Taignad

Piparkoogitaigen

Piparkoogitaignaid on erineva konsistentsiga. Küpsetatavast piparkoogist sõltub, missugust piparkoogitainast kasutada tuleb. Näiteks võib piparkoogitainastest valmistada väikeseid vormitud piparkooke, küpsiseid, plaadi- ja vormikooke ning muud. Väikesteks traditsioonilisteks jõulupiparkookideks ehk kokanduse mõistes lihtsalt küpsisteks kasutatakse paksemat ehk kõvemat tainast, plaadipiparkookideks ja vormikookideks vedelamat või pehmemat piparkoogitainast.

Klassikaline piparkoogitaigen

See traditsiooniline kodune piparkoogitaigen meega või siirupiga sobib kohe ahjuplaadil väikeste piparkoogiküpsiste tegemiseks.

Piparkoogitaigna valmistamine:

Siirup, suhkur ja rasvaine kuumutada segades keemiseni, lisada maitseained ja hästi kloppida. Jahtunud siirupile lisada lahtiklopitud muna ja kergitusainega segatud jahu. Kasutades kergitusainena põdrasarvesoola või potast, tuleb need väheses vees lahustada ja taignale lisada. Väga hea isetehtud käsitöö piparkoogitaigna saab kui lasta võimaluse korral taignal vähemalt järgmise päevani seista. Juhul kui teil on kiire, laske piparkoogitaignal enne rullimist ja küpsiste lõikamist ikka vähemalt mõni tund seista.

Koostisosad: 250 g siirupit või mett, 100 g suhkrut, 50 g margariini, veidi soola, 2 tl. piparkoogivürtse (kaneel, nelk, ingver, kardemon, muskaatpähkel, kuivatatud apelsinikoor), 1 muna, 300 – 500 g jahu, 2 tl. küpsetuspulbrit või 1 tl. soodat.

Plaadipiparkook

Plaadipiparkoogi tegemine käib vedelama piparkoogitaignaga. Valmistada alltoodud materjalidest piparkoogitaigen (protsess on sama nagu klassikaline, aga tuleb lihtsalt vedelam), kallata rasvainega määritud plaadile, peale puistata hakitud pähkleid ja küpsetada 20 – 30 minutit. Jahtunult tükeldada.

Plaadikoogi võib jahtunult ka pooleks lõigata, määrida ühele poolele hapumaitselist võiet, katta teise poolega ning puistata läbi väikese sõela tuhksuhkrut peale.

Koostisosad: 1 klaas siirupit (mett), 100 g suhkrut, 1 sl. maitseaineid (kaneel, nelk, muskaatpähkel, ingver, kardemon), 100 g margariini, 100 g hapukoort, 1 – 2 muna, 1 tl. soodat, 300 g jahu, hakitud pähkleid.

Mesiküpsised

Valmistada piparkoogitaigen, lasta mõni tund seista, rullida õhukeseks, lõigata vormiga väikesed koogid, määrida munaga, panna igale koogile pool pähklituuma ja küpsetada.

Koostisosad: 300 g mett, 100 g suhkrut, 100 g margariini, 2 muna, 0.5 tl. nelki, 1 tl. kaneeli, 0.5 tl. kardemoni, riivitud sidrunikoort, 1 tl. küpsetuspulbrit, 600 g jahu.


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare