Väikesi kalu praetakse tervelt, keskmise suurusega kalad lõigatakse koos luudega tükkideks, suuremad ja paksemad fileeritakse enne tükeldamist. Siis piserdatakse kalad sidrunimahla või lahjendatud äädikaga, puistatakse peale soola ja lastakse 20 – 30 minutit seista. Sidrunimahla või äädikaga piserdamine on eriti tarvilik merekalade spetsiifilise maitse kõrvaldamiseks. Enne praadimist kalad enamasti paneeritakse, siis pruunistuvad nad paremini, jäävad mahlasemad ega lagune praadimisel.
Kalu praetakse väheses või rohkes rasvas. Väheses rasvas praadimisel kuumutatakse rasv pannil, sellesse laotakse ettevalmistatud kalad üksteise kõrvale ja praetakse mõlemalt poolt parajalt pruuniks. Paksemad kalad või kalatükid pannakse pärast pruunikspraadimist väheks ajaks ahju või pliidile nõrgemasse kuumusesse küpsema. Rohkes rasvas praetakse enamasti kahekordselt paneeritud või taignasse kastetud kalafileetükke. Seejuures olgu rasva nii palju, et kala oleks üleni kaetud või vähemalt poolest saadik rasvas.
Praetud kala antakse lauale keedetud või praetud kartulite, keedetud köögivilja ja toorsalatitega. Kastmetest kasutatakse enamasti tomati- või hapukoorekastet. Sagedasti jäetakse kaste ära, vaagnale asetatud kala valatakse üle sulavõiga või asetatakse sellele rohelise või, juustuvõi või muu erimaitsega võikettake ja sidruniviil. Praetud kuuma kala serveeritakse ka külma kastmega (tatari kaste, remulaadkaste jt.).
Praetud kala valmistamine
Kalafileed lõigatakse praadimiseks tükkideks, tervetel kaladel lõigatakse enne tükeldamist luud välja. Külmutatud kalafileed pannakse praadima sulatamata. Hoitakse soolaga ülepuistatult ja äädika või sidrunimahlaga piserdatult külmas. Kalatükid kastetakse jahusse (võib tarvitada odrajahu), pannakse pannile kuuma rasvasse ja praetakse esmalt ühelt, siis teiselt poolt helekollaseks. Paksemaid kalatükke võib pärast pruunistamist hoida mõned minutid pliidiserval või praeahjus, et nad läbi küpseksid.
Kalu võib praadida väikesteks ribadeks lõigatult. Filee lõigatakse ristipidi 2 – 3 cm laiusteks tükkideks, kastetakse jahusse ja praetakse, pärast seda pannakse kalatükid kuuma kastmesse.
Praetud kalade juurde sobivad keedetud või praetud kartulid või sõmer riisipuder, suvel antakse kõrvale värskekurgi-, lehe- või tomatisalatit, talvel hapukurke või kaalikasalatit.
Paneeritult praetud kala
Kala praadimine muna ja jahuga või riivsaiaga. Kalafileed maitsestatakse, lõigatakse parajateks tükkideks, kastetakse esmalt lahtiklopitud muna ja piima või vee segusse, seejärel riivsaiasse või jahusse (võib ka esmalt jahusse ja siis riivsaiasse). Praetakse kuumas rasvas või taimeõlis mõlemalt poolt helepruuniks. Paksemaid kalatükke lastakse praeahjus või pliidil nõrgemas kuumuses veel veidi aega küpseda.
Juurde antakse sibula- või tomatikastet, keedetud või praetud kartuleid, hautatud aedvilja, kurgisalatit.
Koostisosad: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla või äädikat, 1 muna, 1 spl. piima või vett, 4 spl. riivsaia või jahu, praadimiseks rasva või taimeõli.
Taignas praetud kala
Munakollased, piim ja jahu segada taignaks ja maitsestada soolaga. Munavalged vahustada ja lisada enne taigna kasutamist.
Kalafileelt eemaldada nahk, lõigata umbes 1 – 1.5 cm paksusteks ja 5 – 6 cm pikkusteks tükkideks, puistata peale soola ja hakitud maitserohelist, piserdada sidrunimahla ja toiduõliga ning lasta 15 – 20 minutit seista. Enne praadimist kasta kalatükid vedelasse taignasse ja panna ükshaaval kuuma rasva sisse. Pruunistunud kalatükid tõsta vahukulbiga rasvast välja, asetada sõelale nõrguma ning anda kohe lauale kuuma tomatikastme või tatari kastmega.
Vaja läheb: 400 g kalafileed (koha, ahven, lõhe), soola, sidrunimahla, 1 sl. toiduõli, 1 sl. hakitud tilli või petersellilehti, praadimiseks rasva.
Taigen: 2 muna, 3/4 klaasi jahu, 1/2 klaasi piima.
Praetud kala külma kastmega
Kalafileed lõigatakse portsjontükkideks või väiksemaks, hoitakse maitseainetega ülepuistatult 15 minutit, siis kastetakse jahusse ja praetakse ümberringi helepruuniks. Sibul ja maitseroheline hakitakse, kurk lõigatakse kuubikuteks, segatakse majoneesi ja hapupiimaga, maitsestatakse.
Kalad antakse lauale kuumendatud vaagnal või taldrikutel, kaste kastmekannus. Lisandiks praetud kartulid, lehesalat.
Koostisosad: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla, pipart, jahu, praadimiseks taimeõli.
Kaste: 1 väike sibul (30 g), 2 spl. hakitud hapukurki või kaunpiprakonservi, 2 spl. maitserohelist (tilli, petersellilehti, sibulapealseid või murulauku), 50 g majoneesi või hapukoort, 100 g hapupiima või keefiri, soola, suhkrut.
Praetud kalafilee tatari kastmega
Kalafilee lõigata portsjoniteks (seejuures võib kõrvaldada naha), piserdada sidrunimahla või lahjendatud äädikaga, puistata peale soola ja lasta 20 – 30 minutit seista. Kalatükid veeretada esmalt jahus, kasta siis muna-piimasse ning veeretada riivsaias. Praadida rohkes rasvas pruuniks ja küpseks, asetada soojale vaagnale, igale kalatükile panna sidruniviil ning anda lauale praetud kartulite ja toorsalatiga. Kaste serveerida eraldi nõus.
Vaja läheb: 500 – 600 g kalafileed, soola, sidrunimahla või äädikat, 1 muna, 1 sl. piima, 2 sl. jahu, 1/2 klaasi riivsaia, praadimiseks rasva (toiduõli), 1/2 sidrunit, 150 – 200 g tatari kastet.
Praetud kala õunakastmega
Kalafileed lõigatakse parajateks tükkideks, maitsestatakse ja hoitakse külmas. Kuubikuteks lõigatud pekk sulatatakse, selles praetakse kalalõigud helepruuniks ja tõstetakse kuumendatud vaagnale. Samas rasvas praetakse sibul klaasjaks, lisatakse õunakaste (püree) ja vürtsikaste, keedetakse paksemaks ning lisatakse hapukoor või sulavõi. Kaste tõstetakse praetud kaladele, lisatakse hakitud maitseroheline ja antakse kohe lauale.
Juurde sobivad keedetud või praetud kartulid või sõmer riis, lehesalat.
Koostisosad: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla või äädikat, 30 g pekki (hea on suitsupekk), 1 sibul, 1 klaas õunakastet (konserv), 1 spl. vürtsikastet, 1 spl. hapukoort või sulavõid, maitserohelist.
Räimepihvid
Puhastatud ja pestud räimedel võtta välja luud, nii et kalad seljalt kokku jäävad. Räimefilee sisemisele poolele puistata soola, pipart ja peenendatud tilli, katta teise fileega, seejärel kasta lahtiklopitud muna ja piima segusse, veeretada jahus ja praadida pannil väheses rasvas. Räimepihvid anda lauale keedetud kartulite, toorsalati ja tilli- või tomatikastmega.
Vaja läheb: 1 kg värskeid räimi, 1 – 2 sl. hakitud tilli, soola, peenpipart, 1 muna, 1 sl. piima, 2 – 3 sl. jahu, praadimiseks rasva.
Kalaraguu
Kalafileed maitsestatakse, hoitakse 15 minutit külmas. Pekk lõigatakse kuubikuteks ja sulatatakse, selles praetakse kalatükid mõlemalt poolt helepruuniks, tõstetakse kuumendatud vaagnale. Samas rasvas kuumutatakse hakitud sibul klaasjaks, lisatakse jahu, ribadeks lõigatud petersell ja porgand. Siis segatakse juurde kalaleem, maitseained ja hapukoor, aetakse keema ja maitsestatakse. Praetud kalatükid pannakse kastmesse, lisatakse kuubikuteks hapukurk või tomatid, hakitud maitseroheline.
Antakse lauale keedetud kartulite või sõmera riisiga.
Koostisosad: 500 g kalafileesid, soola, sidrunimahla või äädikat, 40 g pekki, 1 sibul, 1 petersell, 1 porgand, 1 spl. jahu, 1 klaas aedvilja- või kalaleent, sinepit, pipart, 2 spl. hapukoort, 1 hapukurk või 2 hapendatud tomatit, tilli või sibulapealseid.
Kommentaarid