Hapukapsasalati retsept Hapukapsas lõigatakse vajaduse korral peenemaks, lisatakse hakitud sibul ja õunad või õunapüree. Maitsestatakse suhkruga, lisatakse hapukoor või taimeõli, soovi korral …
Toorsalatid
Toorsalateid valmistatakse värsketest hoolikalt pestud ja puhastatud aedviljadest. Varakevadel on soovitatav kasutada salatiks ka võilille-, nurmenuku-, oblika- jt. lehti.
Aedviljad tükeldatakse või peenestatakse salatiks vastavalt iga köögivilja iseloomule. Mahlased köögiviljad, nagu tomat ja kurk, lõigatakse viiludeks. Noori kurke kasutatakse koos koorega, hilisemaid kurke kooritakse, alustades valgest otsast. Lehtköögiviljad rebitakse väiksemateks osadeks. Varased juurviljad (porgand, peet, kaalikas, seller jt.) riivitakse jämedamal riivil. Talvel, kui juurvili on kõvem, kasutatakse peenemat riivi. Sibul hakitakse või lõigatakse ribadeks, ratasteks, kuubikuteks. Rohelised pealsed hakitakse enamasti peeneks. Kapsad lõigatakse peenteks ribadeks või riivitakse. Õunad kooritakse, eemaldatakse südamik ja riivitakse või tükeldatakse. Ploomidel eemaldatakse kivid, tükeldatakse.
Aedviljad pestakse hoolikalt, mittesöödavad osad (kest, rikutud kohad jm.) lõigatakse välja. Aedvilju võib peenestada mitmel viisil:
-
Lehtviljad (leht- ja peasalat, spinat, oblikas, kress) rebitakse või lõigatakse väiksemateks tükkideks.
-
Juurviljad ja teised kõvemad aedviljad (porgand, peet, kaalikas, mädarõigas, seller, must ja valge rõigas, õun jm.) riivitakse mitmesuguse jämedusega riividel.
-
Viliaedviljad ja teised pehmemad aedviljad (kurk, tomat, kõrvits, sibul, redis, õun, kapsas jm.) lõigatakse ketasteks, kuubikuteks, kangideks, ribadeks või sektoriteks.
Kohe pärast peenestamist segatakse aedvili maitseainete või kastmega, sest need aitavad säilitada C-vitamiini. Lisatakse suhkrut, soola, marjamahla, maitsetaimi jm. Kastmetest on kohasemad hapupiima-, keefiri-, kohupiima- ja õlikaste. Majonees on liiga rasvane, seda on õigem segada rõõsa või hapupiimaga, marja- või puuviljamahlaga, mehuga, vedela püreega vm. Suuremateks tükkideks lõigatud salatile on sageli ilusam kaste segamata peale tõsta (kurgi-, tomati-, redisesalat jm.).
Toorsalati mahlasuse tõstmiseks on populaarseimad õlikaste, kaste rõõsast või hapukoorest ning majonees. Kastet lisatakse vähe, et salat ei muutuks liiga rasvaseks. Maitsva toorsalati saab, kui segatakse maitselt ja värvilt erinevaid köögivilju või lisatakse veel puuvilju ja marju.
Toorsalatid maitsestatakse ka hapu mahla, sidrunihappe või äädikaga. Kasutada võib ka mitmesuguseid maitsetaimi, nagu aedtill, petersell, kress-salat, murulauk, aedmajoraan jne. Tagasihoidlikult lisatakse soola ja suhkrut. Toorsalateid tuleb maitsestada ettevaatlikult, sest salatile peab jääma põhitoiduaine loomulik maitse.
Toorsalatid sobivad einetoiduks, eraldi käiguna lõunaks ja lisandiks liha-, kala- ja muudele toitudele. Ühele sööjale arvestatakse 50 – 100 g toorsalatit.
Iga toidukorra või vähemalt iga lõunasöögi eel tuleks süüa toorest aedvilja. Salati söömine tekitab isu, soodustab toidu seedimist ning omastamist ja tugevdab organismi. Lastel ja noorukitel on eriti kasulik süüa tükeldamata tooreid aedvilju: porgandit, õuna, kaalikat, kapsajuurikat jm. See tugevdab hambaid.
Kõikidele toorsalatitele võib maitseks lisada hakitud värskeid maitsetaimi: melissi, piparmünti, iisopit, punet, estragoni, piparrohtu jt. Salateid võib lauale anda ilusatele salatilehtedele asetatult.
Peedi-õunasalat
Peedi-õunasalat on mitte ainult maitsev, vaid ka toitaineterikas valik, mis pakub mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Peet ja õun sisaldavad vitamiine, mineraale ja …
Kapsasalat
Kapsas riivitakse või lõigatakse ribadeks, tambitakse pehmemaks ja hoitakse 15 minutit hapukapsa- või kurgi soolveega segatult. Lisatakse teised toiduained ja maitsestatakse. Kapsasalati …
Porgandisalat
Porgandisalat riivitud õunte või ananassiga Porgandid ja sibul riivitakse, värsked marjad surutakse puruks (kuivatatult panna tervelt). Toiduained segatakse ja maitsestatakse. Marjadele lisaks …
Tomati-kurgisalat
See tomati-kurgisalat on klassikaline suvesalat. Naudi salatit iseseisvalt või serveeri grilli ääres koos kala, kana, sealiha või loomalihaga. Tomati-kurgisalati valmistamine on imelihtne. …
Tomatisalat
Tomatid lõigatakse viiludeks ja asetatakse salatilehtedega kaetud vaagnale sobivas asetuses reastikku. Peale puistatakse hästi peeneks hakitud sibulat, maitserohelist ja soola. Soovi korral …
Redisesalat
Redised lõigatakse õhukesteks ketasteks, kurk viilutatakse, salatilehed rebitakse väiksemaks, segatakse hakitud maitserohelise- ja maitsestatud õliga. Soovi korral võib õli asendada ka rõõsa- …
Punasekapsasalat
Kapsas riivitakse või lõigatakse peenteks ribadeks, tambitakse pudrunuiaga pehmemaks. Lisatakse mahl või püree, hakitud sibul, mädarõigas, tükeldatud hapukurk ja taimeõli või hapukoor, …
Lehesalat
Lehed pestakse rohkes vees ja raputatakse tahedaks, rebitakse väiksemaks. Peale puistatakse suhkrut ja soola, kergelt segatakse juurde rõõsk või hapukoor. Soovi korral …
Kurgisalat
Kurgid pestakse. Kasvuhoonekurke ei koorita, teised kooritakse, lõigatakse õhukesteks viiludeks, puistatakse soolaga ja hakitud tilliga üle. Soovi korral lisatakse peenestatult teisi aedvilju. …
Hiina kapsa salat
Puhastatud ja pestud hiina kapsas lõigatakse õhukesteks tükkideks, segatakse hakitud sibula ja teiste toiduainetega. Peale puistatakse maitserohelist. Hiina kapsa salati koostisosad: 300 …