Biifsteek on veiselihast lõigatud ümmargune praetav lihalõik, mis kaalub 100 – 125 g. Praetud kuumas rasvas kiiresti mõlemalt poolt pruuniks. Süüakse kohe pärast praadimist, seistes liha maitse halveneb. Lauale antavale lihale tõstetakse veidi praekastet.
Retsept:
Liha peab olema hästi laagerdunud. Lihast eemaldada kõõlused, lõigata ristkiudu umbes 2 cm paksusteks tükkideks kaaluga 125 g. Lihatükid määrida kergelt oliiviõliga ja lasta kausis jahedas kohas 30 – 50 minutit seista, et liha muutuks muredamaks.
Seejärel praadida nad kuumas rasvas kiiresti pruuniks, peale puistata soola ja pipart ning lasta nõrgemas kuumuses veidi aega küpseda. Pärast pruunistamist võib järelküpsetamiseks liha panna ka mõneks minutiks 200° C ahju.
Õnnestunud biifsteek on vajutades kergelt vetruv ja seest veidi roosakas. Sellisena on ta mahlane ning maitsev. Kui aga soovite täiesti läbiküpsenud biifsteeki, lasta lihal veel mõni minut pliidil või praeahjus küpseda.
Valmis biifsteek tõsta soojale vaagnale, valada peale natuke praekastet. Biifsteegi peale võib panna tükikese rohelist võid, selle kõrvale mädarõikalaastukesi (kaabitakse terava noaga pikuti puhastatud mädarõikajuurt).
Anda lauale praekartulitega. Juurde serveerida marineeritud või värskeid salateid. Biifsteeki võib lauale anda veel praetud muna või praetud sibulaga. Seejuures pannakse praetud muna või sibularõngad biifsteegi peale.
Biifsteegile võib panna hõrgutavaid lisandeid:
- Kaabitud riivsaia või mädarõigast.
- Praetud muna – iga biifsteegi jaoks praetakse üks „härjasilm“.
- Rasvas praetud sibula- või porrulaugukettaid – igale lihalõigule 50 g sibulat, praadimiseks 1 tl. võid.
- Hautatud seeni – igale lihalõigule 40 g seeni, 1 tl. võid.
- Praetud suitsuribi – igale lihalõigule 1 krõbedaks praetud viil.
- Praetud tomateid – igale lihalõigule väike tomat või tomativiil.
- Hakitud tilli või petersellilehtedega segatud võiketas.
Kuna biifsteek on kõige maitsvam kohe pärast praadimist, tuleb lisandid valmistada varem või üheaegselt lihaga. Seda nõuet tuleks silmas pidada kõikide praetud lihalõikude valmistamisel.
Koostisosad: 500 – 600 g veisefileed, soola, pipart, 1 sl. toiduõli, 40 – 60 g rasva, 1/3 – 1/2 klaasi lihaleent või vett, mädarõigast.
Hakkbiifsteek
Hakkbiifsteek valmistatakse veise reielihast, millest kõõlused on eemaldatud. Liha lastakse läbi hakkmasina, lisatakse soola, pipart, natuke külma vett ja vormitakse biifsteegid. Iga biifsteegi sisse võib panna paar pekiribakest. Praadida ja serveerida nii nagu naturaalbiifsteeki.
Kommentaarid