Lihatoidud Röstimine

Liha röstimine

Röstimiseks ehk hõõguvatel sütel või röstimisseadmel praadimiseks kasutatakse samuti pehmemaid ja õrnemaid lihatükke. Selleks sobivad kõik naturaalsed lihalõigud väikeloomade lihast, veisefilee, broilerid (noored nuumatud kanad) tervelt või tükkidena. Sagedasti röstitakse üle ka keedetud kanaliha, keedusinki, vorste jm.

Liha tuleb röstida tugevas kuumuses, et poorid kiiresti sulguksid, siis jääb liha mahlasem. Seega tuleb röstimisseade või praeahi hästi kuumaks kütta, lahtises koldes ei tohi olla enam tugevat suitsevat leeki, vaid hõõguvad söed.

Lihalõigud vasardatakse kergelt, pintseldatakse üle toiduõliga, puistatakse peale pipart ja soola, asetatakse peki või toiduõliga määritud kuumale restile või vardasse ja röstitakse kiiresti mõlemalt poolt või ümberringi pruuniks. Tarviduse korral küpsetatakse edasi nõrgemas kuumuses, praevarrast või resti pöörates. Poolküpsed lihalõigud võib soovi korral katta juustuviiludega ja röstida, kuni juust hakkab sulama.

Röstitud liha antakse kohe lauale. Juurde võib pakkuda praetud kartuleid, mitmesuguseid salateid. Liha võib asetada ka praetud leivale või saiale koos röstitud tomatite ja õuntega, neile võib serveerimisel panna rohelist või mädarõikavõid. Röstitud liha juurde serveeritakse ka vürtsikastmeid.

Paberis röstitud liha valmistamine

Pärgamentpaber või alumiiniumfoolium lõigatakse parajateks tükkideks ja võitatakse. Lihatükid pannakse pakendile, puistatakse üle maitseainetega ja lisatakse tükeldatud sibul ning aedviljad. Pakitakse ning röstitakse – hakkliha 20 minutit, teisi 30 minutit. Kaste moodustub lihast väljavoolanud mahlast.

Lisandiks keedetud kartulid või riis, rõikasalat.

Vaja läheb: 500 g hakkliha või kiiresti pehmenevat broileri-, põrsa- või noorloomaliha, 50 g võid, soola, maitsetaimi, petersellilehti, 1 sibul, 100 g marineeritud aedvilja.

Röstitud kana

Puhastatud ja kuivatatud kana hõõruda seest ja väljast kergelt soolaga. Pehme või segada sidrunimahla ja petersellilehtedega, selle seguga hõõruda kana seestpoolt. Kana koivad, kaelanahk ja tiivalülid siduda või nõeluda kere külge. Seejärel määrida kana kergelt toiduõliga, torgata vardasse ja röstida sütel või röstimisaparaadis ca 50 – 60 minutit. Röstimise vältel pintseldada aeg-ajalt õliga. Anda lauale puuvilja-marjasalatitega, juurde võib serveerida praetud kartuleid või sõmerat riisi.

Vaja läheb: 1 noor kana (broiler), soola, 1/2 sidruni mahl, 20 – 30 g võid, 1 tl. hakitud petersellilehti, toiduõli.

Vorst vardas

Viinerid lõigatakse kolmeks tükiks, vorst kuubikuteks, marineeritakse 1 tund. Lükitakse vaheldumisi õhukeste pekiviilude, kurgi- ja pipratükkidega vardale ja röstitakse 5 – 7 minutit. Lauale andmisel puistatakse peale hakitud petersellilehti.

Vaja läheb: 400 g viinereid või keeduvorsti, 100 g pekki, 1 värske kurk (150 g), 2 magusa pipra kauna, vürtsimarinaadi, petersellilehti.

Hakkliha vardas

Hakkliha klopitakse riivitud või hakitud sibula, munade ja riivsaiaga sitkeks massiks, maitsestatakse soola ja maitsetaimedega (pune, piparrohi vm.). Jaotatakse kaheksaks või kaheteistkümneks osaks (igale vardale 2 – 3 tk.), vormitakse piklikuks ja lükatakse vardale vaheldumisi väikeste sibulate, kaunpipratükkide ja loorberilehtedega, nii et esimesed ja viimased vardal on sibulad. Röstitakse süte leegil või röstimisseadmes 10 – 12 minutit. Röstimise ajal varrast pööratakse. Võib pintseldada taimeõli või vürtsikastmega.

Vaja läheb: 400 g hakkliha, 1 sibul, 2 muna, 1 spl. riivsaia, soola, maitsetaimi: 12 üsna väikest sibulat (200 g), 1 – 2 punapiprakauna, 12 loorberilehte, petersellilehti, taimeõli, vürtsikastet.

Lambaliha vardas

Liha lõigatakse umbes 20 tükiks ja marineeritakse. Sibulad kooritakse, suuremad sibulad võib pooleks lõigata. Liha, sibulad ja tomatid lükitakse vaheldumisi vardale, vahele pannakse petersellilehti. Röstitakse aeg-ajalt marinaadiga või taimeõliga kastes süte leegil või röstimisseadmes 8 minutit.

Vaja läheb: 400 g pehmet lambaliha, marinaadi, 12 väikest sibulat (200 g), 12 väikest tomatit (100 g), petersellilehti, sinepit.

Linnuliha vardas

Liha lõigatakse umbes 20 tükiks ja marineeritakse. Õunad puhastatakse õie- ja varreotsast, lõigatakse ristipidi 1.5 cm paksusteks ketasteks, lükitakse vaheldumisi lihaga varrastele. Pintseldatakse marinaadi ja sulavõiga ning röstitakse süte leegil või röstimisseadmes 8 – 10 minutit. Aeg-ajalt pintseldatakse marinaadiga või sulavõiga, vajaduse korral keeratakse.

Vaja läheb: 400 g pehmet kana- või kalkuniliha, marinaadi, 300 g õunu, 1 spl. vürtsi- või puuviljakastet, 2 spl. sulavõid või taimeõli.

Ulukiliha vardas

Liha lõigatakse 30 – 40 grammisteks tükkideks, pannakse marinaadisse ja hoitakse külmas kohas aeg-ajalt segades 10 – 12 tundi. Marinaadist väljatõstetud liha lükitakse vardale vaheldumisi sibulate, tomatite ja tükeldatud pipraga, soovi korral loorberilehtedega. Röstitakse 10 – 12 minutit, pintseldades taimeõli ja marinaadiga.

Vaja läheb: 400 g pehmet ulukiliha (põdra-, hirve-, jäneseliha vm.), äädika- või veinimarinaadi, 100 g väikesi sibulaid, 200 g hapukurki või väikesi tomateid, 1 punapiprakaun, 2 spl. taimeõli või sulavõid, loorberilehti (valikuline), tilli või petersellilehti.

Pekk ploomidega vardas

Ploomidelt eraldatakse kivid, ploomid valatakse veiniga üle, lisatakse maitseained ja leotatakse segades 4 – 6 tundi. Veinist väljatõstetud ja hästi nõrutatud ploomid keeratakse õhukestesse läbikasvanud peki viiludesse ja lükitakse vardale nii, et see rull koos hoiab. Röstitakse 6 – 8 minutit, kuni lihaviil ümberringi krõbedaks muutub.

Vaja läheb: 1300 g läbikasvanud sealiha (küljeliha), 20 suurt musta kuivatatud ploomi, 100 g punast veini, sidrunikoort, kaneeli, nelki või melissi.

Maks vardas

Maks lõigatakse kuubikuteks, pekk või läbikasvanud liha õhukesteks viiludeks. Suuremad sibulad lõigatakse neljaks, väiksemad kaheks tükiks. Toiduained lükitakse vardale, vahele pannakse terveid värskeid melissi- või salveilehti. Puistatakse üle pipra või peenestatud maitsetaimedega, pintseldatakse taimeõli või sulavõiga ning röstitakse süte leegil või röstimisseadmes 6 – 8 minutit. Vajaduse korral keeratakse varrast.

Maksavardale võib lükkida ka tükeldatud õunu, terveid või pooleks lõigatud väikesi valmis tomateid või tükeldatud magusat kaunpipart. Sel juhul võetakse sibulaid vähem.

Vaja läheb: 400 g maksa (kõige parem on vasika- või linnumaks), 300 g pekki või läbikasvanud sealiha, 300 g väikesi sibulaid, melissi- või salveilehti, pipart või maitsetaimi, 2 spl. taimeõli või sulavõid.

Neerud vardas

Neerud puhastatakse kelmetest, leotatakse külmas vees – veiseneerusid 3 – 4 tundi, vasika-, sea- ja lambaneerusid 1 tund. Lõigatakse 1 – 1.5 cm paksusteks tükkideks ning marineeritakse 3 – 4 tundi. Süda pestakse rohkes külmas vees ja marineeritakse tükeldatult 1 tund. Lükitakse vaheldumisi pooleks või veeranditeks lõigatud sibulate ja tomatite ning kurgiviiludega varrastele. Röstitakse sütel või röstimisseadmes 6 – 8 minutit. Aeg-ajalt pintseldatakse toiduaineid marinaadi ja taimeõliga.

Vaja läheb: 500 g neerusid või 250 g neerusid ja 250 g südant, vett, veinimarinaadi, 150 g väikesi sibulaid, 150 g väikesi tomateid, 1 marineeritud kurk, 1 – 2 spl. taimeõli, petersellilehti.

Röstitud seašnitsel õuntega

Lihalõigud vasardada kergelt, anda ovaalne kuju, pintseldada õliga, puistata peale pipart ja soola, asetada kuumale restile ja röstida mõlemalt poolt pruuniks ja küpseks (4 – 5 minutit). Lihalõigud asetada soojale vaagnale, igaühe peale panna rohelise või mädarõikavõi ketas või kuulike, kõrvale röstitud õunaviilud ja anda kohe lauale. Õunte röstimisel lõigata need paksemateks ketasteks, pintseldada kergelt õliga ja röstida kiirelt.

Vaja läheb: 500 g sea reie- või seljaliha, toiduõli, pipart, soola, 2 – 3 haput õuna, rohelist või mädarõikavõid.

Röstitud singi- ja juusturullid

Keedusingiviiludele määrida pisut sinepit, piserdada sidrunimahla või hapu veiniga, katta õhukese juustuviiluga, keerata tihedalt rulli, kinnitada tikuga, pintseldada kergelt toiduõliga ja röstida lühikest aega, kuni juust hakkab sulama. Leiva- või sepikuviilud röstida eraldi, määrida siis kergelt võiga. Singi- ja juusturullid asetada leivaviiludele, kaunistada tomativiilude ja petersellilehtedega ning anda kohe lauale.

Vaja läheb: 4 – 8 õhukest keedusingiviilu, 4 – 8 õhukest juustuviilu, sinepit, haput veini või sidrunimahla, 4 leiva- või sepikuviilu, tomateid, hakitud petersellilehti.

Röstitud viini vorstid juustuga

Vorstidele lõigata terava noaga risti praod, igasse lõikesse panna juustuviil, piserdada õliga, asetada röstimisseadmele või ahjupannile ja röstida kiiresti, kuni juust hakkab sulama. Anda lauale röstitud leival või saial koos tomati- või värskekurgisalatiga või serveerida juurde kartuli- või köögiviljasalatit.

Vaja läheb: 8 viini vorsti, 100 g juustu, toiduõli.

Röstitud vorstileivad

Võitatud leiva- või sepikuviiludele pannakse vorst, määritakse sinepi või vürtsikastmega, kaetakse kurgi- ja juustuviiluga, röstitakse.

Vaja läheb: 4 leiva- või sepikuviilu, 50 g võid, 4 keedu- või maksavorstiviilu, sinepit või vürtsikastet, 1 hapukurk või tomat, 4 viilu juustu.

Röstitud kotletileivad

Võitatud leiva- või sepikuviiludele jaotatakse väheses rasvas praetud hakitud sibul või viiludeks lõigatud hapukurk. Sellele asetatakse kotlet ja peale juustuviil. Röstitakse, kuni juust sulama hakkab.

Vaja läheb: 4 leiva- või sepikuviilu, 50 g võid, 1 sibul või hapukurk, 4 kotletti, 4 viilu juustu.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare