Moosid

Maasikamoos

Maasikad – need väikesed, säravpunased viljad on justkui suve essents, mis märgib aastaaegade vahetumist ja toob naeratused näole. Eestis on maasikaaeg eriti oodatud, olles lühike, kuid intensiivne periood, mil looduse värskeid kingitusi saab nautida täiel rinnal. Maasikamoos on ideaalne viis hoida see suvine maitse purkides, et seda saaks nautida aasta läbi. Olgu väljas kraadid ükskõik kui madalad, avatud maasikamoosipurk toob suve mälestused tagasi kööki.

Maasikamoosi retsept

Koostisosad:

  • 1 kg maasikaid
  • 700 g suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • 1 tl vanilliessentsi või vanillisuhkrut (valikuline)

Valmistamine:

  1. Maasikate ettevalmistus: Korja või osta värskeid maasikaid ja eemalda neilt rohelised kroonlehed. Pese viljad korralikult läbi.
  2. Suhkru lisamine: Pane maasikad suurde potti ja lisa suhkur. Sega kõik läbi.
  3. Keetmine: Kuumuta maasikaid ja suhkrut keskmisel kuumusel, kuni suhkur on täielikult sulanud ja tekib siirupjas vedelik.
  4. Sidrunimahla ja vanilli lisamine: Lisa sidrunimahl ja kui soovid, siis ka vanilliessents või vanillisuhkur.
  5. Segamine ja keetmine: Keeda segu madalal kuumusel umbes 30–40 minutit, kuni moos hakkab paksenema. Kontrolli konsistentsi, tilgutades pisut moosi külma taldrikule.
  6. Purkidesse panemine: Vala valmis moos eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja sulge need tihedalt.

Nõuanded:

  • Kui eelistate tükilisemat moosi, ärge maasikaid liiga palju segage.
  • Vanilliessents või vanillisuhkur lisab moosile veelgi sügavust, kuid on täiesti valikuline koostisosa.

Maasikamoos on oma olemuselt lihtne, kuid samas väga mitmekülgne, olles nii suurepärane lisand hommikusöögi juurde kui ka imeline koostisosa erinevates magustoitudes. Olgu selleks siis pannkoogid, jäätis või isegi lihtsalt röstsaia peal, maasikamoos on suurepärane viis tuua tükike Eesti suve otse oma toidulauale. Nii et järgmisel korral, kui tunned, et suvi on liiga lühike, ava lihtsalt üks purk maasikamoosi ja naudi!

Lisainfo:

Maasikamoosi serveerimine

Maasikamoos on tõeline mitmekülgsuselt meister, sobides ideaalselt nii hommikusöögi, lõunasöögi, õhtusöögi kui ka magustoitude juurde. Siin on mõned inspireerivad soovitused, kuidas maasikamoosi kõige paremini serveerida:

Hommikusöögiks:

  1. Röstsaial või pannkookidel: Mõnikord pole vaja rohkem kui head viilu röstsaia või pannkooki taldrikul ja natuke maasikamoosi peale.
  2. Jogurtis või smuutis: Sega lusikatäis maasikamoosi oma lemmikjogurti või smuuti hulka ja hommik saab kohe palju erksamaks.

Lõunaks ja suupisteteks:

  1. Juustutaldrikuga: Usu või ära usu, aga maasikamoos sobib imeliselt juustuga. Proovi seda näiteks sinihallitusjuustu või brie’ga.
  2. Salatikastmes: Maasikamoos võib olla ka osa põnevast salatikastmest, eriti kui salatis on ka teisi puuvilju või marju.

Õhtusöögiks:

  1. Liha- ja kalaga: Kui armastad magushaput maitset oma liharoogades, võid maasikamoosi kasutada glasuurina näiteks kana või kala peale.
  2. Kastmetes: Maasikamoos võib olla hea lisand mõnele kastmele, eriti kui otsid midagi, mis komplitseeriks lihtsa roa maitset.

Magustoitude juurde:

  1. Kookides ja küpsetistes: Kasuta moosi täidisena sõõrikutes, kookides või isegi makroonides.
  2. Jäätisega: Mõni lusikatäis maasikamoosi jäätise kõrvale ja su magustoit on taevalik!

Jookidega:

  1. Tees: Proovi lusikatäis maasikamoosi lisada oma lemmikteele. See sobib eriti hästi musta või rohelise teega.
  2. Kokteilides: Jah, maasikamoos sobib ka kokteilidesse! Proovi seda näiteks mojitoga või isegi šampanjaga.

Maasikamoos ei ole ainult hommikusöögi lisand, vaid võib olla ka põnev koostisosa paljudes roogades ja jookides. Kasuta oma kujutlusvõimet ja avasta, kuidas see suvine delikatess võib tuua värvikaid noote isegi kõige tavalisematesse toitudesse. Kas pole mitte imeline, et üksainus purk võib pakkuda nii palju maitseelamusi?


5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare