Moosid

Viigimarjamoos

Viigimarjad on põneva maitseprofiiliga puuviljad, mille magus ja kergelt mõrkjas aroom viib mõtted kaugematesse, soojematesse maadesse. Eestis võib viigimarju leida hästi varustatud toidupoodides ja eripoodides ning need on ideaalsed eksootiliste mooside valmistamiseks. Sügisel, kui õhk on juba kargem ja päevad lühemad, võib viigimarjamoos olla just see magus lohutus, mida hing ihaldab.

Viigimarjamoosi retsept

Koostisosad:

  • 1 kg viigimarju
  • 600 g suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • 1/2 tl kaneeli
  • 1/4 tl kardemoni

Valmistamine:

  1. Ettevalmistus: Lõika viigimarjad neljaks osaks, eemaldades samal ajal kõvad tüved.
  2. Sidrunimahl ja vürtsid: Pigista sidrunist mahl ja sega see viigimarjade, kaneeli ning kardemoniga.
  3. Keetmine: Aseta viigimarjad suurde potti, lisa suhkur ja vaniljeekstrakt. Sega läbi.
  4. Madalal kuumusel keetmine: Lase segul madalal kuumusel tasapisi keema tõusta. Keeda umbes 45 minutit kuni 1 tund, kuni moos pakseneb.
  5. Purkidesse tõstmine: Kui moos on valmis, tõsta see ettevalmistatud, steriliseeritud purkidesse ja sulge need hermeetiliselt.

Nõuanded:

  • Võite lisada ka natuke alkoholi, näiteks rummi või brändit, et anda moosile täiskasvanulikku maitsejõudu.
  • Soovi korral võite lisada ka muid vürtse nagu ingver või muskaatpähkel.

Viigimarjamoos on mitmekülgne lisand, mis sobib suurepäraselt nii hommikusöögiks kui ka erinevate liha- ja juusturoogade kõrvale. See moos on ideaalne kingitus sõpradele ja perele ning see on midagi enamat kui lihtsalt magus lisand – see on kogemus, mida jagada. Selle sügise värvikates toonides moos on justkui killuke päikest igas purgis.

Lisainfo:

Viigimarjamoosi serveerimine

Viigimarjamoos on gastronoomiline nautimus, mis sobib üllatavalt paljude erinevate toitudega. Selle rikkalik ja kompleksne maitse annab võimaluse eksperimenteerida ja luua meeldejäävaid maitsekombinatsioone. Alljärgnevalt toome välja mõned inspireerivad viisid, kuidas viigimarjamoosi enda menüüs ära kasutada.

Hommikusöök ja brantš:

  1. Röstsaial: Proovige viigimarjamoosi röstsaial või koduse musta leiva peal. Lisage peale võid, toorjuustu või isegi kohupiima.
  2. Pannkookides ja vahvlites: Segage moosi mõne teise koostisosaga nagu kohupiim või jogurt, ja serveerige pannkookide või vahvlitega.

Eelroad ja suupisted:

  1. Juustutaldrik: Valige tugevamaitselised juustud, nagu sinihallitusjuust või parmesan, ja serveerige neid koos viigimarjamoosiga.
  2. Terrine’ide ja pasteediga: Moos sobib suurepäraselt ka lihast või linnulihast valmistatud terrine’ide ja pasteetide kõrvale.

Põhiroad:

  1. Grillitud või küpsetatud Liha: Viigimarjamoos annab küpsetatud seale või lambale mõnusa magusa noodi.
  2. Kala ja mereannid: Ebatavaline, kuid üllatavalt maitsev kombinatsioon on viigimarjamoos kergemate kalasortide või isegi mereandidega.

Magustoidud:

  1. Jäätis: Serveeri moosi koos vanillijäätisega või kreemja panna cotta kõrvale.
  2. Kookides ja tortides: Kasutage viigimarjamoosi kihtide vahel või kaunistuseks erinevate magustoitude puhul.

Joogid:

  1. Kokteilides: Mõned julgemad kokteilimeistrid on hakanud viigimarjamoosi kasutama ka erinevates jookides, näiteks vürtsikates rummikokteilides.

Viigimarjamoos ei ole lihtsalt suhkruga keedetud puuviljad, vaid delikatess, mis suudab tõsta paljude roogade maitset uuele tasemele. Kasutage seda julgelt ja avastage uusi ja põnevaid maitsekooslusi.


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare