Supertoidud

Ingver: mitte lihtsalt maitseaine, vaid tõeline tervisebooster

Ingver on üks vanimaid ja kõige laialdasemalt kasutatud ravimtaimi maailmas. See on Aasiast pärit ja on kuulsa Zingiberaceae perekonna liige. Kuigi ingver on tuntud peamiselt oma terava maitse ja aroomi poolest, on sellel ka palju tervislikke omadusi, mis teevad temast tõelise supertoidu.

Ingveri kasulikkus tervisele

Põletikuvastane toime

Ingver sisaldab gingerole, mis on tugevate põletikuvastaste ja antioksüdantsete omadustega. See võib aidata leevendada liigesepõletikku ja muid põletikulisi seisundeid.

Seedimise parandamine

Ingveri soojendavad omadused aitavad kaasa seedeensüümide tootmisele, mis omakorda parandab seedimist. See on eriti kasulik neile, kes kannatavad kõhupuhituse ja seedehäirete all.

Iivelduse leevendamine

Ingver on tuntud ka oma võime poolest leevendada iiveldust, mistõttu seda kasutatakse sageli raseduse ajal või reisimisel tekkiva merehaiguse korral.

Sportlaste ja aktiivsete inimeste valik

Viimaste uuringute põhjal võib ingver aidata ka lihasvalu vähendada pärast intensiivset füüsilist koormust. See on suurepärane uudis sportlastele ja füüsiliselt aktiivsetele inimestele, kes otsivad looduslikke viise taastumise kiirendamiseks.

Ingver ja vaimne tervis

Kuigi enamik uuringuid keskendub ingveri asulikele omadustele füüsilisele tervisele, näitavad mõned uuringud, et ingver võib aidata ka vaimse tervise probleemide, näiteks ärevuse ja depressiooni korral. Gingeroolide ja teiste bioaktiivsete komponentide mõju närvisüsteemile on siiski veel põhjalikumalt uurimata.

Ingver etnomeditsiinis ja rahvapärastes retseptides

Ingverit on sajandeid kasutatud traditsioonilises meditsiinis, eriti Aasia kultuurides, kus see on osa Ayurveda ja Hiina meditsiinist. Ingverit kasutatakse näiteks külmetushaiguste, gripi ja seedehäirete leevendamiseks. Selle juurt on kasutatud ka loodusliku valuvaigistina.

Kuidas ingverit tarbida?

Toiduvalmistamises

Ingver on köögivilja mitmekülgsuse poolest üks paremaid. Seda saab lisada nii magusatesse kui ka soolastesse roogadesse, alates küpsistest ja kookidest kuni karride ja suppide hulka.

Ingveritee ja -jook

Ingverist saab valmistada ka kosutavaid jooke, näiteks ingveriteed või ingveri-laimi limonaadi.

Toidulisandid

Kes soovivad ingveri tervislikke omadusi maksimaalselt ära kasutada, võivad kaaluda ka ingveri toidulisandite tarbimist.

Ingver köögis: retseptinäide

Ingver ei ole ainult tervisele kasulik, vaid ka väga mitmekülgne koostisosa, mis sobib erinevatesse roogadesse. Näiteks ingveriga maitsestatud kana või kala võib olla maitsev ja tervislik eine. Samuti võib ingverit lisada smuutidele, kohvile või isegi hommikupudrule, andes neile omapärase ja ergutava maitsebuketi.

Lihtne ingveritee retsept:

  • 1 väike tükk värsket ingverijuurt
  • 1 liiter vett
  • 1 sidrun
  • Mesi või stevia magustamiseks (valikuline)
  1. Keeda vett.
  2. Lõika ingver väikesteks tükkideks või riivi see.
  3. Lisa ingver keevasse vette ja lase 5-10 minutit tõmmata.
  4. Lisa sidrunimahl ja magusta meega või steviaga.
  5. Naudi soojalt või jahutatult!

Ingveritee on suurepärane võimalus nautida ingveri tervislikke omadusi, eriti külmal aastaajal.

Ingveri toiteväärtus

Ingver on juba aastatuhandeid olnud nii toiduaine kui ka ravimtaim. See põnev juurvilja pakub mitte ainult erakordset maitseelamust, vaid on ka toiteväärtuslikult rikas tervise parandamise võtmekomponent. Alljärgnevalt uurime, millised on ingveri toiteväärtused ja kuidas see võib tervist toetada.

Makrotoitained

  • Süsivesikud: 100 grammis ingveris on umbes 18 grammi süsivesikuid.
  • Proteiin: Ingver sisaldab vähesel määral proteiini, umbes 1,8 grammi 100 grammi kohta.
  • Rasvad: Ingver on madala rasvasisaldusega, ainult umbes 0,8 grammi 100 grammi kohta.

Mikrotoitained

  • Kaalium: Ingver on hea kaaliumi allikas, pakkudes umbes 12% soovitatud päevasest kaaliumi tarbimisest 100 grammi kohta.
  • Magneesium: Ligikaudu 10% soovitatud päevasest tarbimisest.
  • C-vitamiin: Üllatuslikult on ingver ka C-vitamiini allikas, sisaldades umbes 8% päevasest vajadusest 100 grammi kohta.

Fütonutriendid

Ingver sisaldab ka mitmesuguseid fütonutriente nagu gingeroolid ja shogaolid, mis on võimsad antioksüdandid ja põletikuvastased ained.

Kiudained

Ingver on ka hea kiudainete allikas, pakkudes umbes 2 grammi kiudaineid 100 grammi kohta.

Kalorid

100 grammi ingverit sisaldab umbes 80 kalorit, mis teeb sellest madala kalorsusega toiduaine.

Kasvatamine ja säilitamine

Ingveri kasvatamine on võimalik ka Eestis, kuid vajab spetsiaalset hoolt ja tingimusi. Kõige lihtsam on ingverit säilitada kuivatatult või sügavkülmas, kust seda on lihtne vajadusel lisada erinevatesse roogadesse.

Lõplikud soovitused ja ettevaatusabinõud

Ingver on suurepärane ja mitmekülgne supertoit, kuid nagu iga toidulisand või ravimtaim, tuleb seda tarbida mõõdukalt ja arvestada võimalike kõrvaltoimetega, eriti kui teil on teatud tervislikud seisundid või võtate ravimeid. Enne ingveri suurema koguse või pikemaajalise tarbimise alustamist on soovitatav konsulteerida arsti või toitumisspetsialistiga.

Loodus on pakkunud meile ingverit kui tõelist tervisevara, mille kasutamine võib olla kasulik nii kehale kui ka vaimule. Kasutage seda tarkuse ja teadlikkusega, et maksimeerida selle kasulikke omadusi.


5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare