Kalatoidud Küpsetamine

Kala küpsetamine

Tervelt küpsetatakse suuremaid ja keskmise suurusega kalu, nagu latikas, säinas, haug jt., ka puhast kalafileed koos sobivate lisanditega. Keedetud või praetud ja luudest puhastatud kala, kalafileed ja kalakotlette võib üle küpsetada paksemas heledas kastmes (gratineerida).

Suurema kala küpsetamisel piserdatakse see pärast puhastamist nii seest- kui väljastpoolt sidrunimahla või äädikaga, hõõrutakse üle soolaga ja lastakse 20 – 30 minutit seista. Siis asetatakse kala kuumale rasvasele pannile, määritakse hapukoorega, peale pannakse või- või margariinitükikesi ja küpsetatakse keskmise kuumusega ahjus, olenevalt kala paksusest, 30 – 40 minutit. Küpsetamise vältel lisatakse pannile tarviduse järgi kuuma vett või kalaleent, aeg-ajalt kastetakse kala pannikastmega. Valmis kala tõstetakse tervelt vaagnale ja antakse lauale keedetud kartulite ja köögivilja ning pannikastmega.

Küpsetatud kala valmistamine

Kalu küpsetatakse tervelt, koos luuga tükeldatult või fileedena. Kaladel eemaldatakse sisikond ja pea, pestakse külma veega. Peale ja sisse puistatakse soola, piserdatakse lauaäädikat (2%-line), sidrunimahla või sidrunhappe lahust, hoitakse 20 – 30 minutit jahedas kohas, pannakse võitatud äärisega pannile.

Tervelt küpsetamisel pannakse laperguse kehaga kalad (latikas, koger, ahven jt.) pannile küljeli. Ümara kujuga kalad (haug, koha, tursk jt.) pannakse pannile kõhupool alaspidi. Selleks, et kala nii seisaks, surutakse lahtine kõhuosa kätega kokku. Kalale tõstetakse hapukoort või sulavõid, peale võib puistata ka riivsaia või riivitud juustu. Kalu küpsetatakse 150 – 160° C juures 45 – 60 minutit, aeg-ajalt kastetakse pannile kogunenud leemega või lisatakse puljongit ja hapukoort.

Antakse lauale samal pannil (tulekindlast klaasist või keraamilisel alusel) või tõstetakse soojendatud vaagnale. Lisandiks praetud kartulid, hautatud aedvili ja lehe-, kurgi- või tomatisalat. Kastmeks on praeleem või eraldi valmistatud sibula- või tomatikaste.

Paberis küpsetatud kala

Ettevalmistatud terve kala või suurem kalafilee asetada võiga paksult määritud pärgamentpaberile, puistata peale hakitud maitserohelist ja seenepulbrit. Pärast seda keerata kala paberisse ja panna veel märg paber ümber. Pakitud kala asetada panniga ahju ja küpsetada 30 – 40 minutit keskmises kuumuses. Laualeandmisel võtta kala paberist ettevaatlikult välja (koos kastmega), asetada vaagnale, kala peale valada paberis olev kaste. Soovi korral võib kalale panna rohelise või tükikesi. Juurde anda keedetud kartuleid ja köögivilja-toorsalatit.

Vaja läheb: 1 kg kala või 500 g kalafileed, soola, sidrunimahla või äädikat, 50 – 60 g võid, 1 sl. hakitud tilli või petersellilehti, 1 tl. seenepulbrit.

Küpsetatud kalatükid

Puhastatud kalad lõigatakse tükkideks, puistatakse peale soola ja piserdatakse haput mahla, hoitakse 20 – 30 minutit jahedas. Laotakse paraja suurusega võitatud vormi või äärisega pannile, peale pannakse võitükikesi, hapukoort ja riivsaia, küpsetatakse 150° C juures 30 – 40 minutit.

Antakse lauale samas nõus, milles küpsetati, lisatakse maitserohelist.

Lisandiks keedetud või praetud kartulid, keedetud või hautatud nuikapsad, aedoad või porgandid ja hapukurgi- või tomatisalat.

Vaja läheb: 1 kg kala, 1 tl. soola, 1 spl. lauaäädikat (2% -line), 1 sibul, 2 spl. võid, 4 spl. hapukoort, 2 spl. riivsaia või riivitud juustu, maitserohelist.

Kastmes küpsetatud kala

Kastme valmistamiseks rasv kuumutatakse, selles praetakse sibul klaasjaks ja jahu kollaseks, lisatakse kalaleem või vesi ja hapukoor, keedetakse läbi ning maitsestatakse. Soovi korral lisatakse tomatipüreed või kaunpiprakonservi.

Kalafileed maitsestatakse ja hoitakse 15 minutit külmas, laotakse siis võitatud pannile või madalasse vormi, kaste tõstetakse peale. Kaste peab olema nii paks, et ta kala katab. Peale pannakse võitükikesi ja riivsaia või riivitud juustu, küpsetatakse praeahjus (150° C) helepruuniks.

Antakse kohe lauale, lisandiks keedetud kartulid või kartulipuder ja lehe- või porgandisalat.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla või äädikat, 2 spl. võid, riivsaia või riivitud juustu.

Kaste: 1 spl. rasva, 1 sibul, 1 spl. jahu, 6 spl. kalaleent või vett, 100 g hapukoort, soola, pipart, 2 tl. vürtsikastet, 1 spl. tomatipüreed või piprakonservi (valikuline).

Koos kalaga võib üle küpsetada ka keedetud kartuleid (toored kartulid ei pehmene nii ruttu). Keedetud kartulid lõigatakse viiludeks, asetatakse ümber kala ja määritakse sulavõiga või hapukoorega.

Küpsetatud kalafilee seente ja juustuga

Tulekindel vorm määrida võiga, sinna asetada 1 kiht paksemat kalafileed, piserdada see sidrunimahlaga, peale puistata soola, pipart ja hakitud tilli. Seened hakkida, praadida kergelt võis ja asetada kalale. Peale puistata riivitud juustu ja küpsetada keskmise kuumusega ahjus umbes 25 – 30 minutit. Anda lauale tomati-, värskekurgi- või lehtsalatiga.

Vaja läheb: 500 g kalafileed, soola, sidrunimahla, 100 g riivitud juustu, 100 g värskeid või konservseeni, 1 – 2 sl. võid, pipart, hakitud tilli.

Tomatiga küpsetatud kala

Kalafileed maitsestatakse ja hoitakse 15 minutit külmas. Pekk lõigatakse väikesteks kuubikuteks, sulatatakse, lisatakse hakitud sibul ja praetakse klaasjaks. Lastakse veidi jahtuda, siis puistatakse peale hakitud maitseroheline ja maitsestatakse soola ning peenestatud maitsetaimedega. Tomatid kastetakse hetkeks kuuma vette ja kooritakse, lõigatakse tükkideks, laotakse sibulate peale. Kala lõigatakse väiksemateks tükkideks ja pannakse tomatitele, valatakse üle majoneesi või maitsestatud hapukoorega, peale puistatakse riivsaia või riivitud juustu ja hakitud keedetud muna. Küpsetatakse 150° C juures 20 – 25 minutit, kuni toit on pealt helepruun ja läbikuum.

Süüakse kuumalt, lisandiks praetud kartulid või sõmer riis.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla või äädikat, 100 g läbikasvanud pekki või suitsuribi, 1 suur sibul, 3 spl. tilli, petersellilehti, maitsetaimi, 500 g tomateid, 1 klaas hapukoort või majoneesi, 2 spl. riivsaia või riivitud juustu, 1 keedetud muna.

Spinatiga küpsetatud kala

Kala maitsestatakse ja hoitakse 15 minutit külmas. Spinat pestakse, tahendatakse, lõigatakse väiksemateks tükkideks (ei hakita). 20 g võid sulatatakse äärisega pannil, selles praetakse sibul klaasjaks, siis lisatakse spinat ja hautatakse mõni minut, puistatakse maitseainetega üle. Parajateks tükkideks lõigatud kala pannakse spinatile, peale seatakse reastikku tomativiilud, pannakse võitükikesi ja puistatakse jämedal riivil riivitud juustu. Küpsetatakse kuumas (200° C) praeahjus 10 minutit, kuni juust on sulanud ja tomativiilud pehmed.

Antakse lauale kuumalt, lisandiks keedetud kartulid või sõmer riis.

Vaja läheb: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla või äädikat, 50 g võid, 1 sibul, 500 g spinatit, pipart, maitsetaimi, 3 tomatit, 50 g kuiva juustu.

Üleküpsetatud praetud kala või kalakotletid

Kalafilee või kalakotletid laduda võiga määritud tulekindlasse vormi, valada üle kastmega, peale puistata riivitud juustu ja küpsetada ahjus 15 – 20 minutit (pealt kergelt pruunistumiseni). koos kalaga võib vormi panna ka keedetud makarone, nuudleid või keedetud kartuliviile. Anda lauale toorsalatiga.

Vaja läheb: 400 g praetud kalafileed või kalakotlette, 2 klaasi hapukoore- või tomatikastet, 2 – 3 sl. riivitud juustu, soola.

Hapukoorega üleküpsetatud kala

Kala pannakse võitatud tulekindlale vaagnale või pannile, peale tõstetakse munaga segatud ning soola ja vürtsikastmega maitsestatud hapukoor, puistatakse üle riivitud juustu või riivsaiaga. Küpsetatakse 180° C juures 15 – 20 minutit. Lauale andmisel lisatakse hakitud maitseroheline.

Lisandiks keedetud kartulid või kartulipuder, kurgi-, tomati- või sibulapealsesalat.

Vaja läheb: 500 g praetud kala (valmis ostetud), 1 klaas hapukoort, võid, 1 muna, soola, 1 tl. vürtsikastet, 100 g juustu või 4 spl. riivsaia, sibulapealseid või tilli ja petersellilehti.

Kastme ja aedviljaga üleküpsetatud kala

Kastme valmistamiseks kuumutatakse jahu, hakitud sibul ja tomatipüree rasvas, lisatakse leem vürtsikaste ja hapukoor, keedetakse ja maitsestatakse.

Praetud kala ja tükeldatud aedvili pannakse võitatud tulekindlale vaagnale või äärisega pannile. Kaste tõstetakse peale, puistatakse üle riivitud saia ja juustuga ning võitükikestega, küpsetatakse 200° C juures 15 – 20 minutit, kuni toit on helepruun ja läbikuum. Valmis toidule lisatakse hakitud maitserohelist.

Lisandiks tomati- või porgandisalat ja praetud või keedetud kartulid.

Vaja läheb: 500 g praetud kala (valmis ostetud), 500 g aedviljakonservi ilma vedelikuta (porgandid, lillkapsas, aedoad, herned vm.), 1 õun, 3 spl. võid, 50 g juustu või 2 spl. riivsaia, maitserohelist.

Kaste: 1 spl. rasva, 1 spl. jahu, 1 sibul, 1 spl. tomatipüreed, 1 tl. vürtsikastet, 6 spl. aedviljaleent, 100 g hapukoort, soola, maitsetaimi.

Küpsetatud haug

Põhivalmistusviisi järgi ettevalmistatud kala pekkida: külm pekk lõigata kangideks, ristipidi kalaselga pekkida kala pekkimisnõelaga või torgata selga metalloraga augud, millesse pista pekiribad. Kala tõsta rasvasele pannile kõhuga vastu panni ja küpsetada keskmise kuumusega ahjus, nii nagu põhivalmistusviisis kirjeldatud. Küpsenud kala tõsta soojale vaagnale. Jahu segada vähese külma veega, lisada pannikastmele, keeta läbi, lisada hapukoor. Kaste serveerida kastmekannus.

Vaja läheb: 1 – 1.2 kg kala, soola, sidrunimahla, 75 g suitsupekki, 1 sl. õli või margariini, 1.5 klaasi vett või kalaleent, 1 tl. jahu, 2 sl. hapukoort.

5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare