Aedviljatoidud Küpsetamine

Aedvilja küpsetamine

Aedvilju, täpsemalt köögivilju, küpsetatakse tervelt, täidetult või vormiroogadena. Tervelt küpsetamisel tuleb köögivili hoolikalt harjaga pesta, seejärel loputada ja enne ahju panemist tahendada või koorida. Küpsetatud köögiviljad antakse lauale iseseisva toiduna külmade kohupiima- või hapukoorekastmetega, soolakalaga, seentega jne. või liharoogade lisandiks. Tervelt küpsetatud peetidest valmistatakse salateid või muid toite. Küpsetatakse peamiselt kartuleid, kaalikaid, peete, naereid, tomateid, kabatšokke ja õunu, vähem teisi aedvilju.

Koorega küpsetatud aedviljad

Aedviljad pestakse rohkes vees harjaga hoolikalt puhtaks ning laotakse ühe kihina äärisega pannile. Suuri aedvilju võib poolitada, need asetatakse sel juhul pannile, lõikepool ülespidi, peale puistatakse soola ja köömneid. Peete, tomateid ja õunu küpsetatakse tervelt, muidu imbub neist palju mahla välja. Tervelt küpsetatavale aedviljadele puistatakse maitseained pärast küpsetamist.

Kooritult küpsetatud aedviljad

Kooritud aedviljad laotakse äärisega pannile või madalasse vormi, peale pannakse pekiviile või tükike võid, puistatakse soola ja teisi maitseaineid – köömneid, maitsevilju, hakitud sibulat vm. Küpsetatakse 180 – 200° C juures helepruuniks, tavaliselt kulub selleks 45 – 60 minutit. Aeg-ajalt raputatakse panni, et aedviljad ühtlaselt pruunistuksid.

Üleküpsetatud aedviljad

Üht või mitut liiki aedviljad pannakse võitatud vormi või tulekindlale vaagnale. Peale tõstetakse ühtlase kihina munaga segatud piimakaste ja puistatakse paksult riivitud juustu või riivsaia. Küpsetatakse 200° C juures praeahjus helepruuniks (8 – 10 minutit). Lauale andmisel puistatakse peale hakitud maitserohelist.

Süüakse iseseisva toiduna või lihatoidu lisandina.

Vaja läheb: 1 kg keedetud või hautatud aedvilja (porgandid, kaalikad, lillkapsas, nuikapsas, aedoad, herned jms.), 1 klaas paksu piimakastet, 1 muna, 2 – 3 spl. riivitud juustu või riivsaia, 1 spl. võid.

Aedviljavormid

Aedvilju kasutatakse mitmesugustes vormitoitudes. Peamisi vormitoite valmistatakse keedetud või hautatud köögiviljadest. Otstarbekohane on kasutada ka järelejäänud köögivilju, andes toidule sellega uue välimuse ja maitse. Maitsva vormitoidu saab, kasutades erinevaid aedvilju koos riisiga, kruupidega, kohupiimaga, lihaga, kalaga.

Köögiviljavorm

Esimene valmistusviis: keedetud või hautatud köögiviljatükid pannakse võiga määritud vormi, valatakse üle paksu piimakastme, hapukoorekastme või piima-muna seguga, puistatakse peale riivjuustu või määritakse hapukoorega ja puistatakse üle riivsaiaga ning küpsetatakse nõrgemas kuumuses, kuni pealmine kiht tõmbub kuldpruuniks.

Teine valmistusviis: hautatud või keedetud köögivili peenendatakse püree või hakkmasinas, lisatakse muna ja muud retseptis ettenähtud ained. Mass tõstetakse võiga määritud vormi, puistatakse peale riivjuustu või riivsaia ja võitükikesi ning küpsetatakse 15 – 20 min., kuni pruuni pealiskihi tekkimiseni.

Süüakse sobiva kastme ja toorsalatiga.

Vormiroogade küpsetamiseks on sobivad kuumuskindlad klaas- või keraamilised nõud, samuti emailitud malmnõud, millega toit ka lauale antakse.

Täidetud aedviljad

Täidetud köögivilju küpsetatakse toorelt (tomat, kõrvits) või eelnevalt keedetult (kartul, kaalikas, peet). Köögivili õõnestatakse, puistatakse õõnsusesse veidi soola ja täidetakse retseptis ettenähtud täidisega. Peale puistatakse riivsaia, riivitud juustu või pintseldatakse või või hapukoorega. Küpsetatakse äärisega pannil või vormis. Täidetud köögivili sobib õhtusöögiks, lõunaks või einetoiduks koos sobiva salati või kastmega. Sageli küpsetatakse kooritud köögivilju koos lihaga.

Täidetud aedviljad sobivad nii lõuna- kui ka õhtusöögiks- Täidise valik on suvaline, ühe ja sellesama seguga võib täita mitmesuguseid aedvilju. Seepärast on täidiste retseptid antud omaette.

Lihatäidis: 250 g (1 pakk) hakkliha, 1 väike sibul, 1 muna, 2 viilu kuiva saia, 4 spl. vett või piima, soola, maitsetaimi.

Sai leotatakse vees või piimas, segatakse hakklihaga koos teiste toiduainetega ja maitsestatakse.

Lihatäidisena võib tarvitada ka valmis kotlette või frikadelle.

Vorstitäidis: 250 g keeduvorsti, 1 sibul, 1 tl. rasva, 1 tl. jahu, 3 spl. vett või aedviljaleent, 1 muna, soola, maitsetaimi.

Vorst lõigatakse väikesteks kuubikuteks. Hakitud sibul praetakse rasvas klaasjaks, lisatakse jahu ja vedelik, keedetakse 5 minutit. Toiduained segatakse ja maitsestatakse.

Aedviljatäidis: 300 g keedetud või hautatud aedvilja (porgandid, kapsas, lillkapsas, aedoad, porrulauk või mitme aedvilja segu), 2 spl. hapukoort või sulavõid, 2 kõvaks keedetud muna, soola, suhkrut, maitsetaimi, keedetud riisi või kruupe (valikuline).

Aedviljad surutakse kahvliga puruks või aetakse läbi hakkmasina, lisatakse hapukoor või sulavõi, hakitud munad ja maitseained. Soovi korral võib täidisele lisada ka sõmeraks keedetud riisi või kruupe. Munad võib lisada toorelt.

Kalatäidis: 250 g keedetud kala või praetud kala (võib võtta ka kalakonservi), 1 spl. võid, 1 sibul, 1 toores või keedetud muna, soola, tomatipüreed või ketšupit, värsket või soolatud tilli.

Kala hakitakse või surutakse kahvliga puruks. Sibulhakitakse ja praetakse võis klaasjaks, keedetud muna hakitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse.

Munatäidis: iga täidetava aedvilja jaoks 1 muna, soola ja maitserohelist (tilli, petersellilehti, sibulapealseid, murulauku vm.).

Paraja suurusega õõnestatud aedviljasse – suurem tomat, keedetud kartul, naeris või peet – lüüakse lahti toores muna, puistatakse soola ja hakitud maitserohelist ning küpsetatakse, kuni muna on hüübinud.

Riisi -või kruubitäidis: 1 klaas sõmerat riisi- või kruubiputru, 1 sibul, 1 spl. rasva, 2 kõvaks keedetud muna, soola, maitsetaimi.

Sibul hakitakse ja praetakse rasvas klaasjaks, munad hakitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Kui täidis on liiga kuiv, lisatakse veidi piima või rõõska koort.

Seenetäidis: 1 klaas kupatatud seeni (400 g värskeid), 2 spl. rasva, 1 sibul, 1 tl. jahu või riivsaia, 3 spl. hapukoort, 1 keedetud muna, soola, petersellilehti, 1 tl. vürtsikastet, 1 värske tomat (valikuline).

Seened ja sibul hakitakse, praetakse rasvas, lisatakse jahu või riivsai ning hapukoor, hautatakse 5 minutit. Lisatakse hakitud muna ja maitseained, soovi korral tükeldatud värske tomat.

Täidetud kartulid

Täidetakse tooreid või keedetud kartuleid. Kartulid kooritakse, õõnestatakse noaotsa või teelusikaga, nii et järele jääb umbes 1 cm paksune kiht. Kartulid täidetakse soovikohase täidisega, pannakse võitatud pannile või madalasse vormi, pintseldatakse hapukoore või munaga ja puistatakse üle riivsaiaga. Küpsetatakse 180° C juures, tooreid kartuleid 45 – 50 minutit, keedetud kartuleid 20 – 25 minutit. Küpsetamise ajal kastetakse kartuleid aeg-ajalt hapukoore või aedviljaleemega.

Antakse lauale tomati- või hapukoorekastmega ja kurgi- või hapukapsasalatiga.

Täidetud tomatid või piprakaunad

Valminud tomatitel või piprakauntel lõigatakse ära õhuke tükike või ots. Pehme sisu õõnestatakse teelusikaga välja, viljadesse puistatakse veidi soola. Viljad täidetakse soovikohase täidisega, asetatakse võitatud pannile või tulekindlast klaasist alusele. Äralõigatud tükike pannakse kaanena peale, määritakse sulavõiga või hapukoorega ja puistatakse üle riivitud juustuga. Küpsetatakse 180° C juures 15 – 20 minutit. Veidi enne küpsetamise lõppemist võib pannile panna hapukoort, mis koos hautamisleemega moodustab kastme. Toit antakse lauale samas nõus, milles küpsetati.

Lisandiks keedetud või praetud kartulid, leht-, kress- või kurgisalat ja aedviljatäidise korral ka liha- või kalatooted.

Täidetud naerid, nuikapsad, kaalikad või peedid

Naerid, väikesed kaalikad ja keskmise suurusega nuikapsad kooritakse ja keedetakse tervelt pehmeks, peedid keedetakse koorimata ja kooritakse enne täitmist. Jahtunud aedvili õõnestatakse, soovi korral jäetakse õhuke lõik kaaneks. Õõnsus täidetakse soovikohase täidisega, sellele pannakse kaaneke. Aedvili asetatakse võitatud, äärisega pannile ja määritakse hapukoore või sulavõiga. Peale puistatakse riivsaia või riivitud juustu. Küpsetatakse 180° C juures 30 minutit, aeg-ajalt kastetakse hapukoorega või aedviljakeeduleemega. Täita võib ka suuri kaalikaid ja peete, nende küpsetamise aeg on 40 – 45 minutit. Küpsetatud suur aedvili tükeldatakse nii, et kõigis lõikudes oleks enam-vähem võrdselt täidist ja aedvilja.

Lisandiks keedetud kartulid ja hapukurgid või purgisalat.

Täidetud sibulad

Suuremad sibulad kooritakse, pestakse, pannakse kuuma vette ja keedetakse tasasel tulel, kuni nad pealt kergelt klaasjaks muutuvad. Võetakse keeduleemest välja, valatakse üle külma veega ja õõnestatakse nii, et pealmised 3 – 4 kihti viljalehti terveks jäävad. Kui seejuures juurekoht välja langeb, pannakse põhjaks väljaõõnestatud viljaleht. Sibulad täidetakse ja küpsetatakse 180° C juures 20 – 25 minutit.

Väljaõõnestatud sibulatükid kasutatakse ära kastme või supi valmistamisel.

Lisandiks keedetud kartulid, hautatud porgandid või kapsad, kurgi-, tomati- või kaalikasalat. Kastmeks on hautamisvedelik või eraldi valmistatud koore- või tomatikaste.

Täidetud kõrvitsatükid

Paksu viljalihaga kõrvits kooritakse, lõigatakse piklikud, ühe inimese portsjoniks paraja suurusega tükid. Iga tükk õõnestatakse, sisse puistatakse soola ja pipart. Täidetakse, määritakse hapukoorega ja puistatakse peale riivitud juustu. Küpsetatakse 170° C juures 20 minutit.

Lisandiks keedetud kartulid, koorekaste, jõhvika- või pohlasalat.

Täidetud kabatšokk

Toores kabatšokk kooritakse, pealmiseks pooleks jäävalt osalt lõigatakse 1 – 2 cm paksune tükk kaaneks. Suurem pool õõnestataks, nii et jääb umbes 2 cm paksune viljalihakiht. õõnsus täidetakse soovikohase täidisega, pannakse võitatud, äärisega pannile, kaetakse kaaneks jäetud tükiga, millele määritakse hapukoort või sulavõid, puistatakse riivsaia või riivitud juustu. Küpsetatakse 190° C juures, kuni täidis on küps ja kabatšokk kergelt pruunistunud (30 – 40 minutit). Aeg-ajalt kastetakse aedviljakeeduleeme või hapukoorega. Küpsetatud kabatšokk lõigatakse portsjonilisteks viiludeks, antakse lauale kas samal pannil või vaagnale tõstetult.

Lisandiks keedetud kartulid, õuna-, jõhvika- või pohlasalat. Kastmeks hautamisvedelik või eraldi valmistatud tomati-, hapukoore- või mädarõikakaste.

Täidetud kapsas

Umbes kilosel kapsapeal eemaldatakse välimised lahtised lehed ja lõigatakse juurikas välja. Saadud avause kaudu eemaldatakse seesmisi lehti nii, et alles jääb 1 – 2 cm paksune kiht. Kapsas täidetakse soovikohase täidisega, pannakse vormi või sügavale äärisega pannile, määritakse pealt sulavõiga või hapukoorega, pannile valatakse vett või aedviljakeeduleent. Küpsetamise ajal kastetakse kapsast tihti leemega. Leent maitsestatakse soola ja köömnetega. Küpsetatakse 160° C kuumuses umbes 1 tund. Lauale andmisel lõigatakse sektoriteks.

Lisandiks keedetud kartulid, hautatud porgandid ja herned, kastmeks hautamisleem, millele võib lisada jahu ning hapukoort.

Aedviljadest õõnestamisel väljavõetud viljaliha tarvitatakse teiste toitude valmistamiseks.

Lauale panemisel puistatakse täidetud aedviljadele hakitud maitserohelist: tilli, petersellilehti, sibulapealseid, murulauku jm.

Õunte küpsetamine

Õunad pestakse, õieots lõigatakse puhtaks. Õunad pannakse, vars ülespidi, võitatud pannile ja küpsetatakse 180° C juures pehmeks. Süüakse linnuprae kõrvale või suhkruga magustoiduks.

Täidetud õunad

Õunad pestakse, südamik lõigatakse välja nii, et põhi jääb alles. Õunad täidetakse soovikohase täidisega ja laotakse äärisega pannile või tulekindlasse võitatud vormi, lisatakse veidi vett ja küpsetatakse 200° C juures pehmeks (umbes 20 minutit).

Süüakse linnuliha lisandina või magustoiduna. Viimasel juhul võetakse juurde piima, rõõska koort või magusat piimakastet.

Täidised:

  • 100 g määrdejuustu või 75 g kuiva juustu ja 2 spl. hapukoort;

  • 5 spl. pohla-, jõhvika- või sõstrakeedist;

  • 5 spl. hakitud pähklitega šerbetti;

  • 2spl. võid, 3 spl. purustatud magusaid küpsiseid;

  • 4 spl. rosinaid, 1 tl. suhkrut, 2 tl. hakitud melissilehti;

  • 3 spl. mett, 2 spl. riivsaia või hakitud pähkleid.

Vaja läheb: 10 õuna, panni määrimiseks võid, vett.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare