senikaua, kuni nad on parajalt pehmed, veel veidi karged. Liiga pehmeks keenud aedviljadel halveneb nii maitse kui ka väärtus.

    Keetmise ajal vett ei lisata, kui see siiski vajalikuks osutub, siis valatakse juurde kuuma keedetud vett. Sool lisatakse keetmise algul. Keeduvesi tarvitatakse toiduks.

    Aedvili antakse kohe pärast keetmise lõpetamist lauale. Soojas hoidmine on kahjulik, sest sel juhul väheneb toiteväärtus, eriti aga C-vitamiini sisaldus. Kui aedvilja kohe ei sööda, siis jahutatakse see kiiresti ja antakse lauale kas külmalt või uuesti soojendatult.

  • Külmutatud aedviljade keetmine

    Vesi aetakse keema, maitsestatakse soola ja suhkruga. Külmutatud aedvili pannakse vette, keedetakse 5 kuni 8 minutit, siis hoitakse kuumas vees 5 kuni 6 minutit, kuni aedvili on pehme. Tõstetakse veest välja, valatakse üle sulatatud või pruunistatud võiga või mõne muu kastmega, antakse kohe lauale. Kui pere tuleb sööma erinevatel aegadel, siis keedetakse igaks korraks uus kogus aedvilja, sest selle väärtus väheneb kiiresti, ka halveneb seismisel maitse. Keeduleem tarvitatakse supi või kastme valmistamiseks.

5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare