Aedviljatoidud Keetmine

Aedviljade keetmine

Keedetud aedviljade valmistamine Aedvilju võib keeta värskelt või külmutatult. Värskete aedviljade keetmine Aedvilju keedetakse koorimata või kooritult. Koorimata aedviljad pestakse hoolikalt puhtaks, …

Aedviljatoidud Küpsetamine

Aedvilja küpsetamine

Küpsetatud aedviljade valmistamine Küpsetatakse peamiselt kartuleid, kaalikaid, peete, naereid, tomateid, kabatšokke ja õunu, vähem teisi aedvilju. Koorega küpsetatud aedviljad Aedviljad pestakse rohkes …

Aedviljatoidud Praadimine

Aedvilja praadimine

Praetud aedviljade valmistamine Aedvilja praetakse toorelt (kartulid, kõrvits, tomatid jm.), keedetult (kartulid, kaalikas, naeris, peet), kotlettideks tehtult (kõik aedviljad). Praetud aedvilja süüakse …

Aedviljatoidud Hautamine

Aedvilja hautamine

Hautatud aedviljade valmistamine Aedvili lõigatakse kuubikuteks või kangideks. Rasv sulatatakse keedunõus, selles kuumutatakse aedvilju segades veidi aega, siis lisatakse vedelik ja sool …

Aedviljatoidud Praadimine

Kartulite praadimine

Praetud kartulite valmistamine Kartuleid praetakse toorelt või keedetult. Praetud kartuleid ehk praekartuleid süüakse iseseisva toiduna või liha- ja kalatoidu lisandina. Järgnevalt seletame, …

Aedviljatoidud Fondüü

Tomatifondüü

Hakitud sibul praetakse taimeõlis klaasjaks, lisatakse kooritud ja seemnetest puhastatud tomatid või tomatipüree ja puljong, keedetakse parajalt paksuks (umbes nagu hapukoor) ja …

Toorsalatid

Tomati-kurgisalat

See tomati-kurgisalat on klassikaline suvesalat. Naudi salatit iseseisvalt või serveeri grilli ääres koos kala, kana, sealiha või loomalihaga. Tomati-kurgisalati valmistamine on imelihtne. …

Toorsalatid

Tomatisalat

Tomatid lõigatakse viiludeks ja asetatakse salatilehtedega kaetud vaagnale sobivas asetuses reastikku. Peale puistatakse hästi peeneks hakitud sibulat, maitserohelist ja soola. Soovi korral …

Toorsalatid

Redisesalat

Redised lõigatakse õhukesteks ketasteks, kurk viilutatakse, salatilehed rebitakse väiksemaks, segatakse hakitud maitserohelise- ja maitsestatud õliga. Soovi korral võib õli asendada ka rõõsa- …

Toorsalatid

Punasekapsasalat

Kapsas riivitakse või lõigatakse peenteks ribadeks, tambitakse pudrunuiaga pehmemaks. Lisatakse mahl või püree, hakitud sibul, mädarõigas, tükeldatud hapukurk ja taimeõli või hapukoor, …

Toorsalatid

Porgandisalat

Porgandid ja sibul riivitakse, värsked marjad surutakse puruks (kuivatatult panna tervelt). Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Marjadele lisaks võib porgandisalatisse segada riivitud õunu …

Toorsalatid

Peedisalat

Peet ja õunad riivitakse, segatakse, lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Peale puistatakse hakitud maitserohelist. Õunte asemel võib salatile lisada hapukurke või -kapsaid. …

Toorsalatid

Lehesalat

Lehed pestakse rohkes vees ja raputatakse tahedaks, rebitakse väiksemaks. Peale puistatakse suhkrut ja soola, kergelt segatakse juurde rõõsk või hapukoor. Soovi korral …

Toorsalatid

Kurgisalat

Kurgid pestakse. Kasvuhoonekurke ei koorita, teised kooritakse, lõigatakse õhukesteks viiludeks, puistatakse soolaga ja hakitud tilliga üle. Soovi korral lisatakse peenestatult teisi aedvilju. …

Toorsalatid

Kapsasalat

Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmemaks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa- või kurgi soolveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Kapsasalati …

Toorsalatid

Hiina kapsa salat

Puhastatud ja pestud hiina kapsas lõigatakse õhukesteks tükkideks, segatakse hakitud sibula ja teiste toiduainetega. Peale puistatakse maitserohelist. Hiina kapsa salati koostisosad: 300 …

Toorsalatid

Hapukapsasalat

Hapukapsas lõigatakse vajaduse korral peenemaks, lisatakse hakitud sibul ja õunad või õunapüree. Maitsestatakse suhkruga, lisatakse hapukoor või taimeõli, soovi korral ka tomatipüreed. …

Aedviljatoidud

Petersellikartulid

Väikesed ühesuurused kartulid soovi korral kooritakse (värsked kartulid võivad olla koorimata), keedetakse soolavees pehmeks, tõstetakse veest välja. Rasv ja kuubikuteks lõigatud pekk …

Aedviljapudrud

Kartulipuder

Siit leiab kaks kartulipudru tegemise õpetust. Esimene retsept hõlmab endas klassikalist kartuliputru, mida võib valikuliselt teha juustuga. Juustu lisamine teeb tavaliselt kartulipudrust …