Tervislikud ühepajatoidud nii lihaga kui ilma lihata. Valik ühepajatoitude valmistamisõpetusi koos vastavate retseptidega.
Ühepajatoit veiselihaga
Liha lõigata 40 – 50 grammisteks tükkideks, pruunistada kuumas rasvas, puistata juurde jahu ja lasta ka see kergelt pruunistuda. Siis valada juurde kuum vesi ja kohv, lisada soola ja hautada liha poolpehmeks. Puhastatud porgandid lõigata paksemateks kangideks või sektoriteks ja lisada liha juurde hautamisnõusse. Sibulad koorida, lõigata ratasteks, praadida rasvas helepruuniks ja lisada ühepajatoidule koos tükeldatud aedubade ja mustade ploomidega. Hautada segamata, kuni köögivili ja liha on pehmed. Lõpuks segada juurde hapukoor ja maitsestada soolaga parajaks. Serveerimisel puistata peale rikkalikult hakitud petersellilehti.
Vaja läheb: 500 g pehmet veiseliha (laba- või reietükk), 40 g rasva. 1.5 sl jahu, 1.5 klaasi vett, 1 klaas musta oakohvi, 400 – 500 g porgandeid, 500 g aedube, 2 suuremat sibulat, 15 – 20 musta ploomi, soola, 2 sl. hapukoort, petersellilehti.
Aedvilja-ühepajatoit
Pestud liha pannakse külma veega keema, vaht riisutakse, sealiha keedetakse 30, veiseliha 45 minutit. Hakitud sibul praetakse margariinis, lisatakse lihale. Samasse lisatakse külmutatud aedvili. Peale pannakse veeranditeks lõigatud kartulid ja hautatakse tasasel tulel kaanega kaetult, kuni aedvili on pehme. Liha tõstetakse välja ning lõigatakse kuubikuteks, pannakse toidusse tagasi. Toit antakse kohe lauale, peale tõstetakse hapukoort ja maitserohelist.
Juurde sobib peedi-, kõrvitsa- või tomatisalat.
Vaja läheb: 500 g sea- või veiseliha, 2 klaasi vett, 2 spl. margariini, 1 sibul, 500 g värsket või külmutatud segaaedvilja, 5 – 6 kartulit, soola, maitsetaimi, 3 spl. hapukoort, tilli või petersellilehti.
Kapsa-ühepajatoit
Porrulauk, petersell või seller, porgandid, kaalikas või naeris ja kartulid lõigatakse kangideks ja keedetakse soolaga maitsestatud väheses vees peaaegu pehmeks (15 minutit), lisatakse konservitud kapsad, aedoad ja kaunpipar, keedetakse üheskoos 5 minutit. Kui aedvilju keedeti rohkemas vees, kui toidule vaja, siis kurnatakse üleliigne leem aedviljadelt ja kasutatakse supi või kastme valmistamiseks. Selles vees keedetakse ka frikadellid, kui neid lisatakse. Kapsad maitsestatakse, puistatakse maitserohelisega üle, keedetud frikadellid või praetud vorst asetatakse toidu kõrvale või peale.
Vaja läheb: 1 purk (500 g) hautatud värske kapsa konservi, 2 porrulauku, 1 petersell või tükike sellerit, 3 porgandit, 3 – 4 viilu kaalikat või naerist, 4 – 5 kartulit, 1 klaas konservitud aedube (ilma vedelikuta), 3 spl. tomatipüreed või konservitud kaunpipart, lihata konservi korral 250 g vorsti või frikadelle, soola, vett, maitserohelist.
Hapukapsa-ühepajatoit
Porgandid, porrulauk, kaalikas ja kartulid lõigatakse kuubikuteks, pannakse kuuma vette või aedviljaleende ja keedetakse 20 minutit (konservporgandid lisatakse hiljem keetmata). Aedviljadele lisatakse hapukapsakonserv, maitsestatakse ja lisatakse kuubikuteks lõigatud vorst või liha. Kuumutatakse üheskoos keema ja keedetakse veel 3 minutit. Lõpuks lisatakse hakitud sibulapealsed või murulauk ning hapukoor.
Juurde sobib peedi-, kurgi- või tomatisalat.
Vaja läheb: 1 purk hapukapsakonservi (supp, mulgi kapsad vm.), 2 porgandit, 1 porrulauk, 200 g kaalikat, 5 kartulit, 1 klaas vett või aedviljaleent, 1/2 tl. köömneid, 200 g vorsti, keedetud või praetud liha, soola, maitsetaimi, sibulapealseid või murulauku, 3 spl. hapukoort.
Oakonservi-ühepajatoit
Pekk lõigatakse ribadeks ja kuumutatakse. Rasvasse pannakse tükeldatud sibulad, porrulaugud, seller ja porgand, segatakse rasvaseks ja hautatakse tasasel tulel 5 minutit. Lisatakse vesi või leem, oa- ja lihakonserv, aetakse uuesti keema ja maitsestatakse. Peale puistatakse hakitud maitserohelist.
Süüakse leiva ja kurgisalatiga.
Vaja läheb: 1 karp oakonservi tomatipüreega, 100 g läbikasvanud pekki, 2 sibulat, 2 porrulauku, tükike sellerit, 1 porgand, 1 klaas vett või aedviljaleent, 1 karp lihakonservi, soola (valikuline), pipart, suhkrut, maitserohelist.
Ühepajatoitu võib teha ka teistest aedviljadest, näiteks külmutatud aedviljast.
Kui ühepajatoit valmistatakse konservitud aedviljast, siis keedetakse ainult kartulid, teised aedviljad lisatakse keetmata. Toidule valatakse kuumutamiseks vajalik kogus konservileent.
Kommentaarid