Moosid

Vaarikamoos

Kui juttu tuleb Eesti suvest, ei saa üle ega ümber ka vaarikatest. Need pehmed ja magusad marjad tähistavad suvist küllust ja pakuvad meile võimalust nautida Eesti looduse parimaid palasid. Vaarikamoos on suurepärane viis säilitada suve maitsed aastaringselt, olgu see siis hommikusöögi lisandina või erilise magustoidu koostisosana. Iga purk vaarikamoosi on justkui päikesekiir koduseinte vahel, meenutades soojemaid aegu.

Vaarikamoosi retsept

Koostisosad:

  • 1 kg vaarikaid
  • 500 g suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • Valikuline: 1 tl vaniljeekstrakti või -pastat

Vahendid:

  • Suur pott
  • Puulusikas
  • Purke moosi säilitamiseks
  • Sõel või marli (kui soovite seemneteta moosi)

Valmistamine:

  1. Vaarikate ettevalmistamine: Sorteeri vaarikad hoolikalt, eemaldades kõik lehed ja muud võõrkehad. Loputa marjad õrnalt külma veega.
  2. Sidrunimahl: Pressi sidrunist mahl ja pane kõrvale.
  3. Moosi keetmine: Pane vaarikad suurde potti ja lisa suhkur ning sidrunimahl. Kuumuta madalal kuumusel, kuni suhkur on täielikult lahustunud.
  4. Maitsestamine: Kui kasutad, lisa vaniljeekstrakt või -pasta.
  5. Keetmine: Keeda segu 20–30 minutit, kuni marjad on pehmenenud ja moos hakkab paksenema. Sega aeg-ajalt, et moos ei kõrbeks põhja.
  6. Sõelumine (valikuline): Kui eelistad seemneteta moosi, kurna segu läbi sõela või marli.
  7. Purkidesse panemine: Steriliseeri purgid (vt purkide steriliseerimine) ja vala moos nendesse, jättes umbes 1 cm vaba ruumi purgi ülaossa.
  8. Kaane sulgemine ja jahutamine: Sulge purgid kohe tihedalt ja lase neil jahtuda. Jahutamise järel kontrolli, et kaaned oleksid korralikult suletud.
  9. Säilitamine: Säilita purke jahedas ja pimedas ruumis. Pärast avamist hoia moosi külmkapis.

Vaarikamoos on suvine delikatess, mis sobib suurepäraselt Eesti toidulauale. Selle valmistamine on lihtne, kuid tulemus on garanteeritud maitseelamus, mis toob päikese ka kõige hallimasse päeva.

Lisainfo:

Vaarikamoosi serveerimine

Vaarikamoos on kahtlemata üks Eesti koduköögi kroonijuveele, mis võib muuta tavalise eine eriliseks. Marjade magus ja hapukas profiil teeb selle moosi ideaalseks kaaslaseks nii magusatele kui ka soolastele toitudele. Allpool on mõned inspireerivad ideed, kuidas vaarikamoosi võimalikult paljudel juhtudel ära kasutada.

Hommikulauale:

  1. Kodused pannkoogid: Vahetage välja tavaline vahtrasiirup või mesi vaarikamoosi vastu. See lisab pannkookidele magusust ning hapukat nooti.
  2. Pudruga: Lisage lusikatäis vaarikamoosi oma hommikupudrule, olgu see siis kaerahelbe-, riisi- või tatra­puder.
  3. Jogurt või kohupiim: Segage moosi maitsestamata jogurti või kohupiimaga, et saada kiire ja maitsev hommikusöök.

Lõunaks ja õhtusöögiks:

  1. Liha kõrvale: Erinevalt tavalistest kastmetest võib vaarikamoos anda lihatoitudele uue, eksootilise maitsemõõtme.
  2. Juustuvaagen: Tugevate juustude, nagu näiteks sinihallitusjuust või cheddar, kõrvale sobib suurepäraselt vaarikamoosi magus ja hapukas maitse.
  3. Külmad võileivad: Vaarikamoos sobib hästi näiteks kalkuni- või kanasalatiga võileibadel, lisades neile magusat ja mahlakat kontrasti.

Magustoitudeks:

  1. Jäätis: Kas teadsite, et vaarikamoos võib asendada ka jäätisekastet? Lihtsalt lusikatäis moosi jäätise peale ja magustoit on valmis!
  2. Kookide ja tortide kaunistus: Klassikaliste magustoitude, nagu šokolaadikook või juustukook, võib viia järgmisele tasemele, lisades peale vaarikamoosi.
  3. Riisipuding: Lisage moosi oma lemmikriisipudingu peale, et saada lisakiht maitsvat magusust.

Eriürituste jaoks:

  1. Kanapateega suupisteks: Proovige vaarikamoosi kanapateega, et luua ainulaadne maitsekombinatsioon.
  2. Kreekerite ja juustuga: Vaarikamoos sobib ideaalselt erinevate juustude ja kreekerite kõrvale, pakkudes maitsvat alternatiivi viinamarjadele või muudele puuviljadele.

Vaarikamoos on mitte ainult maitsev, vaid ka üllatavalt mitmekülgne toode, mis võimaldab nautida Eesti suve aastaringselt. Kasutage seda julgelt, et rikastada oma igapäevaseid ja pidulikke eineid.


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare