Moosid

Pohlamoos

Pohlad, need väikesed punased marjad, mis kasvavad Eesti metsades, on täis tervist ja toiteväärtust. Lisaks sellele, et neid kasutatakse rahvameditsiinis külmetushaiguste ja põletike vastu, on pohlad ka suurepärane lisand igasugustes köögis kasutatavates roogades. Kuigi neid marju võib tarbida värskelt või külmunult, on üks kõige nauditavamaid viise nende säilitamiseks valmistada neist maitsvat moosi. Pohlamoos on täiuslik kaaslane lihatoitudele, leivale ja isegi magustoitudele. See on põhjamaise köögi üks tõelisi pärle, millel on unikaalne maitse ja lõputud kasutusvõimalused.

Pohlamoosi retsept

Koostisosad:

  • 1 kg pohli
  • 500 g suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • 1 tl kaneeli (valikuline)

Valmistamine:

  1. Ettevalmistus: Pese pohlad hoolikalt ja eemalda kõik võõrkehad. Lase marjadel korralikult nõrguda või kuivata neid õrnalt paberrätikuga.
  2. Keetmine: Pane pohlad suurde potti ja lisa umbes pool klaasi vett. Kuumuta marju madalal kuumusel umbes 10-15 minutit, kuni nad hakkavad lõhki minema.
  3. Suhkur ja maitsestamine: Lisa suhkur ja sega korralikult. Kui kasutad kaneeli, lisa see nüüd. Keeda veel 15-20 minutit, kuni segu pakseneb.
  4. Sidrunimahl: Lisa sidrunimahl ja sega. See mitte ainult ei lisa moosile värskust, vaid aitab ka säilitada selle värvi.
  5. Testimine: Et näha, kas moos on valmis, tee külma veega “kortsutest”. Tilguta natuke moosi külma lusikale; kui see kortsutab, on moos valmis.
  6. Purkidesse Panemine: Steriliseeri purgid ja kaaned. Tõsta moos kuumadesse purkidesse, jättes umbes 1 cm vaba ruumi purgi ülaossa. Sulge purgid kohe tihedalt.

Pohlamoosi serveerimine

Pohlamoos ei ole lihtsalt üks suvaline moos, vaid tõeline mitmekülgne kulinaarne imetegija. Tänu oma ainulaadsele maitseprofiilile, mis koosneb hapukusest ja magususest, võimaldab see meeldivat mitmekülgsust, olles suurepärane lisand mitmesugustele roogadele. Eriti populaarne on see just Eesti lauas, kus kohalikud marjad tõstavad esile meie rahvusköögi autentsust.

Soovitused:

  1. Liha- ja linnuliharoad: Pohlamoos on ideaalne lisand lihatoitudele, eriti just sealiha, lamba- ja linnuliharoadega. See võib asendada või täiendada klassikalisi kastmeid, tuues esile liha maitse.
  2. Leivale ja saiakorvikesse: Pohlamoos teeb hea paarise värske leiva või saiaga, aga miks mitte proovida seda ka rukkileiva või karaskiga?
  3. Magustoitudele: Pohlamoos sobib ka magustoitudega, näiteks kohupiimakorvide või pannkookide peale, andes neile hapukasmagusat kontrasti.
  4. Hommikusöögiks: Võileib pohlamoosi ja juustuga on kiire ning toitev algus päevale. Või lisa see omletile, et saada põnev maitseelamus.
  5. Küpsetistes: Pohlamoos on suurepärane vaheldus tavalistele moosidele küpsetistes. Proovi seda lisada muffinitele, kookidele või pirukatele.
  6. Juustuga: Proovi serveerida pohlamoosi koos erinevate juustudega. Eriti hästi sobib see valgehallitusjuustude ja kõvade juustudega.
  7. Kokteilides ja jookides: Jah, sa kuulsid õigesti! Pohlamoos võib olla põnev lisand mõnes kokteilis või smuutis.
  8. Pidulikud sündmused: Eriti populaarne on pohlamoos jõulude ja muude pidulike sündmuste ajal, kus see võib olla osa traditsioonilisest toidulaual või hoopis omapärase kingitusena külalistele.

Kokkuvõtteks, pohlamoos on imeline lisa igas köögis ja selle serveerimisvõimalused on piiramatud. Eksperimenteerige julgelt ja avastage uusi viise, kuidas seda Eesti metsade pärlit oma toidulaual esile tõsta!


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare