Lihatoidud Praadimine

Liha praadimine

Praadimiseks kasutatakse kõige õrnemat ja võimalikult vähese sidekoega liha, mis praadimise vältel täielikult pehmeneb. Toidukauplustes on müügil mitmesuguseid pannil praadimiseks valmis lihalõike. Veiselihast sobivad selleks ainult filee ja seljatükk, hea nuumsusega loomast ka reie ülemine ja sisemine muskel. Sea-, lamba- ja vasikaliha on üldiselt sidekoevaesemad, pehmenevad kiiremini ja sobivad hästi praadimiseks. Praetakse ka maksa, vasikaneerusid, keedetud keelt, vasika ja lamba rinnaliha jt.

Liha ettevalmistamisel puhastatakse esmalt suurem tükk kelmest ja kõõlustest, lõigatakse siis ristikiudu 1 – 2 cm paksusteks 100 – 150 grammisteks või väiksemateks tükkideks. Lihatükid vasardatakse, filee üsna kergelt, reie- ja seljatükk tugevamalt, ühtlasi lüüakse kõõlused terava noa otsaga läbi. Seejärel antakse lihatükile soovitud kuju ja praetakse naturaalselt või paneeritult.

Naturaalselt praetakse kõige õrnemaid lihatükke, mis pannakse pannile kuuma rasva 1 – 2 cm laiuste vahedega, nii et nad mahla eraldamata kiiresti pruunistuksid, ja alles siis puistatakse peale soola ja pipart. Paksemad tükid (biifsteek jt.) lastakse tarviduse korral nõrgemas kuumuses küpseda.

Paneerimisel kastetakse soola ja pipraga ülepuistatud lihalõigud esmalt lahtiklopitud munasse või muna ja piima segusse, veeretatakse siis riivsaias, mis käe ja noa abil lihatüki külge surutakse, ning praetakse kuumaas rasvas mõlemalt poolt helepruuniks. Tarviduse korral pannakse paksemad lihalõigud, nagu seakarbonaad, väheks ajaks praeahju järelküpsema. Paneeritult praetakse ka keedetud liha, millelt kondid eemaldatakse enne portsjontükkideks lõikamist.

Praetud lihalõigud asetatakse soojale vaagnale ja valatakse üle praerasva või sulavõiga. Naturaalselt praetud lihalõikude ülevalamiseks sobib hästi praeleem. Selleks valatakse pärast lihalõikude praadimist pannile vähe kuuma vett või lihaleent, keedetakse läbi, maitsestatakse soola ja pipraga, lisatakse natuke võid ja kurnatakse läbi kastmesõela lihatükkidele.

Praetud liha antakse lauale praetud kartulite ja keedetud või hautatud köögivilja ning toorsalatitega. Nende juurde võib serveerida ka pruunist põhikastmest tuletatud kastmeid (tomati-, seene-, veinikaste jt.).

Praetud liha valmistamine

Praadimiseks sobib ainult sidekoevaene, kiiresti pehmenev liha. Toidupoodides on müügil mitmesuguseid praadimiseks valmis lihalõike.

Pann kuumendatakse, sellele pannakse rasv ja aetakse kuumaks, siis pannakse lihalõigud pannile ja pruunistatakse esmalt ühelt, siis teiselt poolt. Kui liha praetakse mitu pannitäit, siis puhastatakse panni paberiga iga pannitäie järel, sest panni külge jääb kõrbenud lihamahla. Lihalõigud praetakse vahetult enne lauale andmist, seistes nende maitse halveneb. Sool lisatakse pärast praadimist, siis jääb liha mahlasem.

Šnitsli praadimine

Šnitsel on õhuke sea- või vasikalihast paneeritud pooltoode. Rasv kuumutatakse, kuuma rasvasse pannakse šnitslid ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks. Lauale andmisel tõstetakse peale sulavõid. Soovitatav on praetud šnitslid tõsta kuumendatud vaagnale või taldrikule, et nad ei jahtuks.

Juurde antakse praetud kartuleid, hautatud porgandeid ja herneid, kurgi– või lehesalatit.

Vaja läheb: 4 šnitslit, 50 g rasva, 40 g võid.

Praerasvast, hapukoorest ja vähesest lihaleemest võib valmistada kastme, see anda lauale kastmekannus.

Igale šnitslile võib panna õhukese sidruniviilu, millele on seatud luust puhastatud kilu ja petersellileheke.

Šnitslit võib serveerida samal viisil ja samade lisanditega nagu antrekooti.

Böfstrooganov

Liha lõigata viiludeks, vasardada kergelt, lõigata siis ribadeks. Liha pruunistada pannil, pruunistamisel lisada ka hakitud sibul, puistata peale soola, pipart ja jahu, kuumutada segades, lisada tomatipüree või -pasta, kuum vedelik. Keeta läbi, lisada hapukoor ja kuumutada veel keemiseni, lisada vürtsikastet.

Anda lauale praetud või keedetud kartulitega.

Vaja läheb: 500 g veisefileed või sealiha, 40 – 50 g rasva, soola, pipart, 1 väike sibul, 2 sl. tomatipüreed või 1 sl. tomatipastat, 1 sl. jahu, 1 klaas liha- või kondileent (praekastet), 1/2 – 3/4 klaasi hapukoort, vürtsikastet.

Praetud maks

Maksal eemaldatakse sooned ja kelme, lõigatakse õhukesteks viiludeks ja vasardatakse kergelt. Kastetakse soolaga segatud riivsaiasse või jahusse ning praetakse mõlemalt poolt helepruuniks. Tõstetakse vaagnale või taldrikule, igale lõigule pannakse samas rasvas praetud sibulakettaid.

Antakse kohe lauale, lisandiks keedetud kartulid või kartulipuder, hautatud porgandid ja herned ning kurgi– või õunasalat.

Vaja läheb: 500 g aksa, 3 spl. riivsaia või jahu, soola, maitsetaimi, 2 spl. rasva, 1 suurem sibul või porrulauk.

Praetud pelmeenid

Rasv kuumutatakse pannil, sellesse pannakse pelmeenid ja praetakse tasasel tulel kaanega kaetult übmerringi helekollaseks. Antakse kohe lauale. Lisandiks sibulapealse-, kurgi– või peedisalat.

Vaja läheb: 1 pakk (500 g) pelmeene, 3 – 4 spl võid või rasva.

Praetud frikadellid

Rasv kuumutatakse, kuuma rasva sisse pannakse frikadellid, mida soovi korral võib veidi laiemaks suruda. Praetakse esmalt ühelt, siis teiselt poolt helepruuniks. Tõstetakse vaagnale või taldrikutele, juurde antakse koorekastet, keedetud või praetud kartuleid, peedi- või kurgisalatit.

Praetud frikadelle võib lisada ka suppidele, hautatud aedviljatoitudele, vormiroogadele jm.

Vaja läheb: 1 pakk (500 g frikadelle), praadimiseks rasva.

Hakkbiifsteek

Hakkbiifsteegid tehakse II sordi veiselihast, sellele lisatakse ainult veidi rasva, vett ja soola. Kui kauplusest ostetud biifsteegid on deformeerunud, vormitakse nad uuesti, pannakse kuuma rasvasse ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.

Hakkbiifsteegile võib lauale andmisel panna kuhjakese praetud sibulaid, hautatud kaunpipart, praetud muna („härjasilma“) vm.

Praetud vasikaneerud

Pestud ja kuivatatud vasikaneerud lõigata koos neerurasvaga viiludeks, puistata peale soola ja pipart, veeretada jahus ja praadida rasvas helepruuniks. Praetud neerudele piserdada sidrunimahla, peale puistata hakitud petersellilehti ja anda kohe lauale. Juurde serveerida praekartuleid.

Vaja läheb: 500 g vasikaneerusid, 50 – 60 g rasva, soola, pipart, 1 sl. jahu, sidrunimahla, hakitud petersellilehti.

5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare