Ahjukartulid on Eestis üks populaarsemaid ja universaalsemaid roogasid. Neid võib leida nii koduköökidest kui ka restoranide menüüdest. Kuigi ahjukartulite valmistamine võib tunduda …
Küpsetamine
Toiduaineid küpsetatakse praeahjus või (välitingimustes) kuumas tuhas. Küpsetamiseks nimetatakse sageli ka kookide, pirukate ja teiste toiduainete praadimist rasvas.
Küpsetatakse aedvilju, liha, kala, vormitoite, pirukaid, saia ja kooke. Tuhas küpsetatakse peamiselt koorimata juurvilja.
Praeahi kuumendatakse vajaliku temperatuurini, tavaliselt 160 – 200° C. Enamasti on vaja ahju enne küpsetamist 10 – 15 minutit kuumendada, et kogu ahju sisemus ühtlaselt kuum oleks. Eelkuumendamata praeahjud kipuvad külgedelt või mujalt kõrvetama.
Kõige kindlam on praeahjus kuumust kontrollida termomeetriga. Liiga kuumas praeahjus toidud kõrbevad, kuid jäävad seest veel tooreks. Jahedas ahjus jäävad toidud heledaks, vahel isegi tooreks ja nätskeks. Kui praeahi kõrvetab pealt, on soovitatav küpsetatav toit sellelt kohalt, kus praeahi kõrvetab, puhta paberiga kinni katta. Kui praeahi kõrvetab alt, siis aitab, kui ahju põhjale panna äärisega pann veega.
Küpsetamisel toiduained pruunistuvad ja muutuvad – vesi aurub, toiduaine kuivab ning kaal väheneb. Kui soovitakse toidu mahlakust säilitada, kaetakse nõu kaanega. Valgud kalgenduvad, seetõttu muutuvad valgurikkad toiduained ning taignad tahkeks. Läbini küps saia- ja koogitaigen ei hakka sissetorgitud varda külge. Koos krõbeda koorikuga tekivad uued lõhna- ja maitseained, kuid tuleb hoiduda kõrvetamisest, see rikub maitset.
Küpsetatavaid toite tuleb aeg-ajalt kontrollida, lahtiselt küpsetatavaid toiduaineid vee, leeme või koorega kasta, vajaduse korral temperatuuri reguleerida ja toitu ebaühtlaselt kuumenenud ahjus keerata.
Aedvilja küpsetamine
Aedvilju, täpsemalt köögivilju, küpsetatakse tervelt, täidetult või vormiroogadena. Tervelt küpsetamisel tuleb köögivili hoolikalt harjaga pesta, seejärel loputada ja enne ahju panemist tahendada …
Liha küpsetamine
Küpsetamiseks ehk ahjupraadideks võetakse suuremad lihatükid kaaluga 1 – 1.5 kg või terved linnud (hani, kalkun, part, noor kana). Väikesed lihatükid kuivavad …
Kala küpsetamine
Tervelt küpsetatakse suuremaid ja keskmise suurusega kalu, nagu latikas, säinas, haug jt., ka puhast kalafileed koos sobivate lisanditega. Keedetud või praetud ja …