Kissellid

Õunakissell

Eesti sügised on justkui loodud õunte nautimiseks. Kui puud on kaotanud oma suvise roheluse ja riietanud ennast punastes ning kuldsetes toonides, on õunapuud need, mis pakuvad veel viimast võimalust nautida aasta viljakust. Sügisene õhkkond sobib suurepäraselt selliste koduste roogade valmistamiseks nagu õunakissell, mis mitte ainult ei soojenda keha, vaid ka hinge.

Õunakisselli retsept

Koostisosad:

  • 4-5 keskmist õuna
  • 4 tassi vett
  • 3-4 spl suhkrut (või maitse järgi)
  • 1 tl kaneeli (valikuline)
  • 1,5-2 spl maisitärklist
  • 1 spl sidrunimahla

Valmistamine:

  1. Koori õunad ja eemalda südamik. Lõika need väikesteks tükkideks.
  2. Pane õunatükid suurde potti ja lisa vesi. Keeda õunu keskmisel kuumusel umbes 20-25 minutit, kuni õunad on pehmed.
  3. Soovi korral suru õunad läbi sõela või kasuta saumikserit, et saada ühtlane mass.
  4. Segage eraldi anumas maisitärklis väikese koguse veega, et teha tärklisepasta.
  5. Lisa õunamassile suhkur, kaneel ja sidrunimahl. Sega hästi läbi.
  6. Lisa tärklisepasta ja sega, kuni kissell pakseneb. Kui segu on liiga paks, lisa veidi vett.
  7. Keeda madalal kuumusel 5–7 minutit, pidevalt segades.
  8. Serveeri soojalt või jahutatult.

Õunakissell on ideaalne magustoit pikkadele sügisõhtutele, olles justkui embus kausis. See sobib suurepäraselt nii iseseisvaks roaks kui ka lisandiks teistele magustoitudele. Nii et kui sa soovid sügisest midagi erilist kätte saada, on õunakissell kindlasti proovimist väärt.

Õunakisselli serveerimine

Õunakissell sobib nii igapäevaseks nautimiseks kui ka pidulikeks sündmusteks. See on suurepärane viis kodumaiste õunte väärtustamiseks ja pakub lisaks ka palju serveerimisvõimalusi. Siin on mõned ideed, kuidas õunakisselli serveerida:

  • Traditsiooniliselt: Õunakissell on oma olemuselt lihtne roog, mistõttu võib seda serveerida ka lihtsalt – otse potist taldrikule. Paljud eelistavad lisada peale veidi suhkrut või kaneeli.
  • Külmade jookide kõrvale: Kuumal suvepäeval võib õunakisselli serveerida külmade jookide kõrvale. Eriti hästi sobib see näiteks külma õunamahla või mõne värskendava koduse limonaadiga.
  • Jäätise või vahukoorega: Kui soovite lisada roale veidi luksust, siis võib õunakisselli kõrvale pakkuda ka jäätist või vahukoort. Valik sõltub muidugi teie enda maitse-eelistustest ja sellest, kui magusaks olete kisselli teinud.
  • Hommikusöögiks: Mõned inimesed eelistavad õunakisselli nautida hommikusöögina, segades seda näiteks jogurti või kodujuustuga. See on suurepärane ja tervislik algus päevale.
  • Pidulikel sündmustel: Õunakissell sobib suurepäraselt ka osaks pidulikest söömingutest. Selleks võib kasutada erilisi serveerimisnõusid või kaunistada roa pinnale vormitud puuviljatükkidega.
  • Lastele: Lastega peredes on õunakissell eriti populaarne, sest selle magus ja sametine tekstuur meeldib tavaliselt ka kõige nõudlikumatele väikestele gurmaanidele. Võite lisada ka natuke kakaod või šokolaadi, et muuta roog veelgi ahvatlevamaks.
  • Talvel: Külmadel talveõhtutel on õunakisselli hea soojendaja. Võite sellele lisada veidi vürtse, nagu näiteks nelki ja ingverit, et luua eriti südamlik ja soojendav magustoit.

Õunakissell on väga mitmekülgne magustoit, mis pakub rohkelt võimalusi nii argi- kui ka pidupäevadeks. Olenemata sellest, kuidas te otsustate seda serveerida, on see alati maitsev ja armastatud roog.


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare