Mune praetakse naturaalselt või omletina nõrgemas kuumuses, et nad ainult õrnalt pruunistuksid. Praetud muna Praetud munade ehk härjasilmade valmistamisel lastakse katkilöödud munad …
Munatoidud
Munast saab kiiresti valmistada iseseisvaid roogi, neid tuleks lauale anda mitmekesiste lisanditega, siis ei muutu munatoidud tüütavaks. Muna on toidu vajalik koostisosa, sagedasti ka sideaine mitmesugustele külmadele ja kuumadele roogadele ning taignatoodetele. Ühele sööjale arvestatakse iseseisvaks toiduks 1 – 2 muna.
Toorelt võib kasutada ainult täiesti värskeid mune. Suhkruga vahustatud munakollane ehk nn. koogel-moogel on maiuspala lastele. Koogel-moogelile võib juurde segada värskeid marju, sidrunimahla ja -koort, maisi- või kaerahelbeid jm. Toores munakollane on kohane ka külmade kastmete ja kreemide valmistamisel.
Munavalget tuleks rohkem kasutada nendes toitudes, kus ta läbi kuumutatakse. Toorelt kasutamisel tuleb munavalge vispliga tugevaks vahuks lüüa, vahustamise vältel lisada veidi suhkrut, mis muudab vahu tihkeks. Sellisena sobib toores munavalge puuvilja-marjavahtude ja toorkreemide valmistamiseks.
Munade lahtilöömisel olla ettevaatlik, eriti siis, kui need on seisnud. Soovitav on munad ükshaaval tassi lüüa ja sealt alles lahtilöödud munade juurde valada. Üks halb muna võib rikkuda terve munakoguse.
Munade keetmine
Kuidas ja kui kaua keeta mune? Leia soovitud tulemuse saamiseks sobivad töövõtted ja õige muna keetmise aeg. Keedetud muna Terved ja värsked …