Kurgid pestakse. Kasvuhoonekurke ei koorita, teised kooritakse, lõigatakse õhukesteks viiludeks, puistatakse soolaga ja hakitud tilliga üle. Soovi korral lisatakse peenestatult teisi aedvilju. …
Aedviljatoidud
Aedvilju on vaja töödelda ja toiduks valmistada nii, et neis leiduvate toitainete kadu oleks minimaalne.
Aedvilju puhastatakse ja tükeldatakse vahetult enne toiduks kasutamist, sest õhuhapniku toimel laguneb C-vitamiin kiiresti.
Juurviljad ja kartulid pestakse harjaga, seejärel loputatakse, kaabitakse või kooritakse, pestakse veel kord ja tükeldatakse. Väga noori porgandeid pole vaja koorida, piisab hoolikast harjaga pesemisest. Aedvilju on vaja koorida õhukeselt, sest koorealuses kihis leidub kõige rohkem toitaineid. Kooritakse ja tükeldatakse roostevabast terasest noaga.
Kooritud kartulid ja aedviljad lõigatakse vastavalt vajadusele kuubikuteks, ribadeks, ratasteks, kangideks või hakitakse peeneks. Tuleb silmas pidada, et tükid jääksid ühtlase suurusega, siis pehmenevad nad toidu valmistamisel ühtlaselt ja toit on nägusam. Puhastatud ja tükeldatud aedvilju hoitakse kuivalt, sest vees hoidmisel suureneb vitamiinide ja mineraalainete kadu. Lühikest aega võib vees hoida kooritud kartuleid, kuna kartul õhuhapniku toimel tumeneb.
Õrnemad aedviljad, nagu tomat, värske kurk, lehtsalat, spinat, sibulapealsed ja maitseroheline pestakse hoolikalt jooksva vee all, valatakse sõelal üle sooja veega ja nõrutatakse sõelal või majapidamispaberil.
Lillkapsaid, spargelkapsaid, rooskapsaid hoitakse enne toiduks valmistamist 10 – 15 minutit soolases vees, et eemalduksid õisikute ja lehtede vahel olevad röövikud. Seejärel kapsad pestakse ja valmistatakse toiduks.
Hiina kapsa salat
Puhastatud ja pestud hiina kapsas lõigatakse õhukesteks tükkideks, segatakse hakitud sibula ja teiste toiduainetega. Peale puistatakse maitserohelist. Hiina kapsa salati koostisosad: 300 …
Petersellikartulid
Väikesed ühesuurused kartulid soovi korral kooritakse (värsked kartulid võivad olla koorimata), keedetakse soolavees pehmeks, tõstetakse veest välja. Rasv ja kuubikuteks lõigatud pekk …
Peetide keetmine
Siit leiab lihtsa õpetuse, kuidas keeta klassikalist punapeeti. Tavaline punapeedi keetmine toimub aeglaselt (kuni 1h), kuid ühe kavala nipiga saab peeti keeta …