Lihatoidud

Marinaadid lihale

Liha on soovitatav (eriti röstimisel ja grillimisel) mõned tunnid või isegi üle öö hoida hapus lahuses ehk marinaadis. Liha marineerimine annab lihale parema maitse ning kiirendab pehmenemist. Eriti vajalik on vanemate loomade liha marineerimine, nende sidekude on tihti nii sitke, et liha muidu ei pehmene. Marinaadide retseptide kogused on toodud 500 g liha kohta.

Äädikamarinaad

Äädikas lahjendatakse keedetud veega parajaks. Kõige parem on tarvitada veiniäädikat. Pipar tambitakse peenemaks, sibul riivitakse või hakitakse üsna peeneks. Küüslauk hõõrutakse soolaga katki, loorberileht purustatakse peeneks. Kõik ained segatakse ja hoitakse 15 – 20 minutit jahedas, et maitse ühtlustuks.

Põdra-, hirve- ja metskitseliha hoitakse marinaadis vähemalt 10 – 12 tundi, lamba- ja veiseliha 4 – 6 tundi.

Vaja läheb: 100 g 5% -list äädikat, 10 tera pipart, 1 väike sibul (50 g), 1 küüslauguküüs, 1 tl. suhkrut, 1 tl. soola, 1 loorberileht.

Äädika-aniisimarinaad

Äädikas lahjendatakse keedetud veega parajaks. Aniisiseemned tambitakse peeneks, sibul lõigatakse õhukesteks ketasteks, küüslauk hõõrutakse soolaga katki. Kõik ained segatakse ja hoitakse 10 – 15 minutit jahedas. Sidruni- või granaatõunamahla lisamine on valikuline. Lihatükid pannakse üksikult marinaadisse, nii et nad ümberringi marinaadiga kokku puutuvad. Seismise ajal pööratakse lihatükke aeg-ajalt.

Lamba-, sea- ja veiseliha marineeritakse 3 – 5 tundi, ulukiliha (põdra-, metssealiha jm.) üle 10 tunni.

Vaja läheb: 100 g 2% -list äädikat, 1 tl. aniisiseemneid, 1 väike sibul (40 – 50 g), 3 g (1/2 tl.) peent punast pipart, 1 küüslauguküüs, 1 tl. soola, 1 tl. suhkrut, sidrunimahla (valikuline).

Veinimarinaad

Küüslauk lõigatakse üsna õhukesteks libledeks, sibul ketasteks, segatakse veini ja taimeõliga ning lisatakse maitseained. Hoitakse veidi aega jahedas, et maitse ühtlustuks, siis pannakse lihatükid ükshaaval marinaadisse, nii et liha ümberringi marinaadiga kokku puutub. Hoitakse vähemalt 4 tundi külmas. Aeg-ajalt tõstetakse lihatükke ümber.

Vaja läheb: 1 klaas punast haput veini, 1 tükike küüslauku, 2 sibulat, 4 spl. taimeõli, maitsetaimi (piparrohi, pune, majoraan).

Kaunpipramarinaad

Sidrunitest pressitakse mahl välja, lisatakse tambitud küüslauguküüs, peenestatud kaunpipar, taimeõli ja maitseained. Hoitakse 15 – 20 minutit külmas, siis pannakse lihatükid marinaadisse ja hoitakse vähemalt 5 tundi külmas. Kõik lihatükid peavad ümberringi marinaadiga kaetud olema.

Tarvitatakse veise-, sea- ja linnuliha marineerimiseks.

Vaja läheb: 2 sidrunit, 2 piprakauna või 3 spl. kuivatatud magusat kaunpipart, 1 küüslauk, 5 spl. taimeõli, maitsetaimi või pipart.

Vürtsimarinaad

Vürtsikaste segatakse teiste toiduainetega, sibulad riivitakse või hakitakse peeneks. Lihatükid pannakse ükshaaval marinaadisse, nii et nad ümberringi marinaadised on. Hoitakse külmas.

Sobib linnu-, vasika-, sea- ja veiseliha ning vorsti marineerimiseks.

Vaja läheb: 100 g vürtsikastet, 1 spl. lauaäädikat (2% -line), 100 g valget veini, 3 spl. taimeõli, 2 sibulat või porrulauku.


5 5 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare