Kalatoidud Röstimine

Kala röstimine

Röstitakse nii värskeid kui ka soolatud kalu. Viimased leotatakse enne röstimist. Puhastatud värsked kalad piserdatakse sidrunimahlaga, puistatakse üle soolaga ja lastakse 15 – 20 minutit seista. Seejärel kuivatatakse kalad või kalatükid, määritakse toiduõliga, asetatakse rasva või pekiga määritud kuumale restile ja röstitakse sütel või röstimisseadmel parajalt pruuniks ning küpseks. Röstitud värske kala antakse lauale nagu praetud kala. Kuumad soolasilgud ja -heeringad valatakse üle sulavõiga, puistatakse peale peenendatud murulauku või sibulapealseid ja antakse lauale kuumade keedetud kartulitega. Külmad röstitud soolakalad antakse lauale hapukoorega ja süüakse kuumade või külmade keedetud kartulitega.

Restil röstitud kala valmistamine

Restil röstitakse värskeid ja soolatud kalu. Viimased tuleb paar tundi vahetatavas vees leotada, kuni kalad on parajalt magedad.

Kaladele puistatakse maitseaineid ja piserdatakse äädikat või sidrunimahla, hoitakse umbes 20 minutit. Siis pintseldatakse kalad taimeõliga või sulavõiga, pannakse restile või röstimisseadmesse ja röstitakse ümberringi helepruuniks. Peale puistatakse hakitud tilli. Lisandiks on keedetud kartulid, hapukoorekaste ja sibulapealsesalat.

Vaja läheb: 1 kg kala, 1 spl. taimeõli või sulavõid, soola, tilli, äädikat.

Paberis röstitud kala valmistamine

Puhastatud kalu piserdatakse mahlaga ja puistatakse maitseaineid peale. Soolakalu leotatakse enne külmas vees, kuni nad on parajalt soolased. Vahetatavas vees ligunevad kalad kiiremini. Pärgamentpaber või alumiiniumfoolium lõigatakse parajateks tükkideks, võitatakse, igale fooliumitükile pannakse portsjoni jagu kala, lisatakse maitserohelist, tükeldatud sibulat ning tomatit. Pakitakse nii, et tekkiv vedelik ei saaks pakist välja voolata. Sütel röstimiseks ümbritsetakse kalad veel paksult märja paberiga, rösteris piisab ühekordsest märjast paberist. Kalu röstitakse 20 – 30 minutit, siis tõstetakse pakk taldrikule ja harutatakse lahti nii, et kalaleem, mis kastme moodustab, taldrikule jääb. Süüakse keedetud või küpsetatud kartulite, sibulapealse-, kurgi- või tomatisalatiga.

Vaja läheb: 1 kg kala, sidrunimahla või äädikat, soola, 50 g võid, tilli või teisi maitsetaimi, 2 sibulat või porrulauku, 1 tomat või piprakaun.

Röstitud kalafilee tomatiga

Kalafileele puistata soola ja pisut pipart, lasta seista, kuivatada, määrida toiduõliga, asetada rasvaga määritud kuumale restile ja röstida pruuniks ning küpseks. Tomatid lõigata pooleks, puistata peale soola, pintseldada toiduõliga ja röstida kiiresti. Igale röstitud kalafileele panna röstitud tomatit ja üks viil rohelist võid. Anda kohe lauale.

Vaja läheb: 500 g kalafileed (4 suuremat fileed), soola, pipart, 2 sl. toiduõli, 4 tomatit, 60 g rohelist võid.

Kalafileed vardas

Kalafileed maitsestatakse soola, mahla või veini ja riivitud küüslaugu või sibulaga, hoitakse 15 minutit külmas.

Tomatid ja väikesed sibulad lõigatakse pooleks, kurk paksudeks ketasteks, kala väikesteks kuubikuteks. Toiduained lükatakse vaheldumisi varrastele, pintseldatakse taimeõli seguga ja küpsetatakse kuumas praeahjus (220° C) või röstitakse, aeg-ajalt taimeõliga pintseldades, 10 – 15 minutit. Süüakse kuumalt. Juurde sobib hakitud maitserohelisega segatud hapukoore-piimakaste.

Vaja läheb: 500 g kalafileed, soola, sidrunimahla või haput veini, tükike küüslauku või sibulat; 4 – 6 väikest tomatit, 3 väikest sibulat, 1 hapukurk; pintseldamiseks 3 spl. taimeõli, 1 tl. vürtsikastet, 1 spl. haput mahla (õuna- või valgesõstramahl); kastmeks 50 g hapukoort, 100 g (5 spl.) hapupiima või kefiiri; petersellilehti, sibulapealseid.

Kalalõigud vardas

Terved kalad puhastatakse, soomused, sisikond ja pea eemaldatakse. Soovi korral kalad fileeritakse, kuid neid võib röstida ka koos luuga. Kalatükid segatakse soola, pipra ja äädikaga, hoitakse 30 minutit külmas, seejärel lükitakse vaheldumisi tükeldatud või tervete sibulate, tomatite, pipratükkide ja õhukesteks viiludeks lõigatud sidruni ning pekiga vardasse. Vahele võib panna ka maitsetaimede lehti. Röstitakse hõõguvatel sütel või röstimisseadmes 8 – 10 minutit. Aeg-ajalt pintseldatakse kalu taimeõliga ja tomatipüreega. Lauale andmisel puistatakse peale hakitud maitserohelist.

Vaja läheb: 1 kg terveid kalu (ahven, koha, haug vm.) või 600 g kalafileed, soola, pipart, äädikat või sidrunimahla, 100 g sibulaid, 100 g pekist liha, 100 g tomateid või 2 magusa pipra kauna, 2 spl. taimeõli või sulavõid, 1 spl. tomatipüreed või vürtsikastet, tilli või petersellilehti, 1 sidrun (valikuline).

Räimerullid vardas

Värsked räimed puhastatakse, sisikond, pea ja luud eemaldatakse. Kaladele puistatakse soola, pipart, piserdatakse äädikat või sidrunhapet ja sinepit või tomatipüreed, hoitakse 30 minutit külmas. Kalade lihapooltele pannakse hakitud tilli ja sibulapealseid, kalad keeratakse rulli ja lükatakse vardasse vaheldumisi õhukesteks viiludeks lõigatud peki ja sibulaketastega. Pintseldatakse taimeõli või sulavõiga, millele võib soovi korral lisada vürtsikastet, ja röstitakse 5 – 8 minutit.

Nii rullitult võib röstida ka teisi väikesi kalu.

Vaja läheb: 1 kg värskeid räimi, soola, pipart, äädikat või sidrunimahla, sinepit või tomatipüreed, 2 spl. tilli, 2 spl. sibulapealseid või murulauku, 150 g pekist liha, 100 g sibulaid, 2 spl. taimeõli või sulavõid, 2tl. vürtsikastet (valikuline).

Röstitud kalaleivad

Võitatud leiva- või saiaviiludele tõstetakse kalakonservi või hakitud praetud kala. Hapukoor segatakse jämedalt riivitud või hakitud juustuga, jaotatakse kaladele ja röstitakse rösteris või praeahjus helekollaseks.

Vaja läheb: 4 leiva- või saiaviilu, 50 g võid, 100 – 150 g kalakonservi või praetud kala, 1 spl. hapukoort, 40 g kõva juustu.

Röstitud suitsukalaleivad

Võitatud leiva- või sepikuviiludele pannakse hakitud sibulat (selle võib soovi korral väheses rasvas läbi praadida), sibula peale jaotatakse tükeldatud suitsukala ja hapukurgid. Muna klopitakse lahti ja segatakse hapukoorega, tõstetakse võileibadele ja röstitakse.

Vaja läheb: 4 leiva- või sepikuviilu, 50 g võid, 1 väike sibul, 100 g puhastatud suitsukala, 8 viilu hapukurki, 1 muna, 1 spl. hapukoort.


5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare