Hautamine

Kapsaste hautamine

Valik kapsaste hautamise õpetusi ja hautatud kapsa retsepte.

Hautatud kapsad

Kapsad lõigatakse peenteks ribadeks, pannakse sulatatud rasvasse, segatakse ning kuumutatakse veidi aega ilma kaaneta, et ebameeldiv lõhn lenduks. Lisatakse soola ja suhkrut, vajaduse korral veidi vett ja hautatakse kaanega kaetult pehmeks. Kui kapsad on peaaegu pehmed, lisatakse riivitud või tükeldatud õunad. Valmis toidule puistatakse hakitud maitserohelist.

Sobib sea- ja lambaprae juurde. Jahtunult võib tarvitada piruka-, pannkoogi- või liharullitäidisena.

Vaja läheb: 500 g värsket kapsast, 2 spl. rasva, soola, suhkrut, 2 haput õuna, vett (valikuline), maitserohelist.

Hautatud kapsad õuntega

Kapsad lõigata ribadeks, rasv sulatada keedunõus, siis lisada kapsad, sool, hautada poolpehmeks, aeg-ajalt kaant avades, et lenduks kapsast väävli ebameeldiv lõhn. Lisada riivitud või tükeldatud õunad, suhkur ja hautada toit pehmeks. Õunte asemel võib kapsaid maitsestada hapu mahla või äädikaga. Sobiv lisandina sea- ja lambaprae juurde.

Vaja läheb: 1 kg värsket kapsast, 3 – 4 sl. rasva, soola, suhkrut, 4 – 5 haput õuna.

Hautatud kapsad seentega

Seened lõigata ribadeks ja hautada margariinis koos hakitud sibulaga. Ribadeks lõigatud kapsad lisada ja hautada algul mõni minut ilma kaaneta, et hajuks tugev lõhn, ja edasi kaane all. Valmimise lõpu poole lisada vähese külma veega segatud jahu, segada ning keeta, kuni jahu paisub ja kapsas valmib. Koor lisada valmis toidule. Hoiduda kapsa üleliigsest hautamisest, sest siis halveneb maitse. Süüa keedetud kartulitega.

Vaja läheb: 1 kg värsket kapsast, 250 g kupatatud seeni, 2 – 3 sl. margariini, 1 – 2 sibulat, 1 – 2 sl. jahu, 1 purk hapukoort.

Piimas hautatud kapsas munaga

Kapsas lõigata ribadeks või ruutudeks ja hautada piima ja 1/2 koguse võiga pehmeks. Sool lisada valmistamise algul. Keeta nõrgas kuumuses, siis jääb toit maitsvam. Jahu segada 1 sl. külma piimaga, lisada veidi kapsa hautamise vedelikku ja valada see kapsastele. Keeta koos mõni minut, lisada hakitud muna ja ülejäänud või. Vahetult enne laualeandmist puistata peale hakitud maitseroheline.

Vaja läheb: 1 kg kapsast, 1/2 – 3/4 klaasi piima, 3 sl. võid või margariini, 1 – 2 tl. jahu, 2 – 3 sl. margariini või võid, 2 – 3 kõvakskeedetud muna, soola, 2 – 3 sl. hakitud tili- või petersellilehti.

Hautatud punane peakapsas

Kapsas lõigatakse ribadeks, pannakse kuuma rasvasse ja lisatakse hapu mahl. Hautatakse kaanega kaetult, kui vaja, valatakse veidi vett või leent juurde. Maitsestatakse, enne hautamise lõpetamist lisatakse hapud riivitud õunad. Valmis toidule puistatakse petersellilehti.

Süüakse sea-, põdra- ja metssealiha juurde.

Vaja läheb: 500 g punast peakapsast, 2 spl. rasva, 3 spl. haput marja- või õunamahla, 2 haput õuna, soola, petersellilehti, köömneid (valikuline).

Hautatud hiina-, nui- ja spargelkapsas

Aedviljad (üht liiki või mitu üheskoos) lõigatakse ühtlasteks tükkideks ja pannakse koos tükeldatud sibulaga kuuma rasvasse. Lisatakse vedelik ja maitseained, hautatakse kaanega kaetult 10 – 15 minutit. Soovi korral lisatakse vähese võiga või hapukoorega segatud jahu, millega koos hautatakse 5 – 6 minutit. Valmis toidule puistatakse hakitud maitserohelist.

Süüakse omaette toiduna koos kurgisalatiga või lihatoitude kõrvale.

Vaja läheb: 500 g aedvilja, 2 spl. rasva või taimeõli, 1 sibul, 1 klaas vett või aedviljaleent, soola, köömneid või kadakamarju, 1 spl jahu (valikuline), sibulapealseid või petersellilehti.

Hapukapsad kartulite ja vorstiga

Kartulid kooritakse, lõigatakse kuubikuteks ja keedetakse aedvilja- või lihaleemes (võib ka vees) 15 minutit. Lisatakse riivitud või tükeldatud õunad, jahuga segatud hapukapsakonserv ja kuubikuteks lõigatud vorst või õhukesteks ketasteks lõigatud viinerid. Keedetakse üheskoos tasasel tulel 5 minutit.

Antakse kohe lauale, soovi korral lisatakse hapukoort.

Vaja läheb: 1 purk hapukapsakonservi (supp, mulgi kapsad vm.), 4 kartulit, 1 klaas aedvilja- või lihaleent, 2 haput õuna, 1 spl. jahu, 300 g pekita vorsti või 6 viinerit, soola, suhkrut, maitsetaimi, 2 – 3 spl. hapukoort (valikuline).

Kapsa-vorstihautis

Sibulad, petersell või seller ja porgand hakitakse või lõigatakse ribadeks ja hautatakse rasvas. Lisatakse tomatipüree või kaunpiprakonserv, seejärel kapsakonserv. Vorst lõigatakse kuubikuteks, viinerid õhukesteks viiludeks, segatakse kapsaste hulka, maitsestatakse ja kuumutatakse segades, kuni toit on läbini kuum. Soovi korral lisatakse maitseks kadakamarju või vürtsikastet. Antakse lauale hakitud maitserohelisega ülepuistatult.

Kuumutatud kapsastele võib vorsti lisada ka eraldi kuumutatult: suuremad vorstiviilud praetult, viinerid vees kuumutatult.

Lisandiks antakse keedetud kartuleid või makarone.

Vaja läheb: 1 purk (500 g) lihata hautatud värske kapsa konservi, 2 sibulat, 1 petersell või tükike sellerit, 1 porgand, 1 spl. rasva, 300 g vorsti või viinereid, 2 spl. tomatipüreed või kaunpiprakonservi, 3 kadakamarja ja 1 tl. vürtsikastet (valikuline), petersellilehti, sibulapealseid või murulauku.

Kapsa-seenehautis

Rasv sulatatakse, suitsupekk lõigatakse enne väikesteks kuubikuteks. Rasvas praetakse hakitud sibul või porrulauk klaasjaks, lisatakse ribadeks lõigatud või hakitud seened, hautatakse 10 minutit, puistatakse jahuga üle ning segatakse juurde tomatipüree (värsked tomatid lisatakse hiljem). Kapsakonserv tõstetakse peale, maitsestatakse ja kuumutatakse keemistemperatuuril 4 – 5 minutit. Valmis toidule lisatakse hapukoor ja maitseroheline.

Juurde võetakse keedetud kartuleid, makarone või sõmerat riisi ja kurgisalatit.

Vaja läheb: 1 purk (500 g) hautatud värske kapsa konservi, 1 spl. rasva või 2 spl. suitsupekki, 1 sibul või porrulauk, 400 g tooreid või 250 g kupatatud seeni, 1 spl. jahu, 3 spl. tomatipüreed või 200 g värskeid tomateid, 4 spl. hapukoort, maitserohelist.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare