Retseptid

Pannkoogid

Pannkooke valmistatakse muna-, sooda-, küpsetuspulbri- või pärmitaignast. Kuju ning suuruse järgi eristatakse lusika- ja ülepannikooke, paksust pärmitaignast valmistatakse ka süvenditega pannil või rohkes rasvas küpsetatavaid pakse ümmargusi kooke. Taignale võib lisada kõrvitsat, kohupiima, õunu, porgandeid vms. Valmis küpsetatud pannkooke täidetakse mitmesuguste täidistega: hakklihaga, seentega, hautatud aedviljadega, kohupiimaga jne. Eriti hästi sobivad täidisega valmistamiseks ülepannikoogid.

Kõige lihtsam on valmistada pannkooke müügil olevast pannkoogijahust, mis on koostatud nii, et sellest võib valmistada pannkooke ja teisi küpsetisi ilma kergitus- ja maitseaineid lisamata. Omapoolsete täiendustega võib sellest teha väga paljusid tooteid.

Pannkoogijahu koostises on soola 1.4%, suhkrut 2.5% ja piimapulbrit 7%, sidrunhapet 0.89 – 1.78% ja söögisoodat 1.5 – 2.22% jahu kaalust. Seega pole vaja taignale lisada kergitusainet ega soola. Suhkrut lisatakse ainult siis, kui soovitakse üsna magusaid tooteid.

Lihtsad pannkoogid

Pannkoogijahu segatakse veega või piimaga, soovi korral lisatakse muna. Praetakse rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.

Süüakse keedisega ja rõõsa piimaga.

Vaja läheb: 1 klaas jahu ja 0.5 tl. söögisoodat või pannkoogijahu, 1 klaas vett või piima, 1 muna (valikuline), rasva.

Munapannkoogid

Munakollane vahustatakse suhkruga, lisatakse vaheldumisi jahu ja piim ning sidrunikoor. Munavalge vahustatakse soolaga ja lisatakse lõpus. Kuumas rasvas praetakse väikesed koogid.

Juurde võetakse keedist, kohupiimakreemi või suhkrut ja piima.

Vaja läheb: 1 klaas piima, 1 klaas jahu, 1 muna, soola, 1 spl. suhkrut, riivitud sidruni- või apelsinikoort, praadimiseks rasva.

Pannkoogid soodaga (hapupiimapannkoogid)

Jahu segatakse söögisoodaga, segatakse juurde hapupiim, muna ja maitseained. Kuumas rasvas praetakse väikesed koogid.

Lisandiks hapukoor, keedis või magus kohupiim, joogiks piim.

Vaja läheb: 1 klaas jahu, 1/5 tl. söögisoodat, 1 klaas hapupiima, soola, suhkrut, praadimiseks rasva.

Lusikapannkoogid

Munarebud vahustada suhkruga, maitsestada ja lisada piim vaheldumisi jahuga. Lõpuks segada juurde vahustatud munavalged. Tulises rasvas praadida väikesed lusikapannkoogid.

Süüa keedise, magusa kohupiima või meega.

Vaja läheb: 2 muna, 2 sl. suhkrut, soola, 0.5 l piima, 2 klaasi jahu, riivitud sidrunikoort, rasvainet praadimiseks.

Ülepannikoogid

Jahu sõelutakse kaussi, lisatakse munad, rõõsk piim ja maitseained, segu klopitakse ühtlaseks taignaks. Hoitakse 30 – 40 minutit jahedas kohas, et jahu paisuks. Taigen tõstetakse pannile kuuma rasva sisse ja lastakse üle pannipõhja valguda. Praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.

Lauale andmiseks pannakse koogid mitut viisi kokku:

  • Koogid pannakse ülestikku, keedist või kohupiimakreemi pannakse vahele, koogivirn lõigatakse tükkideks nagu tort.
  • Kookidele määritakse keedist või kohupiimakreemi ja pannakse neljakordselt kokku.
  • Kookidele pannakse keedist või kohupiimakreemi ja keeratakse rulli.

Kõrvale juuakse piima või piimakohvi.

Vaja läheb: 1 klaas jahu, 2 muna, 2 klaasi piima, soola, suhkrut, praadimiseks rasva.

Õhukesed ülepanni-pannkoogid

Munad kloppida lahti suhkru ja soolaga, lisada vaheldumisi jahu ja piim. Võimaluse korral lasta taignal 0.5 – 1 tund seista, et jahu paisuks. Praadida kuumas rasvas õhukesed ülepannikoogid mõlemalt poolt helepruuniks.

Kohevamate pannkookide saamiseks lisada munavalge vahustatult.

Süüa suhkru, keedise või meega.

Vaja läheb: 0.5 l piima, 2 muna, soola, suhkrut, 1.5 – 2 klaasi jahu, praadimiseks rasvainet.

Pärmitaignapannkoogid

Jahu sõelutakse kaussi. Pärm segatakse suhkruga vedelaks, lisatakse leige (kuni 40° C) piim ja muna, segatakse ühtlaseks taignaks. Taignal lastakse soojas kohas veel 1 – 2 tundi kerkida (võib hoida kausiga soojas vees), aeg-ajalt klopitakse puulusikaga lägi. Kerkinud taignast küpsetatakse kuumas rasvas väikesed koogid.

Kookidele puistatakse suhkru ja kaneeli segu või antakse juurde keedist või kohupiimakreemi.

Vaja läheb: 1 klaas jahu, 10 g pärmi, 2 tl. suhkrut, 1 klaas piima, 1 muna, soola, riivitud sidruni- või apelsinikoort, praadimiseks rasva.

Pärmipannkoogid

Suhkruga hõõrutud pärm lisada leigele piimale, maitsestada soola ja suhkruga. Kloppides segada juurde munad ja jahu. Taingal lasta soojas kohas 1 – 2 tundi kerkida. Kloppida veel ja praadida kuumas rasvas lusikapannkoogid.

Vaja läheb: 0.5 liitrit piima, 25 g pärmi, 1 sl. suhkrut, soola, 1 – 2 muna, 2 – 2.5 klaasi jahu, sidrunikoort, rasva.

Pärmipannkoogid tatrajahuga

Leige vesi segada suhkruga vedelaks hõõrutud pärmiga ja nisupüüliga, kloppida puulusikaga ja panna sooja kohta kerkima. Kerkinud taignale kloppida juurde keev piim, sool, tatrajahu ja munakollasega hõõrutud või, panna teistkordselt kerkima. Lõpuks lisada munavalgevaht ja praadida pannil kuumas rasvas väikesed koogid.

Süüa sulavõi, heeringakastme, kalamarja või hapukoorekastmega.

Vaja läheb: 2 klaasi vett, 25 g pärmi, 0.5 sl. suhkrut, 1.5 – 2 klaasi nisupüüli, 1 klaas piima, soola, 0.75 – 1 klaas tatrajahu, 2 muna, 50 g võid, rasva praadimiseks.

Kohevad pannkoogid hapukoorega (hapukoorekoogid)

Munakollased hõõrutakse suhkruga, lisatakse jahu ja hapukoor vaheldumisi, lõpuks vahustatud munavalged. Maitsestatakse. Praetakse kuumas rasvas helepruuniks.

Antakse lauale kuumalt, lisandiks marjakeedis ja piim.

Vaja läheb: 200 g jahu, 200 g hapukoort, 3 muna, soola, 2 tl. suhkrut, sidrunikoort või vanilliini, praadimiseks rasva.

Aedviljapannkoogid

Jahu segatakse piimaga. Aedviljad riivitakse ja segatakse taignasse toorelt või hautatakse võiga pehmeks. Taignale lisatakse muna ja maitseained, klopitakse ühtlaseks ja hoitakse 30 – 40 minutit jahedas, et jahu paisuks. Kuumas rasvas praetakse väikesed koogid.

Süüakse hapukoore, sulavõi, keedise või kohupiimakreemiga, kõrvale juuakse piima.

Vaja läheb: 1 klaas jahu, 1 klaas piima, 300 g porgandeid, kaalikat või nuikapsast, 1 spl. võid (valikuline), soola, suhkrut, 1 muna, praadimiseks rasva.

Õunapannkoogid

Muna-, sooda- või hapukoorepannkoogitaignale lisatakse 2 haput õuna ( 100 – 150 g) riivitult või väikesteks tükkideks lõigatult. Valmis kookidele puistatakse suhkrut.

Õuna-lusikapannkoogid

Lusikapannkoogitaignale segada juurde väikesed õhukesed õunaviilud või riivitud õunad ja praadida. Süüa suhkru, mee või keedisega.

Vaja läheb: lusikapannkoogitaigen, 2 keskmist magushaput õuna.

Kõrvitsapannkoogid

Toores kõrvits peenendada hakkmasinaga, lisada jahu, sool, suhkur, piim ja munad. Munavalged võib lisada vahustatult lõpuks. Taignast tõsta lusikaga pannile koogid, praadida need mõlemalt poolt helepruuniks.

Lisandiks anda keedist või hapukoort.

Vaja läheb: 500 g kõrvitsat, 1.5 – 2 klaasi jahu, 0.5 – 0.75 klaasi piima, 2 muna, 2 sl. suhkrut, soola, rasva.

Porgandipannkoogid

Toored porgandid riivida või lõigata ribadeks ja hautada võiga pehmeks. Jahutada veidi, siis lisada jahu ja maitseained, piim ja munarebud. Munavalged vahustada ja lisada lõpuks. Saadud taignast praadida pannkoogid.

Lisandiks anda haput keedist, tooreid marju või hapukoort.

Pannkooke võib valmistada ka keedetud porganditest, mis peenendatakse hakkmasinaga ja segatakse teiste ainetega.

Vaja läheb: 500 g porgandeid, 1 sl. võid või margariini, 1.5 – 2 klaasi jahu, soola, 1 sl. suhkrut, 0.5 – 0.75 klaasi piima, rasva.

Kohupiimapannkoogid

Ained segada, maitsestada, hakkimislaual vormida riivsaias koogid ja praadida rasvas.

Lauale anda hapukoore, sulavõi, keedise või kompotiga.

Vaja läheb: 150 g kohupiima, 2 sl. hapukoort, 2 sl. suhkrut, 1 – 2 muna, soola, 2 – 3 sl. jahu või 0.75 klaasi kaerahelbeid, 100 g rosinaid (valikuline), riivsaia, praadimiseks rasvainet.

Kaerahelbekoogid

Kaerahelbed segatakse kuuma piimaga ja lastakse paisuda. Jahtunud segule lisatakse munad ja maitsestatakse. Pannkoogid pannakse lusikaga pannile rasvasse ja praetakse mõlemalt poolt helepruuniks.

Süüakse tooreste marjadega, puuviljapüreega või keedisega, kõrvale juuakse piima või mahla.

Vaja läheb: 2 klaasi kaerahelbeid, 2 klaasi piima, soola, suhkrut, 2 – 3 muna, praadimiseks rasva.

Täidetud pannkoogid

Jahu sõelutakse kaussi, lisatakse piim, sulavõi ning munad, maitsestatakse soolaga. Lastakse veidi aega seista, et jahu paisuks. Kuumas rasvas praetakse õhukesed ülepannikoogid ühelt poolt, tõstetakse vaagnale, praadimata pool alaspidi. Praetud poole peale pannakse täidis, pakitakse kokku, praetakse helepruuniks. Kui täidis on külm, hoitakse täidetud pannkooke mõni minut praeahjus või pliidil kaanega kaetult, et kogu toit oleks läbini kuum.

Vaja läheb: 200 g jahu, 2 klaasi piima, 50 g võid, 3 muna, soola, rasva.

Täidetud ülepanni-pannkoogid

Ülepanni-pannkoogid praadida ainult ühelt poolt, asetada küpsetatud poole peale täidis, panna kokku ja praadida ahjus või pliidil üle. Hoida kuumas, et ka täidis ühtlaselt soojeneks.

Täita võib ka järelejäänud ülepanni-pannkooke.

Pannkoogi täidised

Lihatäidis: 250 g toorest hakkliha või 200 g keedetud liha, 1 sibul, 1 – 2 spl. rasva, soola, 1 spl. hapukoort või puljongit. Hakitud sibul praetakse rasvas klaasjaks, lisatakse hakkliha (ka keedetud liha aetakse läbi hakkmasina) ja vedelik, maitsestatakse.

Lihatäidis #2: 200 g keedetud või praetud liha, 1 sibul, 2 sl. rasvainet, pipart, soola, 1 sl. hapukoort. Hakitud sibul praadida kergelt rasvaines, lisada hakkmasinaga peenendatud liha ja hapukoor, maitsestada.

Singitäidis: 200 g sinki, pipart, 1 sl. hapukoort. Hakitud sink maitsestada.

Kohupiimatäidis #1: 250 g (1 pakk) kohupiima, 2 spl. hapukoort, 2 spl. sibulapealseid, 2 spl. hakitud soolakala (kilu, heeringas vm.) Toiduained segatakse kohupiimaga ja maitsestatakse. Kohupiima võib maitsestada ka suhkruga või võtta täidiseks kohupiimakreemi.

Kohupiimatäidis #2: 300 g kohupiima, 3 sl. hapukoort, 1 munarebu, 2 – 3 sl. suhkrut, 0.5 sidruni mahl ja riivitud koor (valikuline). Kohupiim segada antud ainetega, maitsestada. Kohupiima võib suhkru asemel maitsestada ka soola ja köömnete või murulauguga.

Aedviljatäidis: 250 g toorest või keedetud aedvilja (porgand, kapsas, kaunpipar vms.), 1 spl. võid, 1 spl. hapukoort, soola, maitsetaimi. Riivitud või hakitud aedvili hautatakse või ja hapukoorega, maitsestatakse.

Porganditäidis: 300 g hakkmasinaga peenendatud keedetud porgandeid, suhkrut, 3 sl. sulavõid, 2 sl. hapukoort, riivitud muskaatpähklit. Ained segada ja maitsestada.

Kapsatäidis: 0.5 kg värsket kapsast, 2 sl. võid, soola, suhkrut, peent pipart. Riivitud või hakitud kapsas hautada võiga oma mahlas pehmeks. Vajaduse korral lisada veidi vett. Maitsestada.

Seenetäidis: 250 g värskeid või 1 klaas kupatatud seeni, 1 sibul, 1 spl. rasva või pekki, 1 spl. hapukoort, soola. Hakitud sibul praetakse rasvas klaasjaks, lisatakse hakitud seened ja hautatakse üheskoos, lastes vedelikul auruda. Maitsestatakse.

Suitsukalatäidis: 200 g puhastatud suitsukala, 2 spl. hapukoort või majoneesi, hakitud tilli või riivitud mädarõigast. Toiduained segatakse ja maitsestatakse.

Vorstitäidis: 200 g keedu- või poolsuitsuvorsti, 1 spl. hapukoort või majoneesi, 1 spl. riivitud sibulat või mädarõigast. Vorst hakitakse või aetakse läbi hakkmasina, lisatakse teised ained.

Suitsuräimetäidis: 300 g suitsuräimi, 3 sl. hapukoort, veidi riivitud mädarõigast. Luudest puhastatud räimetükid segada maitsestatud hapukoorega.

5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare