Lihatoidud

Raguu

Liha pruunistatakse ümberringi kuumas rasvas, lisatakse sibul ja seller, puistatakse peale jahu ja maitseained. Vesi või lihaleem valatakse peale, maitsestatakse tomatipüreega või mahlaga, hautatakse tasasel tulel kaane all pehmeks. Lõpuks lisatakse hapukoor. Antakse lauale koos kastmega kausis või hautamisnõus.

Lisandiks keedetud kartulid, hautatud aedvili ja kurgisalat.

Vaja läheb: 500 g raguuks valmis lõigatud liha, 2 spl. rasva, 1 sibul, tükike sellerit, 1 spl. jahu, 2 klaasi vett või lihaleent, soola, pipart, 2 spl. tomatipüreed või haput mahla, 2 spl. hapukoort, hakitud sibulapealseid või petersellilehti.

Raguu valmistamine (teine retsept)

Liha lüüa koos kondiga parajateks tükkideks, praadida hautamisnõu põhjas kuumas rasvas pruuniks, puistata peale soola ja pipart, samas praadida kergelt ka kuubikuteks lõigatud porgand ja maitseköögivili, puistata juurde jahu, pruunistada õrnalt, valada peale kuum vedelik ja hautada nõrgas kuumuses.

Valmis liha tõsta kastmest kaussi. Kaste maitsestada soolaga parajaks, lisada sidrunimahla või hapukoort, soovi korral ka tomatipüreed või -pastat ja valada lihale koos kastmes hautatud köögiviljaga. Anda lauale keedetud kartulite ja toorsalatiga.

Vaja läheb: 600 – 700 g vasika-, lamba- või sealiha, 40 – 50 g rasva, 150 g maitseköögivilju, 1 – 2 porgandit, 1 sl. jahu, soola, pipart, 1/2 kondileent või vett, 1 tl. sidrunimahla või 1 – 2 sl. hapukoort (tomatipüreed).

Raguu aedviljadega

Lihatükid pannakse kuuma rasvasse ja pruunistatakse ümberringi. Lisatakse ketasteks või kuubikuteks lõigatud porgandid, sibulad, petersell ja õhukesteks tükkideks lõigatud kaalikas, lastakse kergelt pruunistuda. Vesi või puljong valatakse peale, nii et liha ja aedviljad on vaevu kaetud, maitsestatakse soola ja pipraga ja hautatakse tasasel tulel kaanega kaetult 30 – 40 minutit. Kartulid keedetakse või praetakse eraldi, pannakse toidusse, lisatakse ka tomatipüree, vürtsikaste ja rasvaga segatud jahu. Hautatakse veel 15 – 20 minutit. Raguu antakse lauale kastmes koos aedviljadega kas samas hautamisnõus või kaussi tõstetult. Soovi korral lisatakse hapukoort, peale puistatakse rohkesti hakitud maitserohelist. Lisandiks kurgi- või hapukapsasalat.

Aedviljade valikut võib muuta, lisada näiteks kaunpipart, kabatšokke, aedube jms., tarvitada külmutatud aedvilju. Need lisada poolpehmele lihale, sest nad pehmenevad 20 minutiga.

Vaja läheb: 500 g raguuks valmis lõigatud liha, 50 g rasva, 2 porgandit, 2 sibulat, 150 g kaaliakt või naerist, 1 petersell, tükike sellerit, 2 spl. tomatipüreed ja 1 spl. vürtsikastet (valikuline), 5 – 6 kartulit, 1 spl. jahu, soola, pipart, vett või puljongit, hapukoort (valikuline), sibulapealseid või petersellilehti.

Raguule võib enne hautamise lõpetamist lisada ka tükeldatud vorsti, hautatud seeni või singitükikesi.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare