Moosid

Sibulamoos

Sibul on Eesti köökides tuntud ja armastatud köögivili, mis võib paljudele meenutada lapsepõlve, kus vanaema küpsetas sibulapirukaid või ema lisas sibulat liharoogadesse. Ent sibul ei pea olema alati vaid tagasihoidlik kõrvaltegelane; see võib ka ise olla peaosas, näiteks sibulamoosi kujul. Sibulamoos on maitseelamus, mis üllatab oma magusa ja tummise maitseprofiiliga, muutes selle suurepäraseks lisandiks nii liha-, kala- kui ka juusturoogadele.

Sibulamoosi retsept

Koostisosad:

  • 1 kg sibulat (soovitavalt punast sibulat)
  • 2 dl punast veini
  • 2 dl balsamico äädikat
  • 150 g pruuni suhkrut
  • 1/2 tl soola
  • 1/4 tl jahvatatud musta pipart
  • 1 tl värsket tüümiani (või 1/2 tl kuivatatud)

Valmistamine:

  1. Ettevalmistus: Koori sibulad ja lõika need õhukesteks viiludeks.
  2. Keetmine: Pane kõik koostisosad suurde potti ja kuumuta madalal kuumusel, kuni sibul on pehmenenud ja segu on saavutanud moosi konsistentsi. See võib võtta aega umbes 45 minutit kuni 1 tund.
  3. Maitsestamine: Maitse ja vajadusel lisa soola või suhkrut. Kui kasutad värsket tüümiani, lisa see viimastel keetmisminutitel.
  4. Purkidesse panemine: Tõsta valmis moos eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja sulge hermeetiliselt.

Nõuanded:

  • Kui soovid, võid lisada veidi tšillit või küüslauku, et anda moosile teravamat maitset.
  • Sibulamoosi võib hoida külmikus kuni 2 nädalat või sügavkülmas kuni 3 kuud.

Sibulamoos on tõeline maitseavastus, mis sobib suurepäraselt nii igapäevasele kui ka pidulikule lauale. See on üks neist haruldastest lisanditest, mis võivad tuua tavapärasesse rooga ootamatut luksust. Proovige ja te näete, kuidas lihtsatest koostisosadest võib valmida midagi tõeliselt erilist!

Lisainfo:

Sibulamoosi serveerimine

Sibulamoos on üks neist ainulaadsetest lisanditest, mis toovad söögilauale ootamatut värskust ja sügavust. Selle magus ja samal ajal kergelt vürtsikas maitse sobib paljude erinevate roogadega. Allpool on mõned soovitused, kuidas seda erilist moosi kõige paremini serveerida.

Eelroad ja suupisted:

  1. Juustutaldrik: Sibulamoos sobib suurepäraselt erinevate juustudega, eriti tugevamate ja kõvade juustude kõrvale.
  2. Pirukad ja pasteedid: Proovige seda moosi kõrvale näiteks seene- või lihapirukate ja maksapasteedi juurde.

Põhiroad:

  1. Grillitud liha ja kala: Sibulamoos on suurepärane lisand grillitud lamba-, sea- ja veiselihale ning samuti kalale.
  2. Külmad lhatoidud: Moos sobib hästi ka külmade lihalõikude või näiteks keedetud vorstidega.
  3. Vegantoidud: Kombineerige sibulamoosi näiteks grillitud või praetud tofu, seente või isegi kartulipudruga, et tuua rooga sügavam maitse.

Magustoidud:

  1. Pähkli- ja juustukoogid: Kuigi see võib tunduda ootamatu, võib sibulamoosi magusus ja keerukus hästi sobida ka mõnede magustoitudega, eriti kui need sisaldavad pähkleid või juustu.

Järgmise päeva hommikusöök:

  1. Röstsai ja omlett: Võite lisada sibulamoosi ka hommikusöögi menüüsse, näiteks röstsai või omleti kõrvale.

Sibulamoos on mitmekülgne ja võluv lisand, mis võib paljudele roogadele tuua ootamatu ja huvitava nüansi. Selle rikkalik maitse võib muuta isegi kõige tavalisema roa erakordseks. Seega ärge kartke katsetada ja lisada seda erinevate toitude kõrvale, et pakkuda oma lähedastele või külalistele meeldejäävat söömaaega.


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare