Aedviljatoidud Hautamine

Aedvilja hautamine

Hautatud aedviljade valmistamine

Aedvili lõigatakse kuubikuteks või kangideks. Rasv sulatatakse keedunõus, selles kuumutatakse aedvilju segades veidi aega, siis lisatakse vedelik ja sool ning hautatakse tasasel tulel kaanega kaetult pehmeks (15 – 20 minutit). Jahuga segatud piim lisatakse 5 minutit enne hautamise lõppemist, hapukoor valmis toidule.

Lauale andmisel lisatakse maitseroheline ja tükeldatud tomatid.

Vaja läheb: 500 g aedvilja (kaalikas, kapsas, porgand, nuikapsas, sibul jm.), 2 spl. rasva, 1 klaas vett või leent, soola, maitsetaimi, 2 spl. hapukoort või 1 tl. jahuga segatud piima, maitserohelist, tomateid (valikuline).

Külmutatud aedvilja hautamine

Või või margariin kuumutatakse hautamisnõu põhjal, sellesse pannakse üles sulatamata aedvili ja raputatakse, et see üleni rasvaseks saaks. Lisatakse kuum vedelik ja maitseaeined, kaetakse tihke kaanega ja hautatakse nõrgal tulel 8 – 10 minutit, siis tõmmatakse tulelt ja hoitakse mõni minut soojas. Antakse kohe lauale koos hautamisleemega.

Vaja läheb: 500 g külmutatud aedvilja, 2 spl. võid või margariini, 1 klaas vett, soola, suhkrut.

Aedvilja-ühepajatoit

Pestud liha pannakse külma veega keema, vaht riisutakse, sealiha keedetakse 30, veiseliha 45 minutit. Hakitud sibul praetakse margariinis, lisatakse lihale. Samasse lisatakse külmutatud aedvili. Peale pannakse veeranditeks lõigatud kartulid ja hautatakse tasasel tulel kaanega kaetult, kuni aedvili on pehme. Liha tõstetakse välja ning lõigatakse kuubikuteks, pannakse toidusse tagasi. Toit antakse kohe lauale, peale tõstetakse hapukoort ja maitserohelist.

Juurde sobib peedi-, kõrvitsa- või tomatisalat.

Vaja läheb: 500 g sea- või veiseliha, 2 klaasi vett, 2 spl. margariini, 1 sibul, 500 g värsket või külmutatud segaaedvilja, 5 – 6 kartulit, soola, maitsetaimi, 3 spl. hapukoort, tilli või petersellilehti.

Aedvili vorsti ja munadega

Või või margariin sulatatakse, selles kuumutatakse ribadeks lõigatud sibul klaasjaks, lisatakse vesi või leem, kuumutatakse keema. Lisatakse aedvili ja tükeldatud kartulid, keedetakse tasasel tulel kaanega kaetult pehmeks. Sool ja maitseained lisatakse keetmise algul. Valmis toidule tõstetakse hapukoor, kuumad praetud vorstiviilud ning puistatakse hakitud tilli või petersellilehti.

Juurde võib anda külma kohupiimakastet, riivitud mädarõigast ja peedisalatit.

Vaja läheb: 500 g värsket või külmutatud aedvilja, 2 spl. võid või margariini, 2 porrulauku või sibulat, 1 – 2 klaasi vett või leent, 5 kartulit, soola, suhkrut, maitsetaimi, 4 spl. hapukoort, 300 g keedu- või poolsuitsuvorsti, 3 kõvaks keedetud muna, tilli või petersellilehti.

Aedoa-tomati- või kaunpiprahautis

Pekk lõigatakse õhukesteks viiludeks või risti kiudu ribadeks, praetakse hautamisnõu põhjal, lisatakse sibulad ja kuumutatakse klaasjaks. Kuuma rasvasse pannakse vedelikust väljatõstetud aedoad, tomatid või kaunpipar, puistatakse üle maitseainetega ja hautatakse tasasel tulel tihkelt kaanega kaetult 5 – 6 minutit. Valmis toidule lisatakse maitseroheline, võib panna ka hapukoort või majoneesi. Antakse kohe lauale.

Lisandiks keedetud kartulid, makaronid või riis.

Vaja läheb: 100 g läbikasvanud pekki või suitsuribi, 2 sibulat, 500 g konservitud aedube, 1 klaas konservitud tomateid või kaunpipart (täidetud kaunad või „Letšo“), soola, maitsetaimi, suhkrut, vürtsikastet, petersellilehti ja sibulapealseid või murulauku.

Aedoad seentega

Sulatatud võis praetakse ribadeks lõigatud sibulad klaasjaks, lisatakse jahu ja ribadeks lõigatud seened, veidi hiljem konservileem, värsked aedoad ja tomatid või kaunpipar. Hautatakse kaanega kaetult 20 minutit, siis lisatakse hapukoor, kui kasutatakse aedoakonservi, siis vedelikust väljatõstetud aedoad ja maitseained, kuumutatakse üheskoos keema, kuid enam ei keedeta. Antakse kohe lauale, peale puistatakse hakitud maitserohelist, soovi korral ka hakitud muna.

Juurde sobib keedetud riis, makaronid või kartulid, värske- või hapukurgisalat.

Vaja läheb: 500 g aedoakaunu või -konservi, 50g võid või margariini, 2 sibulat, 1 spl. jahu, 200 g seenekonservi või 200 g värskeid seeni (kukeseened, puravikud, kitsemamplid, kuuse- või porgandiriisikad vm.), konservileent, 4 spl. konservitud tomateid või kaunpipart, 3 spl. hapukoort, soola, maitsetaimi, petersellilehti, sibulapealseid või murulauku, 1 – 2 kõvaks keedetud muna (valikuline).

Aedoad klimpide ja kastmega

Värsked aedoad keedetakse soolaga maitsestatud vees pehmeks, aedoakonserv kuumutatakse omas vedelikus keema, oakaunad tõstetakse kuumendatud vaagnale, peale valatakse sulavõid, pannakse eraldi keedetud kaste, kõrvale seatakse klimbid. Toit puistatakse üle hakitud petersellilehtedega.

Klimpide jaoks segatakse jahu või riivitud keedetud kartulid teiste toiduainetega, maitsestatakse, vormitakse klimbid ja keedetakse soolaga maitsestatud vees, kuni tõusevad pinnale.

Kastme valmistamiseks kuumutatakse jahu rasvas helekollaseks ning hakitud sibul klaasjaks, lisatakse aedoavedelik ja hapukoor, keedetakse ja maitsestatakse.

Vaja läheb: 500 g värskeid oakaunu või aedoakonservi, 2 spl. sulavõid, petersellilehti.

Klimbid: 1 klaas jahu, 2 muna, 2 spl. margariini, 3 spl. piima või aedoavedelikku, soola.

Kartuliklimbid: 4 keedetud kartulit, 2 muna, 40 g margariini, 2 – 3 spl. jahu, soola, maitsetaimi.

Kaste: 2 spl. rasva, 2 spl. jahu, 1 sibul, 1 klaas aedoavedelikku, 3 spl. hapukoort, vürtsikastet, tomatipüreed (valikuline).

Aedoad vorstiga

Värsked aedoad keedetakse pehmeks, aedoakonserv kuumutatakse omas vedelikus, tõstetakse kuumendatud vaagnale. Rasv sulatatakse, selles hautatakse ribadeks lõigatud maitseviljad pehmeks (konservporgand lisatakse hiljem), lisatakse ketšup või kaunpipar ja 5 – 6 spl. konservileent. Keedetakse läbi, lisatakse kuubikuteks lõigatud vorst või õhukesteks ketasteks lõigatud viinerid. Kuum segu tõstetakse aedubadele. Antakse kohe lauale, peale puistatakse hakitud sibulapealseid. Lisandiks keedetud kartulid või riis.

Toidule võib lisada ka teisi aedvilju: naerist, lillkapsast, tomateid jm.

Vaja läheb: 500 g värskeid oakaunu või aedoakonservi, 3 spl. rasva, 1 porrulauk või sibul, 1 petersell või tükike sellerit (50 g), 1 porgand (võib kasutada konservitud porgandikuubikuid); 3 spl. ketšupit või kaunpiprakonservi, 200 g pekita vorsti või 4 viinerit, soola, maitsetaimi, sibulapealseid, hapukoort (valikuline).

Hautatud kartulid

Kartulid lõigatakse ühtlasteks tükkideks, pannakse kuuma rasvasse, soovi korral lisatakse hakitud sibul, kuumutatakse 2 minutit. Lisatakse vesi ja sool, hautatakse kaane all peaaegu pehmeks, siis valatakse juurde piim või koor ja puistatakse peale osa hakitud tilli või sibulapealseid, hautatakse pehmeks. Ülejäänud maitseroheline puistatakse valmis toidule.

Süüakse iseseisvalt toorsalatiga või lihatoidu lisandina.

Vaja läheb: 500 g kartuleid, 1 spl. rasva, 1 klaas vett või lihaleent, 3 – 4 spl. piima või rõõska 10%-list koort, soola, tilli või sibulapealseid, 1 sibul (valikuline).

Hautatud kaalikad

kaalikad lõigatakse kuubikuteks või kangideks. Rasv sulatatakse hautamisnõus või pannil, selles pruunistatakse suhkur helepruuniks. Kaalikad pannakse rasvasse ja lastakse kergelt pruunistuda, lisatakse veidi vett ja hautatakse edasi kaanega kaetult ja soolaga segatult, kuni kaalikad on pehmed.

Sobib lamba-, põdra- ja metssealihast toitude lisandiks.

Vaja läheb: 500 g kaalikaid, 1 spl. rasva, 1 spl. suhkrut, vett, soola.

Hautatud kapsad

Kapsad lõigatakse peenteks ribadeks, pannakse sulatatud rasvasse, segatakse ning kuumutatakse veidi aega ilma kaaneta, et ebameeldiv lõhn lenduks. Lisatakse soola ja suhkrut, vajaduse korral veidi vett ja hautatakse kaanega kaetult pehmeks. Kui kapsad on peaaegu pehmed, lisatakse riivitud või tükeldatud õunad. Valmis toidule puistatakse hakitud maitserohelist.

Sobib sea- ja lambaprae juurde. Jahtunult võib tarvitada piruka-, pannkoogi- või liharullitäidisena.

Vaja läheb: 500 g värsket kapsast, 2 spl. rasva, soola, suhkrut, 2 haput õuna, vett (valikuline), maitserohelist.

Hapukapsad kartulite ja vorstiga

Kartulid kooritakse, lõigatakse kuubikuteks ja keedetakse aedvilja- või lihaleemes (võib ka vees) 15 minutit. Lisatakse riivitud või tükeldatud õunad, jahuga segatud hapukapsakonserv ja kuubikuteks lõigatud vorst või õhukesteks ketasteks lõigatud viinerid. Keedetakse üheskoos tasasel tulel 5 minutit.

Antakse kohe lauale, soovi korral lisatakse hapukoort.

Vaja läheb: 1 purk hapukapsakonservi (supp, mulgi kapsad vm.), 4 kartulit, 1 klaas aedvilja- või lihaleent, 2 haput õuna, 1 spl. jahu, 300 g pekita vorsti või 6 viinerit, soola, suhkrut, maitsetaimi, 2 – 3 spl. hapukoort (valikuline).

Hapukapsa-ühepajatoit

Porgandid, porrulauk, kaalikas ja kartulid lõigatakse kuubikuteks, pannakse kuuma vette või aedviljaleende ja keedetakse 20 minutit (konservporgandid lisatakse hiljem keetmata). Aedviljadele lisatakse hapukapsakonserv, maitsestatakse ja lisatakse kuubikuteks lõigatud vorst või liha. Kuumutatakse üheskoos keema ja keedetakse veel 3 minutit. Lõpuks lisatakse hakitud sibulapealsed või murulauk ning hapukoor.

Juurde sobib peedi-, kurgi- või tomatisalat.

Vaja läheb: 1 purk hapukapsakonservi (supp, mulgi kapsad vm.), 2 porgandit, 1 porrulauk, 200 g kaalikat, 5 kartulit, 1 klaas vett või aedviljaleent, 1/2 tl. köömneid, 200 g vorsti, keedetud või praetud liha, soola, maitsetaimi, sibulapealseid või murulauku, 3 spl. hapukoort.

Ühepajatoitu võib teha ka teistest aedviljadest, näiteks külmutatud aedviljast.

Kui ühepajatoit valmistatakse konservitud aedviljast, siis keedetakse ainult kartulid, teised aedviljad lisatakse keetmata. Toidule valatakse kuumutamiseks vajalik kogus konservileent.

Kapsa-vorstihautis

Sibulad, petersell või seller ja porgand hakitakse või lõigatakse ribadeks ja hautatakse rasvas. Lisatakse tomatipüree või kaunpiprakonserv, seejärel kapsakonserv. Vorst lõigatakse kuubikuteks, viinerid õhukesteks viiludeks, segatakse kapsaste hulka, maitsestatakse ja kuumutatakse segades, kuni toit on läbini kuum. Soovi korral lisatakse maitseks kadakamarju või vürtsikastet. Antakse lauale hakitud maitserohelisega ülepuistatult.

Kuumutatud kapsastele võib vorsti lisada ka eraldi kuumutatult: suuremad vorstiviilud praetult, viinerid vees kuumutatult.

Lisandiks antakse keedetud kartuleid või makarone.

Vaja läheb: 1 purk (500 g) lihata hautatud värske kapsa konservi, 2 sibulat, 1 petersell või tükike sellerit, 1 porgand, 1 spl. rasva, 300 g vorsti või viinereid, 2 spl. tomatipüreed või kaunpiprakonservi, 3 kadakamarja ja 1 tl. vürtsikastet (valikuline), petersellilehti, sibulapealseid või murulauku.

Kapsa-ühepajatoit

Porrulauk, petersell või seller, porgandid, kaalikas või naeris ja kartulid lõigatakse kangideks ja keedetakse soolaga maitsestatud väheses vees peaaegu pehmeks (15 minutit), lisatakse konservitud kapsad, aedoad ja kaunpipar, keedetakse üheskoos 5 minutit. Kui aedvilju keedeti rohkemas vees, kui toidule vaja, siis kurnatakse üleliigne leem aedviljadelt ja kasutatakse supi või kastme valmistamiseks. Selles vees keedetakse ka frikadellid, kui neid lisatakse. Kapsad maitsestatakse, puistatakse maitserohelisega üle, keedetud frikadellid või praetud vorst asetatakse toidu kõrvale või peale.

Vaja läheb: 1 purk (500 g) hautatud värske kapsa konservi, 2 porrulauku, 1 petersell või tükike sellerit, 3 porgandit, 3 – 4 viilu kaalikat või naerist, 4 – 5 kartulit, 1 klaas konservitud aedube (ilma vedelikuta), 3 spl. tomatipüreed või konservitud kaunpipart, lihata konservi korral 250 g vorsti või frikadelle, soola, vett, maitserohelist.

Kapsa-seenehautis

Rasv sulatatakse, suitsupekk lõigatakse enne väikesteks kuubikuteks. Rasvas praetakse hakitud sibul või porrulauk klaasjaks, lisatakse ribadeks lõigatud või hakitud seened, hautatakse 10 minutit, puistatakse jahuga üle ning segatakse juurde tomatipüree (värsked tomatid lisatakse hiljem). Kapsakonserv tõstetakse peale, maitsestatakse ja kuumutatakse keemistemperatuuril 4 – 5 minutit. Valmis toidule lisatakse hapukoor ja maitseroheline.

Juurde võetakse keedetud kartuleid, makarone või sõmerat riisi ja kurgisalatit.

Vaja läheb: 1 purk (500 g) hautatud värske kapsa konservi, 1 spl. rasva või 2 spl. suitsupekki, 1 sibul või porrulauk, 400 g tooreid või 250 g kupatatud seeni, 1 spl. jahu, 3 spl. tomatipüreed või 200 g värskeid tomateid, 4 spl. hapukoort, maitserohelist.

Hautatud kaunpipar

Sibul lõigatakse ketasteks ja praetakse võis või õlis klaasjaks. Lisatakse seemnetest puhastatud ja ribadeks lõigatud pipar ja veidi vett, hautatakse kaanega kaetult 20 minutit. Soovi korral lisatakse hautamise algul ka pestud riis, siis peab vedelikku olema veidi rohkem, hautamise kestus aga on ikka umbes 20 minutit. 5 minutit enne hautamise lõpetamist lisatakse tükeldatud tomatid.

Süüakse kuumalt, juurde sobivad praetud munad või vorstid, aedviljakotletid.

Vaja läheb: 500 g magusat kaunpipart, 2 spl. võid või taimeõli, 1 sibul, veidi vett või lihaleent, 2 tomatit, soola, 1 spl. riisi (valikuline).

Hautatud kabatšokid

Kabatšokid lõigatakse kuubikuteks või kangideks, sibul ketasteks. Aedviljad pannakse kuuma võisse ja kuumutatakse kergelt. Lisatakse vedelikku ja hautatakse kaanega kaetult pehmeks (10 – 15 minutit). Soovi korral lisatakse umbes poolel hautamisajal võiga või hapukoorega segatud jahu. Hautamise lõpul pannakse toidusse hapukoor ja puistatakse peale hakitud tilli.

Sobib vasika-, kana-, küüliku- ja ulukiliha juurde.

Vaja läheb: 500 g kabatšokke, 1 spl. võid, 1 sibul või porrulauk, 4 spl. vett või leent, 3 spl. hapukoort, soola, tilli, 1 spl jahu (valikuline).

Hautatud hiina-, nui- ja spargelkapsas

Aedviljad (üht liiki või mitu üheskoos) lõigatakse ühtlasteks tükkideks ja pannakse koos tükeldatud sibulaga kuuma rasvasse. Lisatakse vedelik ja maitseained, hautatakse kaanega kaetult 10 – 15 minutit. Soovi korral lisatakse vähese võiga või hapukoorega segatud jahu, millega koos hautatakse 5 – 6 minutit. Valmis toidule puistatakse hakitud maitserohelist.

Süüakse omaette toiduna koos kurgisalatiga või lihatoitude kõrvale.

Vaja läheb: 500 g aedvilja, 2 spl. rasva või taimeõli, 1 sibul, 1 klaas vett või aedviljaleent, soola, köömneid või kadakamarju, 1 spl jahu (valikuline), sibulapealseid või petersellilehti.

Oakonserv aedvilja ning frikadellidega

Aedviljakonservide keeduleem kuumutatakse keema, frikadellid pannakse sisse ja keedetakse, kuni nad pinnale tõusevad. Lisatakse oakonserv, porgandid, herned ja võiga segatud jahu. Toit aetakse keema, maitsestatakse. Soola pole enamasti vaja lisada. Toit antakse kohe lauale, puistatakse üle maitserohelisega.

Juurde sobib kurgi- või tomatisalat ja keedetud kartulid või makaronid.

Vaja läheb: 1 karp oakonservi tomatipüreega, 300 g konservitud porgandeid, 1 klaas konservherneid, 1 pakk frikadelle, aedviljakonservide leent, 1 spl. võid, 2 spl. jahu, soola (valikuline), suhkrut, maitsetaimi, 1 tl. vürtsikastet, sibulapealseid või petersellilehti.

Oakonservi-ühepajatoit

Pekk lõigatakse ribadeks ja kuumutatakse. Rasvasse pannakse tükeldatud sibulad, porrulaugud, seller ja porgand, segatakse rasvaseks ja hautatakse tasasel tulel 5 minutit. Lisatakse vesi või leem, oa- ja lihakonserv, aetakse uuesti keema ja maitsestatakse. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.

Süüakse leiva ja kurgisalatiga.

Vaja läheb: 1 karp oakonservi tomatipüreega, 100 g läbikasvanud pekki, 2 sibulat, 2 porrulauku, tükike sellerit, 1 porgand, 1 klaas vett või aedviljaleent, 1 karp lihakonservi, soola (valikuline), pipart, suhkrut, maitserohelist.

Oakonserv riisiga

Või sulatatakse, selles kuumutatakse sibulat 3 minutit, lisatakse riis ja segatakse võiga, kuumutatakse veidi. Vedelik valatakse peale, hautatakse tasasel tulel 20 minutit, siis lisatakse teised toiduained, aetakse uuesti keema ja maitsestatakse.

Juurde sobib peedi-, kurgi või tomatisalat (konserv).

Vaja läheb: 1 karp oakonservi tomatipüreega, 1 spl. võid, 1 sibul, 100 g riisi, 2 klaasi vett või puljongit, kaunpiprakonservi, 1 klaas konservitud porgandeid, soola, maitsetaimi.

Hautatud peedid

Peedid riivitakse või lõigatakse ribadeks, pannakse kuuma rasvasse, kaetakse kaanega ja hautatakse tasasel tulel 20 – 30 minutit. Vajaduse korral lisatakse veidi vett või leent. Hautamise lõpupoole lisatakse maitseained ja ribadeks lõigatud või riivitud õun või hapu mahl, hautatakse üheskoos veel mõni minut.

Sobib lisandiks veise-, sea- ja põdraliha juurde.

Vaja läheb: 500 g peete, 2 spl. rasva, vett või lihaleent (valikuline), soola, 2 haput õuna või 2 spl. haput marjamahla, köömneid või kadakamarju.

Hautatud porgandid

Porgandid lõigatakse kuubikuteks või kangideks, pannakse kuuma rasvasse, kaetakse kaanega ja hautatakse tasasel tulel 15 – 25 minutit, kui vaja, lisatakse veidi vett või leent. Soovi korral lisatakse poolpehmeks hautatud porganditele vähese võiga või hapukoorega segatud jahu. Sellega koos hautatakse veel vähemalt 5 minutit. Kui soovitakse porgandeid hernestega, siis keedetakse need eraldi väheses vees ja segatakse porganditega veidi enne hautamise lõppemist. Hakitud petersellilehed lisatakse valmis toidule.

Süüakse vasika-, kana- ja küülikuliha juurde või omaette toiduna.

Vaja läheb: 500 g porgandeid, 2 spl. rasva, soola, vett või leent (valikuline), 2 spl. hapukoort, petersellilehti, 1 spl. jahu ja 1 klaas herneid (valikuline).

Hautatud punane peakapsas

Kapsas lõigatakse ribadeks, pannakse kuuma rasvasse ja lisatakse hapu mahl. Hautatakse kaanega kaetult, kui vaja, valatakse veidi vett või leent juurde. Maitsestatakse, enne hautamise lõpetamist lisatakse hapud riivitud õunad. Valmis toidule puistatakse petersellilehti.

Süüakse sea-, põdra- ja metssealiha juurde.

Vaja läheb: 500 g punast peakapsast, 2 spl. rasva, 3 spl. haput marja- või õunamahla, 2 haput õuna, soola, petersellilehti, köömneid (valikuline).

Konservporgandihautis

Või või margariin sulatatakse keedunõu põhjal. Hästi kuuma rasvainesse pannakse vedelikust väljanõrutatud porgandid, raputatakse, et nad üleni rasvaseks saaksid, ja kuumutatakse 3 – 5 minutit kaanega kaetult. Maitsestatakse soola ja suhkruga, soovi korral lisatakse hapukoort, millega toit läbi kuumutatakse.

Valmistatakse täpselt nii suur kogus, kui ära süüakse, soojendatult pole enam maitsev.

Vaja läheb: 1 purk konservitud porgandeid, 3 spl. võid või margariini, soola, suhkrut, hapukoort (valikuline).

Konservporgandid kastmes

Või või margariin kuumutatakse keedunõu põhjal, selles praetakse sibul klaasjaks, jahu helekollaseks. Lisatakse konservivedelik ja koor, keedetakse ja maitsestatakse. Porgandid pannakse keevasse kastmesse, hoitakse tasasel tulel vaevu keevana 5 minutit. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.

Vaja läheb: 1 purk konservitud porgandeid, 2 spl. võid või margariini, 2 spl. jahu, 1 sibul või porrulauk, 1 klaas konservivedelikku, 5 spl. rõõska või hapukoort, soola, suhkrut, maitsetaimi või 1 tl. vürtsikastet, maitserohelist.

Güvetš kartulite ja riisiga

Hautamisnõu põhjas sulatatud rasvasse pannakse kihiti riis, kartulilõigud ja güvetši aedviljad, nii et alumiseks kihiks on riis ja pealmiseks tomatid. Kihtide vahele puistatakse soola ja pannakse hapukoort. Kaetakse kaanega ja hautatakse pliidil nõrgas kuumuses, kuni toiduained on pehmed (umbes 30 minutit).

Süüakse iseseisva toiduna või lihatoidu juurde.

Vaja läheb: 1 pakk güvetši (külmutatud aedvilja), 1 spl. rasva, 1 klaas keedetud riisi, 5 keedetud kartulit, 200 g hapukoort, soola.

Porrulaugu-hernehautis

Porrulauk lõigatakse õhukesteks ketasteks, hautatakse rasvas klaasjaks. Lisatakse eraldi vees pehmeks keedetud herned koos vähese keeduleemega, maitsestatakse ja hautatakse üheskoos 5 minutit. Lisatakse hapukoor, lauale andmisel puistatakse peale hakitud petersellilehti.

Süüakse keedetud kartulitega või mõne lihatoidu juurde.

Vaja läheb: 250 g porrulauku või sibulaid, 2 spl. rasva, 500 g värskeid või konservitud herneid, vett (valikuline), soola, 3 spl. hapukoort, petersellilehti.

Konservpeedihautis

Pekk lõigatakse õhukesteks viiludeks või hakitakse, praetakse, lisatakse hakitud sibul ja kuumutatakse klaasjaks. Kuuma rasvasse pannakse vedelikust välja nõrutatud peedid, lisatakse mahl või vein ja veidi konservivedelikku. Kuumutatakse kaanega kaetult tasasel tulel, kuni epedid on läbikuumad (5 minutit). Maitsestatakse, antakse maitserohelisega ülepuistatult kohe lauale.

Vaja läheb: 1 purk konservitud peeti, 100 g läbikasvanud pekki või suitsuribi, 1 sibul, 3 spl. punast veini või sõstramahla, soola, suhkrut, muskaati või maitsetaimi.

Lihakonservi-aedviljahautis

Tarvitada võib värsket, külmutatud või konservitud aedvilja. Toores aedvili keedetakse väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kartulid keedetakse koos aedviljaga või eraldi. Kui aedvili ja kartulid on peaaegu pehmed, lisatakse tükeldatud lihakonserv ja hapukoor, millele veidi paksemat kastet soovides lisatakse jahu. Toit kuumutatakse üheskoos keema ja antakse kohe lauale. Peale puistatakse rohkesti hakitud maitserohelist. Kartulid võib lauale anda eraldi.

Juurde sobib kurgi- või tomatisalat.

Vaja läheb: 1 karp (400 g) lihakonservi, 500 g segaaedvilja (porgand, kaalikas, sibul, aedoad, herned, igasugused kapsad vms.), 500 g kartuleid, 2 klaasi vett, soola, 2 spl. hapukoort, 1 spl jahu (valikuline), 3 spl. hakitud sibulapealseid või petersellilehti.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare