Aedviljatoidud Küpsetamine

Aedvilja küpsetamine

Aedvilju, täpsemalt köögivilju, küpsetatakse tervelt, täidetult või vormiroogadena. Tervelt küpsetamisel tuleb köögivili hoolikalt harjaga pesta, seejärel loputada ja enne ahju panemist tahendada …

Aedviljatoidud Praadimine

Aedvilja praadimine

Praetud aedviljade valmistamine Praetakse tooreid või keedetud aedvilju ehk täpsemalt köögivilju. Toorelt praadimiseks sobivad aedviljadest ainult sellised köögiviljad, mis kiiresti pehmenevad: kõrvits, …

Aedviljatoidud Praadimine

Kartulite praadimine

Praetud kartulite valmistamine Kartuleid praetakse toorelt või keedetult. Praetud kartuleid ehk praekartuleid süüakse iseseisva toiduna või liha- ja kalatoidu lisandina. Järgnevalt seletame, …

Hautamine

Kapsaste hautamine

Valik kapsaste hautamise õpetusi ja hautatud kapsa retsepte. Hautatud kapsad Kapsad lõigatakse peenteks ribadeks, pannakse sulatatud rasvasse, segatakse ning kuumutatakse veidi aega …

Aedviljatoidud Hautamine

Aedvilja hautamine

Hautatud köögiviljad Köögivilju hautatakse väheses vees rasvaine lisamisega (porgand, kaalikas) või omas mahlas (kapsas). Hautamine on köögiviljadele sobivaim kuumtöötlemise viis, sest hautamisvedelik …

Aedviljatoidud Keetmine

Aedviljade keetmine

Aedvilju võib keeta värskelt või külmutatult. Aedvilju, täpsemalt köögivilju, on vaja keeta hoolikalt, et säiliks nende toiteväärtus. Liiga kõrgel temperatuuril ja pikaaegsel …

Hautamine Lihatoidud

Liha hautamine

Hautamiseks kasutatakse nii koduloomade, -lindude kui ka ulukite liha. Selleks on otstarbekohasem võtta sidekoerikkamad lihatükid, mis ainult praadimisel ei pehmene (veise reie …

Keetmine

Kartulite keetmine

Soovid õppida, kuidas keeta kartuleid õigesti? Siit artiklist leiad kõik, mida pead teadma kartulite keetmisest. Loe, kuidas keeta- või aurutada värskeid-, vanu-, …

Küpsetamine Lihatoidud

Liha küpsetamine

Küpsetamiseks ehk ahjupraadideks võetakse suuremad lihatükid kaaluga 1 – 1.5 kg või terved linnud (hani, kalkun, part, noor kana). Väikesed lihatükid kuivavad …

Lihatoidud Röstimine

Liha röstimine

Röstimiseks ehk hõõguvatel sütel või röstimisseadmel praadimiseks kasutatakse samuti pehmemaid ja õrnemaid lihatükke. Selleks sobivad kõik naturaalsed lihalõigud väikeloomade lihast, veisefilee, broilerid …

Lihatoidud Praadimine

Liha praadimine

Praadimiseks kasutatakse kõige õrnemat ja võimalikult vähese sidekoega liha, mis praadimise vältel täielikult pehmeneb. Toidukauplustes on müügil mitmesuguseid pannil praadimiseks valmis lihalõike. …

Keetmine Lihatoidud

Liha keetmine

Keedetakse kõikide koduloomade külje-, laba- ja rinnatükke, keelt, neerusid, südant, kopsu, seajalgu ja -pead ning lindusid. Selles artiklis keskendume peamiselt veiseliha ja …

Kokandus Lihatoidud

Lindude töötlemine

Kodulinde võib toiduks kasutada mõni tund pärast tapmist, metslinde lastakse aga 2 – 4 päeva külmas kohas rippuda (laagerduda). Tänapäeval kaubastatakse kodulinde …

Kalatoidud Küpsetamine

Kala küpsetamine

Tervelt küpsetatakse suuremaid ja keskmise suurusega kalu, nagu latikas, säinas, haug jt., ka puhast kalafileed koos sobivate lisanditega. Keedetud või praetud ja …

Kalatoidud Röstimine

Kala röstimine

Röstitakse nii värskeid kui ka soolatud kalu. Viimased leotatakse enne röstimist. Puhastatud värsked kalad piserdatakse sidrunimahlaga, puistatakse üle soolaga ja lastakse 15 …

Kalatoidud Praadimine

Kala praadimine

Väikesi kalu praetakse tervelt, keskmise suurusega kalad lõigatakse koos luudega tükkideks, suuremad ja paksemad fileeritakse enne tükeldamist. Siis piserdatakse kalad sidrunimahla või …

Hautamine Kalatoidud

Kala hautamine

Hautatakse mitmesuguseid värskeid kui ka kergelt soolatud kalu. Väikesi kalu hautatakse tervelt (räimed, kilud jt.), suuremaid kalu portsjontükkide või fileena. Hautamisel lisatakse …

Kalatoidud Keetmine

Kalade keetmine

Keetmiseks on kohasemad haug, koha, tursk, kaptenkala, forell ja teised suuremad kalad. Väiksemad kalad lagunevad keetmisel ja sobivad rohkem hautamiseks ja praadimiseks. …

Kalatoidud Kokandus

Kalade töötlemine

Külmutatud kala tuleb üles sulatada külmas vees (eriti suuremad kalad, mis õhu käes liiga aeglaselt sulavad). Seejuures võib veele lisada veidi keedusoola …

Munatoidud Praadimine

Munade praadimine

Mune praetakse naturaalselt või omletina nõrgemas kuumuses, et nad ainult õrnalt pruunistuksid. Praetud muna Praetud munade ehk härjasilmade valmistamisel lastakse katkilöödud munad …

Keetmine Munatoidud

Munade keetmine

Kuidas ja kui kaua keeta mune? Leia soovitud tulemuse saamiseks sobivad töövõtted ja õige muna keetmise aeg. Keedetud muna Terved ja värsked …

Lihatoidud Praadimine

Paneerimine

Paneerimiseks nimetatakse ettevalmistatud toiduainete kastmist jahusse või riivsaiasse. Paneerimisega muudetakse toiduaine pind kuivemaks, mis soodustab pruunistumist ja takistab mahla ning rasva väljavoolamist. …

Keetmine

Peetide keetmine

Siit leiab lihtsa õpetuse, kuidas keeta klassikalist punapeeti. Tavaline punapeedi keetmine toimub aeglaselt (kuni 1h), kuid ühe kavala nipiga saab peeti keeta …