Moosid

Õunamoos

Õunad on Eestis sügisel laialdaselt saadaval ja paljud meist seostavad neid lapsepõlve sügiseste hetkedega, olgu selleks siis õunte korjamine, õunapirukate valmistamine või lihtsalt värskete õunte söömine otse aiast. Õunamoos on aga midagi, mis võimaldab meil nautida õunte maitset aastaringselt. See on moos, mis sobib suurepäraselt nii hommikusöögiks kui ka erinevate magustoitude lisandiks, olles alati meeldiv meeldetuletus kodumaisest sügisest.

Õunamoosi retsept

Koostisosad:

  • 1 kg õunu
  • 500 g suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • 1/2 tl kaneeli
  • 1/4 tl muskaatpähklit (valikuline)
  • 1 dl vett

Valmistamine:

  1. Ettevalmistus: Koori õunad ja eemalda südamikud. Lõika õunad väikesteks tükkideks.
  2. Keetmine: Pane õunatükid, vesi ja sidrunimahl suurde potti. Keeda madalal kuumusel umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmenenud.
  3. Maitsestamine: Lisa suhkur ja sega korralikult läbi. Lisa ka kaneel ja soovi korral muskaatpähkel. Keeda veel 10–15 minutit, kuni moos on paksenenud.
  4. Purkidesse panemine: Tõsta valmis moos eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja sulge hermeetiliselt.

Nõuanded:

  • Valikuliselt võid lisada maitseks veidi ingverit või kardemoni.
  • Kui sulle meeldib tükiline moos, ära õunu liiga peeneks lõika. Samuti võid moosi lõpus purustada saumikseriga, et saavutada ühtlasem konsistents.

Õunamoos on mitte ainult maitsev, vaid ka lihtne ja kiire valmistada. Selle kuldne värv ja meeldiv aroom toovad sügisese hõngu igasse kodusse, olgu väljas parasjagu milline ilm tahes. Kuna see sobib erinevate roogadega, on õunamoos kindlasti üks neist kodustest hõrgutistest, mis peaks olema iga Eesti kodu toidulaual.

Lisainfo:

Õunamoosi serveerimine

Õunamoos on tõeliselt mitmekülgne delikatess, mis sobib nii argi- kui ka pidupäevade lauale. Selle moosi kerge hapukus ja magusus teevad sellest ideaalse lisandi mitmetele roogadele. Alljärgnevalt mõned soovitused, kuidas õunamoosi serveerida:

Hommikusöök ja suupisted:

  1. Pannkoogid ja vahvlid: Klassikaline viis õunamoosi nautimiseks on see serveerida pannkookide või vahvlite kõrvale.
  2. Röstsai ja leib: Moos sobib suurepäraselt ka hommikusöögi röstsaiaga või isegi musta leivaga.
  3. Jogurt või keefir: Lisage lusikatäis õunamoosi oma lemmikjogurti või kefiiri sisse, et saada rikkalikum ja tervislikum hommikusöök.

Põhiroad:

  1. Küpsetatud lihatoidud: Proovi õunamoosi kui glasuuri kodulindudele või sealiha küpsetamisel.
  2. Praetud kalad: Õunamoos võib olla huvitav lisand ka erinevatele kalaroogadele, lisades magusat ja hapukat kontrasti.

Magustoidud:

  1. Küpsised ja magusad pirukad: Moos sobib hästi erinevate magustoitude, näiteks küpsiste või pirukate täidisena.
  2. Jäätis: Proovi lusikatäis õunamoosi oma lemmikjäätise peal, et lisada ekstra maitsekiht.
  3. Kohupiima- ja juustutoidud: Lisage moosi kodujuustu või kohupiima kõrvale, et rikastada maitset.

Järgmise päeva lõunasöök:

  1. Võileivad: Õunamoos sobib hästi ka erinevate võileibade vahel, eriti kui need sisaldavad juustu või liha.
  2. Salatikastmed: Proovi segada natuke õunamoosi oma lemmiksalatikastmesse, et lisada magusust ja hapukust.

Õunamoos on tõeliselt mitmekülgne lisand, mida saab kasutada mitmel erineval viisil, pakkudes alati magusat ja hapukat kontrasti. Kasutage oma fantaasiat ja leidke uusi viise, kuidas seda kodumaist delikatessi oma menüüsse lülitada!


5 2 hinnangut
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare