Hautamine Kalatoidud

Kala hautamine

Hautatakse mitmesuguseid värskeid kui ka kergelt soolatud kalu. Väikesi kalu hautatakse tervelt (räimed, kilud jt.), suuremaid kalu portsjontükkide või fileena. Hautamisel lisatakse rasva, veidi vedelikku ja maitseaineid. Parimad hautamisnõud on tulekindlast klaasist või emailitud malmist, millega toidu saab lauale anda.

Hautatud kala valmistamine

Ettevalmistatud paksemad kalatükid või terve filee asetatakse ühekihiliselt madalasse hautamisnõusse või vormi, väikesed kalad ja fileetükid aga kahe- või mitmekihiliselt. Kalade vahele ja peale puistatakse soola, peenpipart, tükeldatud maitseköögivilja või hakitud maitserohelist. Toidu maitse tõstmiseks ja mitmekesistamiseks võib suvaliselt lisada hakitud värskeid või konservitud seeni (puravikud, šampinjonid, kukeseened jt.), seenepulbrit, valget lauaveini, tomatipüreed ja võid või koort. Külmutatud kalafileesid ei sulatata, vaid pannakse külmunult hautamisnõusse.

Nõu kaetakse tihedalt kaanega ja hautatakse mõõdukas kuumuses, kuni kalad on pehmed (umbes 25 – 30 minutit). Lauale antakse koos hautamisleemega või valmistatakse sellest hele kalakaste.

Kastmeks on hautamisleem. Lisandiks sobivad keedetud kartulid või riis, hautatud aedviljad ja köögiviljad ning toorsalatid.

Hautatud kala köögiviljaga

Kala puhastada soomustest, võtta välja sisikond, pesta ja lõigata portsjontükkideks. Kalafilee tükeldada külmunult. Kalatükkidele piserdada sidrunimahla, puistata peale soola ja lasta 20 minutit seista. Köögivili tükeldada ja hautada toiduõliga suuremas tulekindlas vormis või madalas keedunõus poolpehmeks, lisada vein (või tomatimahl), maitsestada köögivili soolaga parajaks, peale asetada kalatükid, nõu katta kaanega ja lasta veel 20 – 25 minutit haududa. Laualeandmisel puistata toidule hakitud maitserohelist.

Vaja läheb: 1 – 1.2 kg kala või 500 – 600 g kalafileed (koha, haug, tursk, merluus), sidrunimahla või äädikat, soola, 800 g – 1 kg köögivilju (porgand, seller, lillkapsas, tomatid, porrulauk), 50 – 60 g toiduõli, 1 klaas tomatimahla või valget lauaveini, tilli ja petersellilehti.

Hautatud kalafileed

Kalafileed või puhastatud kala lõigatakse parajateks tükkideks, sibul õhukesteks ketasteks ja laotakse kihiti madalasse võitatud keedunõusse või vormi. Peale pannakse võitükikesed. Kaetakse raske, tihkelt sulguva kaanega ja hautatakse pliidil tasasel tulel või praeahjus 30 – 40 minutit. Soovi korral võib peale panna hapukoort. Valmis toidule puistatakse hakitud sibulapealseid või murulauku. Süüakse kuumalt või külmalt.

Kuuma toidu juurde sobivad keedetud kartulid ja hautatud aedvili, kurgi- või tomatisalat.

Külmalt lauale antava kala kõrvale sobivad kartuli- või aedviljasalat, hapukurgid või teised hapendatud aedviljad.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla või äädikat, 1 sibul, 1 spl. hakitud tilli või petersellilehti, 3 spl. võid või margariini, sibulapealseid või murulauku, 2 spl. hapukoort (valikuline).

Aedubadega hautatud kala

Kalad puistatakse maitseainetega üle ja hoitakse 20 – 30 minutit jahedas. Hakitud sibul hautatakse võis klaasjaks. Kalad ja keeduleemest väljatõstetud oakaunad pannakse kihiti sibulatele, lisatakse oaleem ja hautatakse tasasel tulel kaane all pehmeks (20 – 30 minutit). Hautamise ajal toitu ei segata. Kui vaja, võib lisada veidi vedelikku. Valmis toidule puistatakse maitserohelist.

Lisandiks antakse keedetud või praetud kartuleid, värsket või hapukurki.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid või 600 g puhastatud väikesi kalu, 50 g võid, 1 sibul, 500 g poolpehmeks keedetud aedoakaunu või aedoakonservi, soola, pipart või maitsetaimi, sidrunimahla, 4 – 5 spl. oaleent, hakitud tilli või sibulapealseid.

Aedviljadega hautatud kala

Toorestest (ka külmutatud) aedviljadest toitu valmistades sibulad hakitakse, kuumutatakse sulatatud võis klaasjaks, lisatakse teised aedviljad (porgandid, nuikapsas ja kaalikas kuubikuteks lõigatud, aedoad 2 cm pikkusteks tükkideks lõigatult), kalaleem ja sool, hautatakse kaane all poolpehmeks. Siis pannakse peale maitseainetega immutatud kalatükid ja hautatakse veel 30 minutit. 10 minutit enne hautamise lõpetamist lisatakse sulavõiga segatud jahu, hautatakse. Valmis toidule puistatakse hakitud maitserohelist.

Keedetud ja konservitud aedviljade puhul praetakse hakitud sibul osa võiga ja keedetakse leemega kastmeks. Keedetud aedvili pannakse kihiti kalatükkidega hautamisnõusse, mille põhjal on sulatatud teine osa võid. Peale tõstetakse kaste ja pannakse võitükikesi. Hautatakse tihke kaanega kaetult tasasel tulel või praeahjus 30 minutit. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.

Lisandiks keedetud kartulid või kartulipuder, sõmer riisipuder ja kurgikaste.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid või 600 g luuga puhastatud kala, 2 sibulat, 2 porgandit, 1 klaas herneid, 100 g aedube, 200 g nuikapsast või kaalikat, 50 g võid, 1 klaas kalaleent, 1 spl. jahu, soola, pipart, sidrunimahla, hakitud tilli või sibulapealseid. Toidu võib valmistada ka külmutatud aedvilja segust.

Kartulitega hautatud kala

Kuubikuteks lõigatud kartulid keedetakse soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, siis pannakse kartulite peale maitsestatud kalatükid ja rasvas klaasjaks praetud sibul, hautatakse kaanega kaetult 20 – 30 minutit. Enne hautamise lõpetamist lisatakse vähese hapukoore või võiga segatud jahu. Lauale andmisel puistatakse peale hakitud maitserohelist.

Lisandiks sobivad hautatud aedviljad, tomati- või kurgisalat.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, 8 – 10 kartulit, 1 sibul, 2 spl. rasva, 1 klaas vett, 1 spl. jahu, hakitud tilli või sibulapealseid.

Hautatud räimed

Puhastatud ja pestud räimed laduda maitseainetega kihiti võiga määritud vormi. Jahu segada külma piimaga ning valada kaladele, peale panna võitükikesed ja hautada 30 – 40 minutit.

Anda lauale keedetud kartulite ja toorsalatiga.

Vaja läheb: 1 kg värskeid räimi, 1 sibul või 2 sl. hakitud sibulapealseid, 1 sl. hakitud tilli, 1/2 sl. jahu, 1 klaas piima, 30 – 50 g võid, soola, peenpipart.

Hautatud kalarullid

Kalafilee piserdada sidrunimahla või lahjendatud äädikaga, peale puistata soola, katta õhukeste pekiviiludega, keerata tihedalt rulli ja kinnitada need tikkudega. Vormi põhjas sulatada või, kalarullid laduda vormi, lisada kuum vedelik ja hautada kalarullid pehmeks. Siis tõsta need soojale vaagnale ja kõrvaldada tikud. Tomatipüree ja vähese külma veega segatud jahu lisada hautamisleemele, keeta läbi, lisada hapukoor ja maitsestada parajaks. Kaste valada kalarullidele või serveerida kastmekannus.

Anda lauale keedetud kartulite ja toorsalatiga.

Vaja läheb: 500 – 600 g kalafileed (4 – 8 ahvenafileed või õhukest kalafileetükki), sidrunimahla või äädikat, 4 – 8 õhukest suitsupekiviilu, 30 g võid või margariini, 1 klaas kalaleent või vett, 1 sl. tomatipastat, 1 tl. jahu, 1 sl. hapukoort, soola.

Hautatud kalarullid seentega

Kalafileedele puistatakse soola ja piserdatakse haput mahla, hoitakse 15 minutit jahedas. Hakitud sibul ja seened hautatakse rasvas, pannakse ühtlase kihina kalafileedele koos tilli või sibulapealsetega. Kalafileed keeratakse rulli, kinnitatakse tikuga, pannakse hautamisnõusse sulatatud võisse. Peale tõstetakse tomatipüreega segatud hapukoor või hapukoor ja tükeldatud tomatid. Kaetakse kaanega ja hautatakse tasasel tulel küpseks.

Lisandiks keedetud või praetud kartulid ja kurgi- või kaalikasalat.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, soola, äädikat või sidrunimahla, 1 sibul, 1 spl. rasva, 100 g soolatud või omas mahlas kuumutatud seeni, tilli või sibulapealseid, 2 spl. võid, 2 spl. tomatipüreed või 100 g värskeid tomateid, 100 g hapukoort.

Kala-aedviljaroog

Tükeldatud aedvilja kuumutatakse kergelt margariinis, lisatakse soola ja vajaduse korral vett või leent. Toored aedviljad hautatakse kaanega kaetult pehmeks, konservitud aedvilju ainult kuumutatakse ja raputatakse, et nad üleni rasvased oleksid. Tükeldatud kala pannakse aedviljadele, peale tõstetakse vürtsikastmega segatud või või hapukoor ja kuumutatakse tasasel tulel pliidil või praeahjus (200° C)kaanega kaetult, kuni toit on läbini kuum (5 – 6 minutit). Vedelikku peab toidul olema nii palju, et see moodustaks kastme. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.

Lisandiks keedetud kartulid või sõmer riis, kurgi- või kapsasalat.

Vaja läheb: 1 karp (250 g) naturaalset või tomatitega kalakonservi või 500 g värsket kala, 1 õun, 600 g segaaedvilja – külmutatud aedviljakomplekt, värsked või soolaveega konservitud aedviljad, 2 spl. margariini, soola, maitsetaimi, vett või aedviljaleent (valikuline), 3 spl. sulavõid või hapukoort, vürtsikastet, sibulapealseid või petersellilehti.

Mädarõikaga hautatud kala

Rasvaga määritud vormi põhja puistata riivitud mädarõigast, peale laduda kala- või kalafileetükid, piserdada need sidrunimahla või äädikaga, peale puistata soola ja riivitud mädarõigast. Hautada nõrgas kuumuses 20 – 25 minutit, siis tõsta kalatükid leemest vaagnale. Leemest valmistada kaste, see valada kalatükkidele, peale puistata hakitud maitserohelist ja anda lauale keedetud kartulite ja toorsalatiga.

Vaja läheb: 1 – 1.2 kg kala või 500 – 600 g kalafileed, soola, sidrunimahla või äädikat, 1 sl. toiduõli või margariini, 2 sl. riivitud mädarõigast, 1 .5 klaasi kalaleent või vett, 1 sl. jahu, 1/2 klaasi hapukoort, tilli või petersellilehti.

Kaunpipraga hautatud kala

Kalafileed maitsestatakse soola ja sidrunimahlaga. Taimeõli või rasv kuumutatakse hautamisnõu põhjal, selles praetakse ketasteks lõigatud sibul klaasjaks. Lisatakse ribadeks lõigatud kaunpipar ja kuumutatakse veel veidi aega. Siis pannakse toidusse osa tomateid või tomatipüreed ja väiksemateks tükkideks lõigatud kala, soovi korral ka konservherneid. Peale pannakse ülejäänud tomatid või tomatipüree ja leem või mahl, puistatakse veidi soola. Hautatakse tihkelt kaanega kaetult nõus tasasel tulel või praeahjus 20 minutit. Valmis toidule lisatakse rohkesti hakitud tilli ja petersellilehti.

Lisandiks sobib sõmeraks keedetud riis või makaronid, lehesalat või „Tervis“.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla, 50 g taimeõli või rasva, 1 suurem sibul, 400 g punast ja rohelist kaunpipart, 300 g tomateid või 3 spl. tomatipüreed ja 1 klaas leent või tomatimahla, 5 spl. konservherneid (valikuline), tilli ja petersellilehti.

Makaronide ja aedviljaga hautatud kala

Või sulatatakse hautamisnõu põhjal, sellesse pannakse keedetud makaronid, nende peale peenteks ribadeks lõigatud aedvili, maitseained, siis väikesteks kuubikuteks lõigatud kala ja suitsupekk. Leem valatakse üle, nõu kaetakse tihkelt kaanega ja hautatakse nõrgal tulel 30 – 40 minutit. Valmis toidule lisatakse hakitud maitserohelist. Juurde antakse hapukurki või õuna-kapsasalatit.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, 300 g keedetud makarone, 2 spl. võid, 2 porgandit, 1 petersell või tükike sellerit, 1 sibul või porrulauk, 100 g nuikapsast või väike lillkapsas, 50 g suitsuribi või -pekki, 1 klaas liha- või kalaleent, maitserohelist, soola, pipart, maitsetaimi.

Maitserohelisega hautatud kala

Hautamisnõu põhjal sulatatakse rasv, selles praetakse ribadeks lõigatud sibul klaasjaks. Peale laotakse maitsestatud kalatükid, puistatakse üle jahuga, valatakse peale kala- või lihaleem ja puistatakse maitserohelist. Hautatakse tasasel tulel 20 minutit, siis tõstetakse peale hapukoor ja hautatakse veel 5 – 10 minutit. Antakse lauale samas nõus, lisandiks keedetud kartulid ja tomati- või kurgisalat.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid või 600 g luuga puhastatud kala, 2 spl. võid või rasva, 1 sibul või porrulauk, soola, maitsetaimi, 2 spl. jahu, 1 klaas kala- või lihaleent, 4 spl. maitserohelist (tilli, petersellilehti, sibulapealseid), 3 spl. hapukoort.

Seentega hautatud kala

Hautamisnõu põhjal sulatatakse rasv, selles praetakse sibul klaasjaks, siis lisatakse peenteks ribadeks tükeldatud seened ja puistatakse jahu. Peale pannakse tükeldatud kala, soola ja pipraga maitsestatud leem ning hapukoor. Hautatakse tihke kaanega kaetult tasasel tulel pliidil või praeahjus 30 minutit. Valmis toidule puistatakse hakitud maitserohelist. Juurde sobib kartulipuder või keedetud kartulid, hapukurk või tomat.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid või 600 g luuga puhastatud kala, 2 spl. võid, 2 sibulat või porrulauku, 250 g värskeid seeni (kukeseened, puravikud, kuuse- või porgandiriisikad vm.), 1 spl. jahu, soola, pipart, 6 spl. kala- või lihaleent, 150 g hapukoort, tilli või petersellilehti.

Sibula või porrulauguga hautatud kala

Rasv sulatatakse hautamisnõu põhjal, selles praetakse ketasteks lõigatud sibul või porrulauk klaasjaks. Kalatükid pannakse peale, lisatakse maitseained ja leem või vesi, hautatakse kaanega kaetult tasasel tulel 35 – 30 minutit. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, 3 spl. rasva, 300 g sibulaid või porrulauku, soola, pipart, 1 loorberileht, 6 spl. leent või vett.

Tomatiga hautatud kala

Kalafileed lõigatakse parajateks tükkideks, tomatid ja sibulad ketasteks. Madal keedunõu või vorm määritakse taimeõliga, kalafileed pannakse nõusse kihiti teiste toiduainetega. Peale ja vahele puistatakse maitseaineid, tõstetakse hapukoort või kefiiri. Hautatakse tihke kaanega kaetult tasasel tulel või praeahjus 30 – 40 minutit. Valmis toidule lisatakse hakitud sibulapealseid. Süüakse külmalt või kuumalt.

Kuuma toidu juurde võetakse keedetud kartuleid või kartuliputru ja porgandi- või kapsatoorsalatit.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, 400 g tomateid või 4 spl. tomatipüreed, 4 spl. taimeõli, 2 sibulat või porrulauku, soola, pipart, 3 spl. hapukoort või kefiiri, sibulapealseid.

Kalakonserviraguu

Kuubikuteks lõigatud pekk sulatatakse madalas hautamisnõus. Kuumas rasvas praetakse sibul klaasjaks ja lisatakse juurde, keedetakse 5 minutit ja maitsestatakse. Lisatakse kuubikuteks lõigatud hapukurk või marineeritud aedvili, hapukoor, vürtsikaste ja tükeldatud kalakonserv, aetakse veel kord keema.

Lisandiks sobivad keedetud kartulid või kartulipuder, lehe- või kurgisalat.

Vaja läheb: 1 karp (250 g) naturaalset või tomatis kalakonservi, 50 g pekki, 1 sibul, 2 spl. jahu, 2 klaasi aedvilja- või kalaleent, soola, suhkrut, pipart või maitsetaimi, 1 hapukurk või 75 g marineeritud aedvilja (kapsas, peet, tomat vms.), 2 spl. hapukoort või majoneesi, 1 tl. vürtsikastet, sibulapealseid või murulauku.

Kalakonservi-seeneroog

Sibul ja seened lõigatakse peenteks ribadeks ja hautatakse rasvas läbi. Lisatakse hapukoor, soovi korral jahuga segatult, ja tükeldatud kala. Kuumutatakse kaanega kaetult pliidil tasasel tulel või praeahjus, kuni toit on kuum, kuid ei keedeta. Lauale andmisel puistatakse üle hakitud maitserohelisega.

Lisandiks keedetud või praetud kartulid, lehe- või tomatisalat.

Vaja läheb: 1 karp (250 g) kalakonservi (naturaalset või tomatiga), 2 spl. rasva, 400 g värskeid või 250 g kupatatud seeni, 1 sibul, soola, 3 spl. hapukoort, 1 tl. jahu (valikuline), petersellilehti või tilli.

Kalakonserv koorekastmes

Sulatatud võis kuumutatakse sibul klaasjaks ning jahu helekollaseks, lisatakse aedvilja- või lihaleent ja hapukoort, keedetakse 5 minutit, maitsestatakse. Listakse tükeldatud kala ja kuumutatakse, kuid ei keedeta. Lauale andmisel puistatakse rohkesti peale hakitud maitserohelist ja hakitud muna.

Juurde andtakse keedetud kartuleid või sõmerat riisi, kurgi- või sellerisalatit.

Vaja läheb: 1 karp (250 g) naturaalset või tomatiga kalakonservi, 2 spl. võid, 2 spl. jahu, 1 sibul, veidi aedvilja- või lihaleent, 1 klaas hapukoort, soola, pipart või maitsetaimi, 1 kõvaks keedetud muna, tilli või sibulapealseid.

Kalakonserv kaunpiprakastmes

Või sulatatakse, selles kuumutatakse jahu helekollaseks, lisatakse rõõsk koor ja kaunpiprakonserv, keedetakse 5 minutit. Kastmesse pannakse tükeldatud konserv ja kuumutatakse keema, kuid ei keedeta. Maitsestatakse ja puistatakse üle hakitud sibulapealsete või murulauguga.

Lisandiks sõmer riis, selleri- või sigurisalat.

Vaja läheb: 1 karp (250 g) naturaalset või tomatiga kalakonservi, 1 spl. võid, 1 spl. jahu, 4 spl. rõõska koort (10%), 1 klaas kaunpiprakonservi, sibulapealseid või murulauku.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare