Keetmine Munatoidud

Munade keetmine

Kuidas ja kui kaua keeta mune? Leia soovitud tulemuse saamiseks sobivad töövõtted ja õige muna keetmise aeg.

Keedetud muna

Terved ja värsked munad pestakse sooja veega ja pannakse keema keevasse soolasesse vette (1 l veele 1/2 sl. soola). Üle 10 muna pole soovitatav korraga keedunõusse asetada, sest keeduvesi jahtub ja munade keeduaega on raske kontrollida. Mune keedetakse kaaneta nõus nõrgal tulel. Pehme muna keeduajaks arvestatakse 3 – 4 minutit. Selle aja vältel munavalge hüübib õrnalt, munakollane jääb aga vedelaks. Poolpehme muna saab 5 – 6 minutiga, kusjuures munavalge on täiesti hüübinud, munakollane äärtest. Kõva muna keeduajaks arvestatakse 8 – 10 minutit. Pärast keetmist tõstetakse munad väheks ajaks külma vette, et koor paremini eralduks. Kõvaks keedetud munad jahutatakse külmas vees.

Toatemperatuuril munade keetmine

Toatemperatuuril hoitud munad pannakse keevasse vette, lisatakse veidi soola ja keedetakse vastavalt soovile: kõva muna saadakse 8 kuni 10 minutiga, poolpehmeks keeb muna 5 kuni 6 minutiga, ka valge on vedelavõitu, kui keedetakse 3 kuni 4 minutit.

Muna keetmine külma veega

Külmkapist võetud muna on parem panna keema külma vette, kuumutada aeglaselt keema ja hoida nõrgalt keevana poolpehme muna saamiseks 3 kuni 5 minutit, keskmiselt kõva muna saamiseks 6 kuni 9 minutit ning korralikult tardunud kõva muna saamiseks umbes 10 kuni 12 minutit.

Soola lisamine keeduveele takistab muna purunemist ja munavalge väljavoolamist. Seda takistab ka nõelaga aukude torkimine muna laiemasse otsa. Pärast keetmist kallata kuum vesi ära ja lasta külm vesi peale (võimalusel lisada jääkuubikuid) ning hoida 5 kuni 10 minutit külmas vees, siis tuleb koor hästi lahti. Koorimist alustada kui munad on täiesti jahtunud.

Kooreta keedetud munad

Selleks on kohased täiesti värsked munad (dieetmunad). Vesi lastakse madalas keedunõus keema tõusta, 1 l veele lisatakse 1 sl. 30% -list äädikat ja 1/2 sl. soola. Munad lüüakse koorest ettevaatlikult tassi ja valatakse sealt järsku vette, hoides tassi mõni sekund muna kohal vees. Keedetakse 3.5 – 4 minutit, siis tõstetakse vahukulbiga välja ja loputatakse sooja või külma veega, et kaoks äädikamaitse.

Pehmet ja poolpehmet muna süüakse tavaliselt kuumalt võileibadega hommiku- või õhtueineks. Poolpehmet (keedetud koorega või kooreta) ja kõva muna kasutatakse roheliste suppide serveerimisel, antakse lauale koos hautatud või piimakastmes köögiviljaga (spinat, aedoad, aedherned, porgandid, lillkapsas), külmades või kuumades kastmetes, nagu majonees, hapukoore-mädarõikakaste, külm või kuum tomatikaste, juustukaste jt. Seejuures lõigatakse koorest vabastatud poolpehme muna pooleks, kõva muna pooleks või neljaks osaks, kooreta keedetud muna jäetakse aga terveks. Kõvaks keedetud mune kasutatakse peamiselt võileibade ja mitmesuguste teiste külmroogade valmistamisel ning kaunistamisel.

Keedetud munad juustukastmes

Valmistada hele piimakaste, maitsestada soola ja riivitud juustuga. Kuum kaste valada liuale, peale asetada keedetud munapooled või terved kooreta keedetud munad, kaunistada maitserohelisega ja anda lauale toorsalatiga (kurgi-, tomati-, lehesalat jt.). Suvaliselt võib munad võiga määritud vormi paigutada, kastmega üle valada ja ahjus kergelt läbi küpsetada.

Vaja läheb: 4 – 8 poolpehmet (keedetud koorega või koorea) või kõvaks keedetud muna.

Kaste: 50 g võid, 3 sl. jahu, 2 klaasi piima, soola, 3 sl. riivitud juustu.

Kooreta keedetud munad tomatikastmes

Keedetud nuudlid või sõmer riis asetada vaagnale, peale panna kooreta keedetud munad, valada üle kuuma tomatikastmega, kaunistada maitserohelisega ja anda lauale toorsalatiga. Suvaliselt võib iga muna alla paigutada kergelt praetud singi- või keeduvorstiviilu.

Kooreta keedetud mune võib serveerida ka praetud saia-, sepiku- või leivaviiludel. Selleks asetada keedetud munad praetud saia-, sepiku- või leivaviiludele, tõsta iga muna peale 1 sl. paksemat tomati-, seene- või juustukastet ja kaunistada maitserohelisega.

Vaja läheb: 4 muna, 200 g nuudleid või riisi (1 klaas), soola, 1/2 l tomatikastet, maitserohelist.

Munahüüve

Munad lüüa kaussi, kloppida soolaga lahti ja lisada vedelik. Või sulatada pannil või madalas keedunõus, valada sinna muna ja vedeliku segu ning kuumutada nõrgal tulel, tõstes hüübinud muna nõu põhjast üles. Muna peab hüübima suurte õrnade tükkidena. Munahüüve anda kohe lauale, peale puistata peenestatud maitserohelist. Lisandiks sobivad võileivad, keedetud või praetud kartulid, praetud sealihalõigud ja toorsalatid, hautatud köögiviljad jm. Hüüvet serveeritakse ka praetud saiaviiludel või muretaignast korvikestes.

Sagedasti valmistatakse munahüüvet koos lisandiga, nagu riivitud juust, luudest ja nahast puhastatud suitsukala, väikesteks kuubikuteks lõigatud keeduvorst või keedusink, võis hautatud seened jm. Lisandi võib segada lahtilöödud munade hulka või panna valmistamise käigus juurde poolhüübinud munale.

Vaja läheb: 4 muna, 6 sl. piima, lihaleent või rõõska koort, soola, 30 – 40 g võid või margariini.

Veevannis kuumutatud munahüüve

Munad kloppida lahti, lisada riivitud juust ja piim. Või sulatada tulekindlas vormis, sinna valada muna ja piima segu. Vorm asetada kuuma vette, katta kaanega ja kuumutada ahjus või pliidil nõrgemas kuumuses, kuni muna on hüübinud. Selliselt valmistatud hüüve on väga õrn ja kohane dieettoiduks.

Lisanditega valmistamisel panna need võiga määritud vormi põhja, muna ja piima segu valada peale ja kuumutada veevannis.

Vaja läheb: 4 muna, 1 klaas piima, soola, 3 sl. riivitud juustu, võid.

5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare