Keedetud aedviljade valmistamine Aedvilju võib keeta värskelt või külmutatult. Värskete aedviljade keetmine Aedvilju keedetakse koorimata või kooritult. Koorimata aedviljad pestakse hoolikalt puhtaks, …
Aedviljatoidud
Aedvilju on vaja töödelda ja toiduks valmistada nii, et neis leiduvate toitainete kadu oleks minimaalne.
Aedvilju puhastatakse ja tükeldatakse vahetult enne toiduks kasutamist, sest õhuhapniku toimel laguneb C-vitamiin kiiresti.
Juurviljad ja kartulid pestakse harjaga, seejärel loputatakse, kaabitakse või kooritakse, pestakse veel kord ja tükeldatakse. Väga noori porgandeid pole vaja koorida, piisab hoolikast harjaga pesemisest. Aedvilju on vaja koorida õhukeselt, sest koorealuses kihis leidub kõige rohkem toitaineid. Kooritakse ja tükeldatakse roostevabast terasest noaga.
Kooritud kartulid ja aedviljad lõigatakse vastavalt vajadusele kuubikuteks, ribadeks, ratasteks, kangideks või hakitakse peeneks. Tuleb silmas pidada, et tükid jääksid ühtlase suurusega, siis pehmenevad nad toidu valmistamisel ühtlaselt ja toit on nägusam. Puhastatud ja tükeldatud aedvilju hoitakse kuivalt, sest vees hoidmisel suureneb vitamiinide ja mineraalainete kadu. Lühikest aega võib vees hoida kooritud kartuleid, kuna kartul õhuhapniku toimel tumeneb.
Õrnemad aedviljad, nagu tomat, värske kurk, lehtsalat, spinat, sibulapealsed ja maitseroheline pestakse hoolikalt jooksva vee all, valatakse sõelal üle sooja veega ja nõrutatakse sõelal või majapidamispaberil.
Lillkapsaid, spargelkapsaid, rooskapsaid hoitakse enne toiduks valmistamist 10 – 15 minutit soolases vees, et eemalduksid õisikute ja lehtede vahel olevad röövikud. Seejärel kapsad pestakse ja valmistatakse toiduks.
Aedvilja küpsetamine
Küpsetatud aedviljade valmistamine Küpsetatakse peamiselt kartuleid, kaalikaid, peete, naereid, tomateid, kabatšokke ja õunu, vähem teisi aedvilju. Koorega küpsetatud aedviljad Aedviljad pestakse rohkes …
Aedvilja praadimine
Praetud aedviljade valmistamine Aedvilja praetakse toorelt (kartulid, kõrvits, tomatid jm.), keedetult (kartulid, kaalikas, naeris, peet), kotlettideks tehtult (kõik aedviljad). Praetud aedvilja süüakse …
Aedvilja hautamine
Hautatud aedviljade valmistamine Aedvili lõigatakse kuubikuteks või kangideks. Rasv sulatatakse keedunõus, selles kuumutatakse aedvilju segades veidi aega, siis lisatakse vedelik ja sool …
Kartulite praadimine
Praetud kartulite valmistamine Kartuleid praetakse toorelt või keedetult. Praetud kartuleid ehk praekartuleid süüakse iseseisva toiduna või liha- ja kalatoidu lisandina. Järgnevalt seletame, …
Tomatifondüü
Hakitud sibul praetakse taimeõlis klaasjaks, lisatakse kooritud ja seemnetest puhastatud tomatid või tomatipüree ja puljong, keedetakse parajalt paksuks (umbes nagu hapukoor) ja …
Tomati-kurgisalat
See tomati-kurgisalat on klassikaline suvesalat. Naudi salatit iseseisvalt või serveeri grilli ääres koos kala, kana, sealiha või loomalihaga. Tomati-kurgisalati valmistamine on imelihtne. …
Tomatisalat
Tomatid lõigatakse viiludeks ja asetatakse salatilehtedega kaetud vaagnale sobivas asetuses reastikku. Peale puistatakse hästi peeneks hakitud sibulat, maitserohelist ja soola. Soovi korral …
Redisesalat
Redised lõigatakse õhukesteks ketasteks, kurk viilutatakse, salatilehed rebitakse väiksemaks, segatakse hakitud maitserohelise- ja maitsestatud õliga. Soovi korral võib õli asendada ka rõõsa- …
Punasekapsasalat
Kapsas riivitakse või lõigatakse peenteks ribadeks, tambitakse pudrunuiaga pehmemaks. Lisatakse mahl või püree, hakitud sibul, mädarõigas, tükeldatud hapukurk ja taimeõli või hapukoor, …
Porgandisalat
Porgandid ja sibul riivitakse, värsked marjad surutakse puruks (kuivatatult panna tervelt). Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Marjadele lisaks võib porgandisalatisse segada riivitud õunu …
Peedisalat
Peet ja õunad riivitakse, segatakse, lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Peale puistatakse hakitud maitserohelist. Õunte asemel võib salatile lisada hapukurke või -kapsaid. …
Lehesalat
Lehed pestakse rohkes vees ja raputatakse tahedaks, rebitakse väiksemaks. Peale puistatakse suhkrut ja soola, kergelt segatakse juurde rõõsk või hapukoor. Soovi korral …
Kurgisalat
Kurgid pestakse. Kasvuhoonekurke ei koorita, teised kooritakse, lõigatakse õhukesteks viiludeks, puistatakse soolaga ja hakitud tilliga üle. Soovi korral lisatakse peenestatult teisi aedvilju. …
Kapsasalat
Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmemaks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa- või kurgi soolveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Kapsasalati …
Hiina kapsa salat
Puhastatud ja pestud hiina kapsas lõigatakse õhukesteks tükkideks, segatakse hakitud sibula ja teiste toiduainetega. Peale puistatakse maitserohelist. Hiina kapsa salati koostisosad: 300 …
Hapukapsasalat
Hapukapsas lõigatakse vajaduse korral peenemaks, lisatakse hakitud sibul ja õunad või õunapüree. Maitsestatakse suhkruga, lisatakse hapukoor või taimeõli, soovi korral ka tomatipüreed. …
Petersellikartulid
Väikesed ühesuurused kartulid soovi korral kooritakse (värsked kartulid võivad olla koorimata), keedetakse soolavees pehmeks, tõstetakse veest välja. Rasv ja kuubikuteks lõigatud pekk …
Kartulipuder
Siit leiab kaks kartulipudru tegemise õpetust. Esimene retsept hõlmab endas klassikalist kartuliputru, mida võib valikuliselt teha juustuga. Juustu lisamine teeb tavaliselt kartulipudrust …