Retseptid

Dipikastmed

Dipikastmed on lihtne toidu serveerimise võimalus, mille puhul ettevalmistatud toiduained (kanatiivad, küüslauguleivakesed- või saiaampsud, soolased küpsised, juustutükid, toored või keedetud aedviljad, vorsti- ja praeviilud, kartulikrõpsud vm. snäkid) kastetakse väikestes kausikestes lauale antud paksemasse või vedelamasse dipikastmesse. Toitu hoitakse seejuures sõrmedega või kahvli otsas. Taldrikuid tavaliselt lauale ei asetata, need on vajalikud vaid väga vedela kastme või liiga pehmeks keedetud aedvilja korral.

Mis on dipikaste?

Dipikastmeks nimetatakse kastet, millesse toiduaineid kastetakse. Tavaliselt valmistatakse toidu kõrvale valikuks paar-kolm erisugust vastava toiduga sobivat dipikastet. Serveerimiseks sobivad kõige paremini pealt laienevad kausikesed, millesse on kerge toiduaineid sisse torgata.

Erinevad isetehtud ja tervislikud dipikastmed krõpsudele, köögiviljade- või juurviljade juurde, loomalihale- ja kanale saab valmistada hapukoorega, maitsestamata jogurtiga, aga ka majoneesi või kreeka jogurti baasil.

Parimad kodused dipikastmete retseptid

Dipikastmete valmistamine on väga lihtne. Head dipikastmed saate, kui võtta baasaineks näiteks hapukoor ja panna sinna mõned lisandid. Järgnevalt toome välja mõned klassikalised dipikastmete retseptid. Vedeliku ja lisandite kogused on umbkaudselt 1/2 kuni 3/4 osa vedelikku ja ülejäänud osa lisandeid. Maitse järgi kindlasti soola ja vahel ka muid aineid.

  • Juustu dipikaste hapukoorega või majoneesiga

  • Juust, sibul ja seller riivitakse, segatakse hapukoore või majoneesiga, maitsestatakse.

    Koostisosad: 100 g juustu, 150 g hapukoort või majoneesi, 1 väike sibul, tükike sellerit, sool, sinep, suhkur, maitsetaimed.

  • Juustu-küüslaugu dipikaste

  • Juust riivitakse, küüslauk hakitakse peeneks, segatakse hapukoore või majoneesiga, maitsestatakse.

    Koostisosad: 100g juust, mõned küüslauguküüned, 150 – 200 g hapukoort või majoneesi, sool ja pipar.

  • Juustu-õunadipp

  • Juust, õun, sibul ja seller riivitakse, lisatakse toore munakollasega segatud hapukoor või majonees, maitsestatakse.

    Koostisosad: 100 g juustu, 1 suur õun, 1 väike sibul, tükike sellerit, 1 munakollane, 100 g hapukoort või majoneesi, sool, suhkur, pipar.

  • Kohupiimadipp

  • Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela. Lisatakse riivitud mädarõigas ja teised toiduained ning maitsestatakse.

    Koostisosad: 150 g kohupiima, 100 g hapukoort või piima, 1 spl. mädarõigast või 1 tl. sinepit, sool, suhkur, maitsetaimed, hakitud maitseroheline, (150 g õunapüreed või -kastet, 1 tl. vürtsikastet).

    Need dipikastmed sobivad kartulikrõpsudele ja leiva, saia ning küpsiste juurde.

  • Avokaado ehk guacamole dipikaste

  • Purusta avokaado puulusikaga pudruks ja maitsesta küüslaugupulbri ning soolaga. Lisa kreeka jogurt, törtsuke sidrunimahla ja sega.

  • Kreeka dipikaste

  • Tzatziki kaste on kreemine dipikaste kreeka jogurti, kurgi ja värske küüslauguga. Vaja on veel oliiviõli, sidrunimahla, värskeid maitsetaimi (piparmünti või tilli) ja soola.

    Valmistamiseks riivi värske kurk ja puista sinna soola. Nõruta riivitud kurgist vesi välja (näiteks sõelal). Sega kokku eelnimetatud koostisosadega. Oliiviõli ja sidrunimahl on vaid maitseks ning nendega ei tohiks üle pingutada (tegemist on ikkagi jogurtikastmega). Küüslauku lisada maitse-eelistustele vastavalt, kas siis vähem või rohkem, olenevalt kui tugevat küüslaugumaitset soovite.

  • Sinihallitusjuustu dipikaste

  • Sega kokku sinihallitusjuustu tükid, hapukoor, majonees, värske sidrunimal, sool ja pipar.

  • Majoneesi dipikaste

  • Seller riivitakse ja segatakse kohe hapu mahlaga. Sibul hakitakse üsna peeneks või riivitakse. Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib leiva, aedvilja ja liha juurde.

    Koostisosad: 200 g majoneesi, 1 spl. sidruni-, õuna- või sõstramahla, 50 g sellerit, 1 sibul või 60 g sibulapealseid, 1 tl. vürtsikastet, sool, suhkur, maitsetaimed.

  • Sibula dipikaste hapukoorega

  • Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib lihale, kanale ja vorsti juurde.

    Koostisosad: 200 g hapukoort, 2 spl. hapupiima, 2 spl. taimeõli, 1 sibul, 2 spl. sibulapealseid või murulauku, sool, suhkur, maitsetaimed.

  • Kohupiima-tilli dipikaste

  • Kohupiim hõõrutakse puulusikaga ühtlaseks või aetakse läbi sõela, segatakse hapukoore ja taimeõliga. Lisatakse hästi peeneks hakitud till, vürtsikaste, mahl ja maitseained. Sobib aedvilja ning lihalõikude juurde.

    Koostisosad: 200 g kohupiima, 4 spl. hapukoort, 2 spl. taimeõli, 3 spl. hakitud tilli, 1tl. Vürtsikastet, 1 spl. õuna-, sõstra- või sidrunimahla, sool, suhkur, maitsetaimed.

  • Koore-puuvilja dipikaste

  • Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib aedvilja, tailiha ning vorstide juurde.

    Koostisosad: 150 g hapukoort, 150 g puuvilja- või õunapüreed, 1 tl. vürtsikastet, 2 spl. taimeõli, sool, suhkur, sinep või maitsetaimed (meliss, pune, piparrohi vm.).

  • Majoneesi-õuna dipikaste

  • Peenestatud toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib kala, liha ja vorsti juurde.

    Koostisosad: 200 g majoneesi, 100 g õunapüreed, 1 sibul või 60 g sibulapealseid, 1 tl. mädarõigast, sool, suhkur, maitsetaimed.

  • Mädarõika dipikaste

  • Pestud õunad riivitakse koorimata, toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib tooreste aedviljade ja keedetud liha juurde.

    Koostisosad: 3 spl. riivitud mädarõigast, 2 haput õuna, 100 g hapukoort või kefiiri, sool, suhkur, maitsetaimed, sibulapealsed või 1 väike sibul, petersellilehed.

  • Roheline dipikaste

  • Kohupiim hõõrutakse ühtlaseks või aetakse läbi sõela. Spinat ja maitseroheline hakitakse üsna peeneks. Toiduained segatakse, maitsestatakse. Sobib liha, kala ja leiva juurde.

    Koostisosad: 100 g kohupiima, 100 g hapukoort või kefiiri, sool, suhkur, 50 g spinatilehti, 3 spl. tilli ja petersellilehti.

  • Seene dipikaste

  • Marineeritud seened hakitakse hästi peeneks, segatakse hapukoore ja riivitud sibula või hakitud sibulapealsetega, maitsestatakse soola ja suhkruga. Sobib leivaga.

    Koostisosad: 100 g marineeritud või omas mahlas hautatud seeni, 100 g hapukoort või majoneesi, 1 väike sibul või sibulapealsed, sool, suhkur.

  • Sõstra- või pohla dipikaste

  • Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Sobib vorsti, linnu- ja ulukiliha juurde.

    Koostisosad: 1 klaas sõstra-, pohla- või jõhvikavõiet, 1spl. majoneesi, 1 väike sibul, maitsetaimed.

  • Magus õuna dipikaste

  • Juust, sibul ja mädarõigas riivitakse, segatakse õunapüreega ja maitsestatakse. Sobib toore aedvilja ning ulukiliha juurde.

    Koostisosad: 1 klaas õunapüreed, 100 g juustu, 1 sibul, 2 spl. mädarõigast, 2 spl. hapukoort või kondenspiima, sool, maitsetaimed, riivitud sidrunikoor.

5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare