Kuigi aprikoosid ei pruugi olla Eesti koduaedades tavalised viljad, on nende mahlakas ja aromaatne maitse paljudele meist tuttav ja armas. Aprikoosid toovad meelde lõunamaade päikese ja sooja, luues võimaluse tuua eksootilisi maitseid otse meie enda köökidesse. Aprikoosimoos on üks neist toitudest, mis võimaldab meil nautida aprikooside maitset aastaringselt. Ükskõik, kas te kasutate selleks kodumaist toodangut või imporditud vilju, aprikoosimoos on alati tervitatud lisand, olgu selleks siis hommikusöök, suupisted või isegi magustoit. Siin on teile üks lihtne ja maitsev aprikoosimoosi retsept.
Aprikoosimoosi retsept
Koostisosad:
- 1 kg aprikoose, poolitatud ja kivid eemaldatud
- 600-700 g suhkrut (sõltuvalt aprikooside magususest)
- 1 suure sidruni mahl
- 1 tl vaniljeekstrakti
- Valikuline: näpuotsaga kaneeli või kardemoni
Valmistamine:
- Ettevalmistus: Poolita aprikoosid ja eemalda kivid. Aseta aprikoosid suurde potti ja kata suhkruga. Lisa sidrunimahl.
- Keetmine: Kuumuta potis olevat segu madalal kuumusel, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Seejärel tõsta kuumust ja keeda 20-25 minutit, kuni moos on paksenenud.
- Maitsestamine: Lisa vaniljeekstrakt ja valikulised maitseained. Sega hästi läbi.
- Testimine: Külma taldriku peale tilgutatud moos peaks tahkuma. Kui see nii ei ole, keeda segu veel mõni minut ja proovi uuesti.
- Purkidesse panemine: Vala kuum moos steriilsetesse purkidesse, sulge kaaned kindlalt ja lase jahtuda.
Nõuanded:
- Mõõtke suhkrut vastavalt aprikooside magususele; kui need on eriti magusad, vähendage suhkru kogust.
- Kui soovite ühtlasemat tekstuuri, kasutage saumikserit enne moosi purkidesse panemist.
Aprikoosimoos ei ole mitte ainult suurepärane viis säilitada aprikooside imelist maitset, vaid ka suurepärane võimalus tuua veidi päikeseenergiat Eesti kodudesse, olenemata aastaajast. See on universaalne lisand, mis sobib suurepäraselt nii lihtsate kui ka keeruliste roogade juurde. Nii et kui otsite viisi, kuidas lisada oma menüüsse veidi eksootilist värvi ja maitset, on aprikoosimoos kindlasti proovimist väärt.
Lisainfo:
- Moosi keetmine
- Moosi paksendamine
- Milliseid purke kasutada?
- Moosi purki panemine
- Koduse moosi säilitamine
- Moosi hoidistamise asukohad
Aprikoosimoosi serveerimine
Aprikoosimoos on oma magusa ja peene maitsega üks universaalsemaid lisandeid, mis sobib mitmesuguste roogade täienduseks. Kuigi see pole Eestis ehk kõige tavalisem moos, võib selle eksootilise puuvilja maitse olla täiuslik vaheldus kodumaisele toorainele. Siin on mõned suurepärased viisid, kuidas aprikoosimoosi serveerida ja nautida.
Hommikusöögiks:
- Pannkoogid ja vahvlid: Aprikoosimoos on fantastiline lisand, mis annab klassikalisele hommikusöögile uue dimensiooni.
- Leivale ja saiale: Selle asemel, et kasutada tavapärast maasika– või mustsõstramoosi, proovige aprikoosimoosi. See lisab hommikule uue ja põneva maitseelamuse.
- Müsli ja jogurtiga: Aprikoosimoos võib olla suurepärane magus lisand tervislikule hommikusöögile, tuues sisse troopilise elemendi.
Lõuna- ja õhtusöögiks:
- Liha- ja linnulihaga: Aprikoosimoosi magus ja sametiselt puuviljane maitse sobib hästi linnuliha, eriti kana ja kalkuni, aga ka sealiha juurde.
- Juustuvaagen: Proovige seda tugevamate juustude, näiteks Gruyère’i või tugevate kohalike juustude kõrvale.
- Salatikastmes: Segage aprikoosimoosi oliiviõli ja äädikaga, et luua eriline salatikaste.
Magustoitudeks:
- Küpsetistes: Kasutage aprikoosimoosi tordikihtide vahel või pirukate täidisena.
- Jäätisega: Aprikoosimoos sobib ideaalselt vanillijäätise või mõne muu neutraalsema maitsega jäätisega.
- Riisipudru või mannapudru peale: Moos lisab pudrule magusust ja peent puuviljasust.
Eriüritustele:
- Canapé’de lisandina: Mõelge aprikoosimoosist kui suupistete lisandist, mis sobib suurepäraselt foie gras’ või suitsulõhega.
- Kingituseks: Ilusasse purki pandud aprikoosimoos võib olla ka suurepärane kingitus sõpradele ja perele, eriti kui see on valmistatud ise.
Aprikoosimoosi võlu peitub selle mitmekülgsuses ja võimes tuua igasse rooga veidi päikesepaistet. Olenemata sellest, kas olete traditsiooniline moosinautleja või kulinaarne katsetaja, on aprikoosimoosil teie menüüs kindlasti koht.
Kommentaarid