Retseptid

Kotletid

Kotlette valmistatakse loomade ja kalalihast, kohupiimast ja aedviljadest. Toiduained peenestatakse hakkmasinas, surutakse kahvliga katki või riivitakse, sideaineks lisatakse muna, jahu, riivsaia või tärklist. Paks kotletitaigen veeretatakse laual suureks jämedaks silindriks, selle otsast lõigatakse väiksemad tükid ja vormitakse kahe noa abil riivsaias või jahus veeretades ümmargused või piklikud kotletid, väikesed ümmargused või silindrilised kroketid või pallid. Praetakse kuumas rasvas ümberringi helepruuniks ja antakse lauale sobivate lisanditega.

Lihakotlette võib valmistada müügil olevast hakklihast või tarvitada täiesti valmis vormitud, ainult praadimist vajavaid kotlette. Pehmest lihast saab kodus valmistada mitmesuguse koostisega kotlette, kui selleks võetakse mitme eri looma liha.

Kotlet

Kotlettide all mõistetakse meil tavaliselt hakklihakotlette. Kotlettide mõiste on tegelikult prantsuse päritoluga ja tähendab ribitükki või täpsemalt ribikondiga seljalihatükki. Kotlette valmistatakse sea-, vasika- ja lambalihast ning praetakse naturaalselt või paneeritult. Viimane on meil tuntud karbonaadi nime all ja valmistatakse enamasti sealihast. Liha lõigatakse koos ribikondiga 120 – 150 grammisteks tükkideks. Paksema sealiha puhul saab kahe kotleti vahelt lõigata kondita lihalõigu. Naturaalselt praadimiseks võetakse kotletid seljatüki keskmisest osast (sealt, kus ribid algavad), see liha on õrnem. Liha vasardatakse kergelt, küljepoolsed kondiotsad võib puhastada lihast ja kõõlustest paari cm ulatuses. Lihalõikudele piserdada sidrunimahla ja lasta 20 – 30 minutit seista. Praetakse ja serveeritakse nii nagu naturaalseid lihalõike.

Seakotletid köögiviljakastmes

Seakotletid valmistada eespool toodud valmistusviisi järgi.

Porgandid ja seller riivida ribadeks, sibulad lõigata ratasteks. Köögivili hautada õlis, puistata juurde jahu, lisada tomatipüree ja kuum vedelik, keeta läbi, maitsestada soola ja punase pipraga. Kaste valada praetud kotlettidele ja anda lauale keedetud kartulite, makaronide või nuudlitega.

Vaja läheb: 600 – 700 g sealiha, soola, pipart, 50 g rasva. Kastmeks 1 – 2 porgandit, 1 väiksem seller, 3 – 4 sibulat, 2 sl. oliivi- või maisiõli, 1/2 sl. jahu, 1 sl. tomatipüreed, 1 klaas vett või lihaleent, soola, punast pipart.

Kotletid hakklihast ehk hakklihakotletid

Hakkliha kotlettide valmistamine: 1 pakile (250 g) hakklihale lisatakse 50 g tahket saia, mis leotatakse 5 – 6 spl. vees või piimas, 25 – 30 g sibulat, soola ja pipart. Saia ja vedeliku võib asendada 2 – 3 keedetud kartuliga ja rasvasele hakklihale võib lisada ühe muna (see takistab rasva väljasulamist). Toiduained klopitakse hästi sitkeks kooshoiduvaks massiks ja vormitakse riivsaias veeretades vastavalt soovile: väikesteks ümmargusteks ketasteks (bitkiideks), ühest otsast teravamateks piklikeks kotlettideks, õhukesteks ovaalseteks šnitsliteks, suuremateks või väiksemateks pallideks (frikadellideks). Neid praetakse või keedetakse.

Klassikaliste burgeri hakklihakotlettide valmistamiseks sobib kõige paremini veiseliha ehk loomaliha, aga võib kasutada ka sealiha ja lambaliha või nn „kodust hakkliha“. Samuti kanahakkliha ja kalkunihakkliha.

Valmis kotletid

Müügil olevad kotletid on praadimiseks valmis, maitsestatud ja vormitud. Kui soovitakse, võib neid ümber vormida, kas siis ümmargusteks pallideks (sobivad keetmiseks) või laiemateks kotlettideks, mida võib mitmesuguste täidistega täita. Neist võib vormida ka kroketeid.

Kotletid täidisega ehk täidetud kotletid

6 kotletti surutakse hakklaual õhukeseks, keskele pannakse täidis, liha keeratakse täidise ümber ja vormitakse lamedaks või piklikuks rulliks, praetakse rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.

Sibulatäidis: 1 spl. rasva, 2 sibulat, soola, pipart. Hakitud sibul praetakse rasvas klaasjaks, maitsestatakse.

Singi- või vorstitäidis: 60 g sinki või vorsti hakitakse või lõigatakse ribadeks.

Õuna-sibulapealsetäidis: 1 õun riivitakse jämedal riivil ja segatakse 2 spl. hakitud sibulapealsetega, maitsestatakse.

Seenetäidis: 1 spl. rasva, 50 g värskeid seeni, 1 spl. hakitud sibulat. Hakitud seened ja sibul hautatakse rasvas, maitsestatakse. Soolatud seeni võetakse 2 spl. ja leotatakse parajaks.

Kilu-munatäidis: 6 kilu puhastatakse luudest ja sisikonnast, kõvaks keedetud muna lõigatakse õhukesteks tükkideks, juurde pannakse 2 spl. riivitud sellerit või sellerilehti. Selleri võib asendada ka tilli või petersellilehtedega.

Tomati-mädarõikatäidis: 2 spl. tomatipüreed segatakse 1 spl. riivitud mädarõika ja 1 spl. hakitud sibulapealsetega.

Hakklihapallid kastmes

Vormitakse 6 ümmargust palli, pannakse nõrgalt keevasse vette või puljongisse ja keedetakse tasasel tulel 10 minutit. Pallid tõstetakse kaussi, leemele lisatakse võiga segatud jahu, keedetakse paar minutit. Hapukoor segatakse munakollasega, lisatakse pärast keetmise lõpetamist. Maitsestatakse ja valatakse lihapallidele. Lisandiks on keedetud kartulid (https://sisukas.ee/toit/kokandus/keetmine/kartulite-keetmine/) ja hapukapsa- või kurgisalat.

Vaja läheb: 6 kotletti või 250 g hakkliha, 50 g saia, 1/2 klaasi vett, 1 sibul, 1 muna, 1 klaas vett, soola.

Kaste: keeduleem, 1 tl. pehmet võid, 2 tl. jahu, 3 spl. hapukoort, 1 munakollane, sibulapealseid või murulauku.

Hakkliha-aedviljakotletid

Hakklihale lisatakse riivitud või kahvliga puruks surutud aedvili, rasvas praetud hakitud sibul, muna ja maitseained. Riivsaias või jahus veeretades vormitakse kotletid ja praetakse kuumas rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.

Lisandiks keedetud kartulid või kartulipuder, sibula- või tomatikaste, seene- või kurgisalat.

Vaja läheb: 500 g hakkliha, 500 g keedetud aedvilja (peet, porgand, kaalikas, nuikapsas vm.), 1 sibul, 1 spl. rasva, 1 muna, soola, vormimiseks jahu või riivsaia, praadimiseks rasva.

Maksakotletid

Maks aetakse läbi hakkmasina, lisatakse munad, jahu ja võis praetud hakitud sibul, piim ja maitseained. Pehme mass tõstetakse lusikaga kuuma rasvasse ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks. Maksale võib lisada ka umbes 200 g keedetud kartuleid või aedvilja. Need surutakse kahvliga puruks või aetakse koos maksaga läbi hakkmasina.

Lisandiks keedetud kartulid või kartulipuder, hautatud aedvili, seene- või peedisalat, hapukoorekaste.

Vaja läheb: 500 g maksa, 2 muna, 50 g (3 spl.) jahu või riivsaia, 1 sibul, 1 spl. võid, 2 spl. piima, soola, pipart, praadimiseks rasva.

Kalakotletid (ahvena, forelli, haugi, räime jt. kotletid)

Nahata kalaliha aetakse läbi hakkmasina, lisatakse muna, hapukoores või vees leotatud sai ja maitseained. Klopitakse ühtlaseks ning sitkeks ja maitsestatakse, soovi korral lisatakse riivitud või üsna peeneks hakitud sibul või porrulauk. Vormitakse võrdlemisi väikesed kotletid, veeretades nied riivsaias, pannakse kuuma rasvasse ja praetakse helepruuniks.

Antakse kohe lauale, lisandiks keedetud või praetud kartulid, tilli- või sibulakaste ja lehe- või kurgisalat.

Vaja läheb: 500 g kalafileed, 1 muna, 4 viilu tahket saia, 4 spl. hapukoort või vett, soola, pipart, riivsaia, praadimiseks rasva, 1 sibul (valikuline).

Soolakalakotletid

Leotatud soolakalad aetakse läbi hakkmasina, lisatakse riis, rasvas klaasjaks praetud hakitud sibul, munade ja hapukoorega segatud riivsai ning maitseained. Segu klopitakse ühtlaseks sitkeks massiks, vormitakse väikesed kotletid ja praetakse rasvas helepruuniks.

Lisandiks keedetud kartulid, hautatud aedvili, koorekaste, hapukurk.

Vaja läheb: 500 g soolakala (puhast kalaliha), 1 klaas keedetud riisi (keema panna 70 g), 1 sibul, 1 spl. rasva, 3 muna, 3 spl. riivsaia, 3 spl. hapukoort, soola (valikuline), maitsetaimi, praadimiseks rasva.

Suitsukalakotletid

Suitsukala ja kartulid surutakse kahvliga puruks või aetakse läbi hakkmasina. Lisatakse rasvas praetud hakitud sibul, munade ja koorega segatud riivsai ning maitseained, segatakse hästi läbi. Vormitakse väikesed kotletid ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.

Lisandiks keedetud või hautatud aedvili, koorekaste, seenesalat.

Vaja läheb: 500 g suitsukala, 3 keedetud kartulit, 1 sibul, 1 spl. rasva, 3 muna, 4 spl. riivsaia, 4 spl. rõõska koort või piima, tillilehti, soola (valikuline), maitsetaimi, praadimiseks rasva.

Kalmaarikotletid

Kalmaarid aetakse läbi hakkmasina, lisatakse rasvas praetud hakitud sibul, munad, vees või koores leotatud tahke sai ja maitseained. Klopitakse ühtlaseks massiks. Riivsaias veeretades vormitakse väikesed kotletid, praetakse rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.

Lisandiks kartulipuder, hautatud nuikapsas või porgand, hapukoorekaste ja kurgi- või tomatisalat.

Külmutatud kalmaari sulatatakse külmas soolakas vees. Pealmine tume kiht kaabitakse noaga ära, selle eemaldumist soodustab hetkeks kuuma vette kastmine.

Vaja läheb: 500 g kalmaari, 1 sibul, 1 spl. rasva, 2 muna, 2 viilu (60 g) saia, 3 spl. vett või rõõska koort (10%), soola, maitsetaimi, veeretamiseks riivsaia, praadimiseks rasva.

Kohupiimakotletid

Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela, lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse, lisades soovi järgi köömneid, riivitud juustu või suhkrut. Riivsaias veeretatakse kotletitaignast pikk rull, sellest lõigatakse kotletid (10 – 12 tk.) ja praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Lisandiks hapukoor, sulavõi või keedis.

Vaja läheb: 500 g kohupiima (2 pakki), 60 – 80 g (3 – 4 spl.) jahu, 1 muna, soola, (köömneid või riivitud juustu, suhkrut), riivsaia, rasva.

Kohupiima-aedviljakotletid

Ühtlaseks hõõrutud kohupiimale lisatakse riivitud või kahvliga puruks surutud kartulid või aedvili, munad, jahu ja maitseained. Riivsaias veeretatakse jäme rull, sellest lõigatakse kotletid, vormitakse ja praetakse kuumas rasvas.

Süüakse hapukoorega, sulavõiga või koorekastmega.

Vaja läheb: 500 g (2 pakki) kohupiima, 250 g keedetud kartuleid või aedvilja (porgand, nuikapsas, lillkapsas vm.), 2 muna, 800 – 100 g jahu, soola, suhkrut, köömneid või maitsetaimi, riivsaia, rasva.

Kohupiima-tangukotletid

Ühtlaseks hõõrutud kohupiimale lisatakse pehmeks keedetud riis või tangud, munad, jahu ning maitseained. Riivsaias veeretatakse jäme rull, sellest lõigatakse kotletid, vormitakse ning praetakse kuumas rasvas helepruuniks. Kui kotletid lagunevad (puder on liiga vesine), lisatakse rohkem jahu või riivsaia.

Antakse lauale kuumalt, lisandiks hapukoor, sulavõi, koore- või piimakaste.

Vaja läheb: 500 g (2 pakki) kohupiima, 300 g sõmeraks keedetud riisi või tangu (keema panna 100 g), 2 muna, 50 g (2 spl.) jahu, soola, suhkrut, riivsaia, rasva.

Juurvilja- või aedviljakotletid

Lillkapsa, brokoli, bataadi, baklažaani, naadi- ja teisi aedviljakotlette võib valmistada keedetud või toorestest aedviljadest.

Keedetud aedviljad surutakse kahvliga puruks või aetakse läbi hakkmasina, lisatakse võis klaasjaks praetud sibul, jahu või riivsai, muna ja maitseained. Riivsaias veeretatakse rull, sellest lõigatakse kotletid, vormitakse ja praetakse.

Toored aedviljad riivitakse, hautatakse koos sibulaga võis, lisatakse jahu, riivsai või manna ja hautatakse üheskoos 5 minutit, vajaduse korral lisatakse veidi piima või leent, kuid mass peab olema paks. Segu jahutatakse, lisatakse muna ja maitseained. Vormitakse kotletid ja praetakse, lauale andmisel lisatakse maitseroheline.

Lisandiks hapukoorekaste ja seenesalat.

Vaja läheb: 500 g aedvilja (porgand, kaalikas, nuikapsas, aeduba, herned jne.), 1 sibul, 1 spl. võid, 3 spl. jahu, riivsaia või mannat, 1 muna, soola, maitsetaimi, riivsaia, rasva, maitserohelist.

Hernekotletid

Pestud herneid leotatakse üle öö, pannakse leoveega keema. Pehmed herned surutakse puruks, lisatakse hakitud suitsupekiga praetud sibul ja maitseained, jahtunud pudrusse segatakse muna. Vormitakse kotletid ja praetakse helepruuniks.

Lisandiks keedetud kartulid, hapukoorekaste ja peedisalat.

Vaja läheb: 1 klaas kuivatatud herneid, 3 klaasi vett, 1 sibul, 50 g suitsupekki, 1 muna, soola, riivsaia või jahu, rasva.

Kaalika-, nuikapsa- või naerikotletid

Aedvili riivitakse, hautatakse hakitud pekiga. Aedviljast väljaimbuval veel lastakse peaaegu täielikult auruda. Jahutatakse, lisatakse jahu ning muna. Vormitakse kotletid, praetakse helepruuniks.

Süüakse hapukoorega või tomatikastmega, juurde sobib seenesalat.

Vaja läheb: 500 g aedvilja, 50 g pekki või rasva, 3 spl. jahu, 1 muna, soola, maitsetaimi, riivsaia, rasva.

Kapsakotletid

Kapsas hakitakse ja hautatakse võiga, soovi korral lisatakse hakitud sibul. Lisatakse manna või riivsai ja vedelik, hautatakse pehmeks paksuks massiks. Maitsestatakse, soovi korral lisatakse riivitud haput õuna. Jahtunud massi hulka segatakse muna. Riivsaias veeretatakse rull, sellest lõigatakse kotletid ja praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Süüakse hapukoorega või tomatikastmega.

Vaja läheb: 500 g värsket kapsast, 1 spl. võid, 3 spl. mannat või riivsaia, 3 – 4 spl. piima või aedviljaleent, 1 muna, 1 sibul või 2 haput õuna (valikuline), soola, maitsetaimi, riivsaia, rasva.

Kartulikotletid (keedetud kartulist või kartulipudrust)

Keedetud kartulid surutakse puruks, lisatakse võis praetud hakitud sibul, riivsai või jahu, muna ja kohupiim, segatakse ühtlaseks massiks. Riivsaias veeretades vormitakse kotletid ja praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Lisandiks seene- või pekikaste, hapukurgi- või tomatisalat.

Vaja läheb: 500 g keedetud kartuleid või järelejäänud kartuliputru, 1 sibul, 1 spl. võid, 2 spl. riivsaia või jahu, 1 muna, 100 g kohupiima, soola, maitsetaimi, riivsaia, rasva.

Kõigile aedviljakotlettidele võib lisada kohupiima – 500 g aedvilja kohta 100 – 150 g.

Aedviljakotletid punase peediga, suvikõrvitsaga, paprikaga jne. sobivad praetud ja küpsetatud lihatoitude lisandiks.

Aedviljakotlettide asemel võib samast taignast valmistada kroketeid – väikesi ümmargusi palle või silindrilisi rullikesi, mis praetakse rohkes rasvas.

Kodused kotletid porgandiga ehk porgandikotletid

Porgandid riivitakse, hautatakse võiga, lisatakse manna ja piim, hautatakse 10 – 15 minutit, kuni manna on pehme. Jahutatakse, lisatakse maitseained ja muna. Riivsaias veeretatakse rull, sellest lõigatakse kotletid ja vormitakse. Praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Süüakse hapukoorega või sulavõiga, lisandiks lehe- või kurgisalat.

Vaja läheb: 500 g porgandeid, 1 spl. võid, 2 spl. mannat, 3 spl. piima, 1 muna, soola, maitsetaimi, riivsaia, rasva.

Kotletid punapeediga ehk peedikotletid

Peet riivitakse või aetakse läbi hakkmasina, hautatakse hakitud pekiga või margariiniga, listakse manna või riivsai ja nii palju piima, et keetmisel saadakse paks taigen. Lastakse jahtuda, lisatakse maitseained ja muna. Vormitakse riivsaias rull, sellest lõigatakse kotletid ja praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Antakse lauale hapukoorega või tomatikastmega ja hapukurkidega.

Vaja läheb: 500 g keedetud peeti, 2 spl. suitsupekki või margariini, 2 spl. mannat või riivsaia, 2 – 3 spl. leent või piima, soola, maitsetaimi, riivsaia, rasva.

Spinatikotletid juustuga

Spinat hakitakse ja hautatakse võis, lastes vedelikul auruda. Riis keedetakse soolavees pehmeks, segatakse spinati hulka. Jahtunud segule lisatakse muna ja riivitud juust. Vormitakse kotletid, veeretatakse riivsaias ja praetakse helepruuniks.

Antakse lauale sulavõiga või hapukoorega, lisandiks munahüüve ja lehe- või värskekurgisalat.

Vaja läheb: 500 g spinatit, 1 spl. võid, 100 g riisi, vett, soola, 1 muna, 50 g kuiva juustu, riivsaia, rasva.

Kotletid seentega ehk seenekotletid

Seened hakitakse hästi peeneks ja hautatakse koos hakitud sibulaga võis, lastes vedelikul auruda. Jahutatakse, lisatakse katkisurutud kartulid, jahu või riivsai ja muna ning maitseained. Riivsaias veeretades vormitakse kotletid, praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Lisandiks keedetud kartulid, sibula- või tomatikaste ja kurgi- või porgandisalat.

Vaja läheb: 500 g värskeid või 1 klaas kupatatud seeni, 1 sibul, 1 spl. võid, 4 keedetud kartulit, 2 spl. jahu või riivsaia, 1 muna, soola, maitsetaimi, riivsaia või jahu, rasva.

Mannakotletid

Manna sõristatakse keevasse piimasse, mis on maitsestatud soola ja suhkruga, keedetakse paksuks pudruks. Jahutatakse, lisatakse muna ja või või hapukoor. Riivsaia või jahuga veeretatakse rull, sellest lõigatakse kotletid, veeretades riivsaias ja praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Juurde antakse hapukoort või marjakeedist ja piima.

Vaja läheb: 1 klaas mannat, 3 – 4 klaasi piima, soola, suhkrut, 1 muna, 1 tl. võid või hapukoort, riivsaia või jahu, rasva.

Kotletid riisiga ehk riisikotletid

Pestud riis pannakse keeva vee ja piima segusse, maitsestatakse soolaga ja keedetakse pehmeks. Jahutatakse, lisatakse munakollased ning jahu või tärklis. Vormitakse kotletid, mis kastetakse kergelt lahtiklopitud munavalgesse ja seejärel riivsaiasse, praetakse rohkes rasvas helepruuniks.

Kotletid võib täita suitsukalaga: õhukesele kotletile pannakse suitsukalatükikesed, teine kotlet tõstetakse peale ja surutakse kokku. Kooshoidmist soodustab servade pintseldamine munavalgega.

Lisandiks hautatud aedviljad ja seenekaste.

Vaja läheb: 1 klaas riisi, 1 klaas vett, 2 klaasi piima, soola, 2 muna, 1 spl. jahu või tärklist, riivsaia, rasva, suitsukala (valikuline).

Miks kotletid lagunevad või ei püsi koos?

Kui kotletid praadimisel lagunema kipuvad, tuleb lisada muna või jahu. Kotlette pöörata alles siis, kui üks pool on juba pruun. Mõlemat poolt praetakse ainult üks kord.

Tangainetest kotletitaignale võib lisada kohupiima või aedvilja, 1 klaasi tangainete kohta 100 g. Ühtlasi lisatakse veidi rohkem muna või jahu. Aedvili lisatakse tangainetest kotlettidele toorelt riivitult ja kergelt võis hautatult või keedetult ning puruks surutult.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare