Retseptid

Pitsa

Pitsa ehk lahtine pirukas pärineb Itaaliast (itaalia keeles pizza), kuid on lihtsa valmistusviisi ja maitsvuse tõttu levinud üle terve maailma. Pitsa koosneb alustaignast ehk pitsapõhjast, mis kaetakse mitmesuguste toiduainetega. Kattetoiduainete hulka kuuluvad tingimata tomatid või tomatipüree (ka ketšup) ja juust. Küpsetatakse praeahjus.

Pitsataignad ja pitsapõhja tegemine

  • Pitsa põhitaigen (pitsapõhi pärmiga): 250 g jahu, 15 – 20 g pärmi, 1 tl. suhkrut, soola, 1/2 – 1/4 klaasi vett või piima, 40 – 50 g taimeõli või rasva.

    Jahu sõelutakse kaussi, keskele tehakse puulusikaga süvend, millesse kallatakse suhkruga vedelaks hõõrutud pärm ja vedelik. Osa jahu segatakse vedelikuga, lastakse 10 – 515 minutit soojas kohas kerkida, siis lisatakse sool ja rasv, sõtkutakse sitkeks taignaks, mis käe ja kausi küljest vallandub, ja lastakse uuesti umbes tund aega soojas kohas kerkida. Sõtkutakse veel kord läbi, vaalitakse õhukeseks ja asetatakse küpsetusplaadile. Taignast võib valmistada ka mitu väiksemat pitsat.

  • Kiirlehttaigen: 200 g jahu, 150 g margariini või võid, 3 spl. vett, 1 tl. lauaäädikat, soola.
  • Kohupiima-lehttaigen: 200 g jahu, 200 g kohupiima (liiga vesine kohupiim suruda läbi marli tahedamaks), 150 g võid, soola.
  • Muretaigen: 200 g jahu, 100 g margariini või võid, 60 g (3 spl.) hapukoort, 1 munakollane (valikuline), soola.
  • Kartulimuretaigen: 200 g jahu, 200 g kartuleid, 50 g võid või margariini, soola, 1 muna.
  • Juustumuretaigen: 200 g jahu, 175 g riivitud juustu, 150 g margariini või võid, soola, pipart.

Kõikidele pitsataignatele võib lisada maitseaineid: muskaati, liivateed, melissi, punet, piparrohtu, basiilikut jm.

Eeltoodud taignate valmistamisel segatakse kõik toiduained kiiresti taignaks ja hoitakse vähemalt tund aega külmas kohas. Lehttaignaid võib hoida üle öö või veelgi kauem.

Kõikide pitsade valmistamisel pannakse õhukeseks rullitud taignale esiteks tomatid või tomatipüree, sellele praetud hakitud sibulad ja teised toiduained, lõpuks juust õhukeste viiludena või riivitult. Küpsetatakse, kuni juust on sulanud ja kergelt kollakaks muutunud, kuid see ei tohi pruunistuda, siis halveneb maitse.

Pitsa antakse lauale tavaliselt kuumalt kohe pärast praeahjust väljavõtmist, kuid seda võib süüa ka jahtunult või ülessoojendatult.

Lisandiks võib anda mitmesuguseid salateid. Jookidest sobivad pitsa juurde mahlajoogid, tee ja kohv.

Eestipärased pitsa retseptid

Aedviljapitsa

Pitsapõhi: kohupiima-lehttaigen või juustumuretaigen.

Kate: 500 g värskeid tomateid või 1 klaas ketšupit, 2 spl. rasva, 2 sibulat või porrulauku, 500 g keedetud või hautatud aedvilju: aedube, herneid, porgandeid, lill- või peakapsast vm. 100 g hautatud seeni või 2 kõvaks keedetud muna (valikuline), soola, mitut liiki maitsetaime ja vürtse, 200 g juustu.

Aedviljapitsa valmistamine: aedviljad lõigatakse kuubikuteks või kangideks, hakitud seened praetakse koos klaasjaks praetud sibulatega rasvas, jaotatakse taignale. Juust pannakse aedviljale õhukeste tükkidena. Küpsetatakse.

Hakklihapitsa

Pitsapõhi: pärmi- või kiirlehttaigen.

Kate: 400 g hakkliha, 1 muna, 1 klaas tomatipüreed või ketšupit, 1 suur sibul, 3 spl. rasva või taimeõli, soola, pipart, 1 petersell või tükike sellerit, maitsetaimi, 200 g juustu, 1 spl. hapukoort.

Hakklihapitsa valmistamine: hakkliha segatakse lahtiklopitud muna, tomatipüree ja rasvas klaasjaks praetud hakitud sibulaga. Maitsestatakse soola, pipra, riivitud peterselli või selleri ja maitsetaimedega. Segu pannakse õhukeseks rullitud taignale ühtlase kihina, peale pannakse kuubikuteks lõigatud juust, mis pintseldatakse hapukoorega. Küpsetatakse.

Lisandiks võetakse marineeritud või kompotipuuvilju.

Kanapitsa

Pitsapõhi: pärmi-, kohupiima- või juustumuretaigen.

Kate: 200 g värsket või suitsupekki, 2 sibulat, 600 g värsket kapsast, soola, 1 tl. köömneid, vürtse ja maitsetaimi, 400 g tomateid või 100 g tomatipüreed, 3 muna, 150 g hapukoort, 150 g juustu.

Kanapitsa valmistamine: pekk lõigatakse väikesteks kuubikuteks, sulatatakse keedunõu põhjas. Lisatakse hakitud sibulad ja ribadeks lõigatud kapsas, hautatakse üheskoos peaaegu pehmeks. Taigen rullitakse õhukeseks ja pannakse võitatud plaadile, taignale jaotatakse tomatid või tomatipüree (viimase võib ka segada kapsaste hulka) ning jahtunud kapsas. Munad klopitakse hapukoorega, tõstetakse kapsale, peale pannakse kuubikuteks lõigatud juust. Küpsetatakse.

Kaunpiprapitsa

Pitsapõhi: pärmi-, leht- või suvaline muretaigen.

Kate: 100 g suitsupekki või 3 spl. võid, 100 g liha- või vorstikuubikuid, 500 g kaunpipart, 300 g tomateid või 100 g tomatipüreed, soola, vürtse, maitsetaimi, 1 sibul või sibulapealseid, petersellilehti, 2 muna, 5 spl. piima, 100 g hapukoort, 100 g juustu.

Kaunpiprapitsa valmistamine: pekk lõigatakse kuubikuteks ja sulatatakse, rasvas võib kuumutada ka hakitud sibula. Või sulatatakse. Rasvaine määritakse plaadile õhukeseks rullitud taignale, sellele jaotatakse liha või vorst, seemnetest puhastatud ja ribadeks lõigatud kaunpipar ja tomatid või tomatipüree. Peale puistatakse soola, maitseaineid ja hakitud maitserohelist. Tõstetakse munade ja riivitud juustuga segatud piim ning hapukoor. Küpsetatakse.

Kilupitsa

Pitsapõhi: pärmi-, leht- või muretaigen.

Kate: 400 g tomateid või 1 klaas tomatipüreed, 150 g vürtsitud kilusid või -räimi, 3 kõvaks keedetud muna, 1 sibul, 2 spl. rasva, 150 g juustu.

Kilupitsa valmistamine: plaadile rullitud taignale jaotatakse tomatid, hakitud kilud, munad ja praetud sibul. Peale pannakse õhukesed juustuviilud. Küpsetatakse.

Kalapitsa

Pitsapõhi: pärmi-, leht- või muretaigen.

Kate: 1 klaas ketšupit või 1 purk konservitud tomateid (0.5 l), 1 suur sibul või porrulauk, 3 spl. rasva või taimeõli, 400 g keedetud, praetud või konservitud kalu (eriti hästi sobivad kalakonservid tomatipüreega või õliga), soola, maitsetaimi ja vürtse, 200 g juustu.

Kalapitsa valmistamine: taigen rullitakse õhukeseks, sellele jaotatakse tomatid, rasvaks klaasjaks praetud sibul ja tükeldatud kalad. Juust lõigatakse ribadeks ja pannakse peale, küpsetatakse.

Lihapitsa

Pitsapõhi: pärmi-, leht- või muretaigen.

Kate: 500 g värskeid või konservitud tomateid või 1 klaas ketšupit, 2 sibulat või porrulauku, 3 spl. rasva või suitsupekki, 300 g keedetud või praetud liha, soola, vürtse, maitsetaimi, 200 g juustu, 3 spl. puljongit või hapukoort (valikuline)

Lihapitsa valmistamine: õhukeseks rullitud taignale jaotatakse tomatid, õhukeste ketastena praetud sibulad või porrulaugud ja väikesteks kuubikuteks lõigatud liha. Puistatakse soola ja maitseaineid, peale pannakse õhukesed juustuviilud. Kuivale lihale võib tõsta ka puljongit või hapukoort.

Seenepitsa

Pitsapõhi: pärmi-, leht- või muretaigen.

Kate: 500 g tomateid või 1 klaas tomatiketšupit, 3 spl. taimeõli või rasva, 2 sibulat, 400 g värskeid seeni (puravikud, kukeseened, kuuse- või porgandiriisikad) või 250 g keedetud seeni, 100 g sellerit, soola, vürtse, maitsetaimi, 2 kõvaks keedetud muna, 5 spl. hapukoort, 200 g juustu.

Seenepitsa valmistamine: õhukeseks rullitud taignale jaotatakse tomatid, taimeõlis või rasvas hautatud sibulakettad ja hakitud seened, riivitud seller, hakitud munad, maitseained. Peale tõstetakse hapukoor ja pannakse riivitud või õhukesteks tükkideks lõigatud juust. Küpsetatakse.

Sibulapitsa

Pitsapõhi: pärmi-, leht- või muretaigen.

Kate: 3 spl. riivsaia, 150 g läbikasvanud suitsupekki, 600 g sibulaid, 1 klaas tomatipüreed või -ketšupit, 3 muna, 2 spl. hapukoort, soola, vürtse, maitsetaimi, 2 spl. riivitud sellerit või peterselli, 200 g juustu.

Sibulapitsa valmistamine: õhukeseks rullitud taignale puistatakse riivsaia. Pekk lõigatakse õhukesteks viiludeks, sulatatakse ja selles praetakse ketasteks lõigatud sibulad klaasjaks. Segatakse juurde toimatipüree, lahtiklopitud munad ja hapukoor, maitsestatakse selleri või peterselliga. Jaotatakse taignale, peale puistatakse riivitud juustu. Küpsetatakse.

Vorstipitsa

Pitsapõhi: pärmi-, leht- või muretaigen.

Kate: 500 g värskeid või konservitud tomateid, 2 sibulat, 2 spl. taimeõli või rasva, 300 g vorsti, 100 g krevette või seeni (valikuline), soola, vürtse, maitsetaimi, 200 g juustu.

Vorstipitsa valmistamine: pannile õhukeseks rullitud taignale jaotatakse tomatid, rasvas praetud hakitud sibulad, ribadeks või kuubikuteks lõigatud vorst, soovi korral ka krevetid ja hautatud seened, puistatakse üle maitseainetega, peale pannakse riivitud või tükeldatud juust. Küpsetatakse.

Suitsukalapitsa

Pitsapõhi: pärmi- või juustumuretaigen.

Kate: 1 klaas tomatiketšupit või -püreed, 1 sibul, 2 spl. taimeõli või -rasva, 300 g puhastatud suitsukala, 1 spl. vürtsikastet, 2 muna, 2 spl. hapukoort, 250 g juustu, soola, vürtse, maitsetaimi.

Suitsukalapitsa valmistamine: pannile õhukeseks rullitud taignale jaotatakse tomatipüree, klaasjaks praetud hakitud sibul, kalad puistatakse maitseained peale. Vürtsikaste, munad ja hapukoor klopitakse segi, tõstetakse kaladele. Peale pannakse riivitud või tükeldatud juustu. Küpsetatakse.

Pitsasid võib valmistada ka ainult tomatist, sibulast ja juustust.

5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare