Lauakatmine

Sünnipäevalaud

Sünnipäeval on traditsiooniliseks kujunenud kohvilaud, mille keskseks toiduks on sünnipäevakringel. Kodus küpsetades antakse kringlile sageli selle arvu kuju, kui vanaks sünnipäevalaps saab, tehes kahekohalise arvu puhul kaks numbrikujulist saia. Valmistatakse ka mitmekujulisi pärgi vm.

Sünnipäevalaua korraldamine oleneb paljudest asjaoludest.

Lapsele võib selle katta juba hommikul, tehes tema tavalise koha lillede või okstega pidulikuks ning pakkudes midagi suurepärast.

Pealelõunal, kui lapse sünnipäevale kutsutakse lapse sõpru ja mõningaid täiskasvanuid, kaetakse ühine kohvilaud, mille ümber kõik istuma mahuvad. Sünnipäeva lapse tool või koht laual kaunistatakse pärja või lilledega, ka külaliste ette paigutatakse väikesi vaase lillede või okstega. Igale taldrikule võib asetada servjetile ka lille- või liblikakujuliselt välja lõigatud pildikese, mille keskkohaks on mõni mari, pähkel, kompvek vm. Lauale, kringlile või tordile võib põlema panna nii palju küünlaid, kui palju on sünnipäevalapsel aastaid. Suurema aastatearvu korral on õigem panna küünlad lauale hajutatult, et nad liialt ei kuumeneks ja seetõttu sulama ei hakkaks.

Joogiks võib lapse sünnipäeval olla kohvi asemel mahl, morss, kakao vm. Toatemperatuuris jooki võivad lapsed juua läbi kõrre.

Toiduga ei kuhjata lauda üle, kuid antakse mõned valikuvõimalused. Soolasteks suupisteteks sobivad meil väikesed võileivad juustu-, tomati-, kohupiima-, redise-, vorsti-, muna- vm. kattega, kusjuures võileivad võivad olla tikkude otsas. Ka viinerid kartulisalati või rosoljega leiavad laste poolehoidu. Magusatest toodetest on hinnatavaimad plaadikoogid kohupiima, õunte, karusmarjade või rabarberiga ja huvitava kujuga küpsetised, mis kringli kõrval vaheldust pakuvad.

Isu ning huvi saab nii sünnipäevalapses kui ka väikestes külalistes äratada suupistete ning joogi eriliste serveerimisviisidega. Nii võib joogi anda lauale klaaskausis „boolina“, milles on värskeid või kompotimarju või -puuvilju, apelsini- ja sidrunilõike. Sellist jooki on lõbus kõrrega juua ja puuvilju väikese plastmasskahvli või teelusikaga süüa. Mõningaid suupisteid võib pakkuda korvi või nägusasse karbikesesse pakitult, kõrge jalaga alusel või muul viisil.

Kuna lapsed meelsamini mängivad ja kaua lauas istuda ei kärsi, kaetagu laud nii, et mängimiseks ruumi jätkuks.

Lapse sünnipäev lõppeb varakult, et kõik õigel ajal puhkama saaksid.

Täiskasvanu sünnipäevalaua katmist mõjutab esijoones see, mis nädalapäevale see langeb. Tööpäeval on nii sünnipäevalaps kui ka kõik tema kodakondsed ning sõbrad tööga seotud ja lauda saab katta ainult tööst vabal ajal. Õhtupoolikul jääb tähistamine mõnigi kord nii hiljaks, et kohvilaua asemel on õigem pakkuda õhtusööki või teed. Pealegi võivad sel päeval sisse astuda õnne soovima mõned tuttavad, keda otseselt pole kutsutud. Sageli ongi see päev „lahtiste uste päev“, mil kutsutud pole kedagi, kuid oodatud on kõik.

Laud kaetakse varakult, nii et ka varajasi õnnesoovijaid saab kostitada. Kuumas hoitagu niihästi teed kui ka kohvi, hoides neid termoskannudes. Soolasteks suupisteteks võib varuda võileibu, seejuures valmistatakse neid teadmata arvu külaliste korral vastavalt vajadusele, silmas pidades, et või oleks pehme, leib lahti lõigatud ja leiva katteks ettenähtud toiduained külmas. Ka võib külalisi endid lasta võileibu teha, pannes selleks lauale mitmesuguseid lõike, tomateid, hapukurke või valmissegatud salateid ning võideid. Peamiseks või ka ainsaks magusaks tooteks võib olla magus sai, kringel või pärg. Sobivad ka plaadikoogid, pirukad ning tordid, kuid nendega ei maksa liialdada.

Laud kaetagu nii, et kõik selle ümber istuda saavad. Kui külalisi tuleb rohkem, kui laua ümber mahub, siis võib katta ruumi mitu väikest lauda või organiseerida selvelaud. Sünnipäevalaps peab sel juhul ringi käima ning iga külalist silmas pidama, et kõigile jätkuks sööginõusid, jooki ning suupisteid.

Ka täiskasvanu sünnipäevalauale sobivad aastaid tähistavad küünlad. Kui nende arv läheb suureks, siis viis võivad kümnete kohta olla suuremad, üksikaastate kohta väiksemad küünlad.

Laua kaunistus võib tavalisel sünnipäeval olla tagasihoidlik. Kui lillede hulk on nii suur, et need lauale ei mahu või ei sobi, siis pandagu need mujale ruumi.

Lauanõud võivad olla mitmekesised, kuid komplektid (tass, alustass, leivataldrik) olgu koos. Kui soolaseks suupisteks pakutakse salatit, soolakala või väga rohke kattega võileibu, mis leivataldriku soolaseks teevad, siis olgu varuks kergesti kättesaadavas kohas väikesi taldrikuid, millelt süüakse kringlit ning teisi magusaid tooteid.

Servjetid võivad olla paberist. Need asetatakse kohtade juurde, pannes pisikesi servjette igaühele kaks kuni kolm, või otsapidi väikesesse vaasi või klaasi, kust igaüks neid soovikohaselt võib võtta. Väikesi värvilisi servjette paigutada lauale keskelt kitsa värvilise paelaega kokkuseotult, kusjuures ülespidi pandud nurki laiali tõmmates saadakse peaaegu õietaoline moodustis. Samuti võib õhukesed värvilised või valged servjetid tõmmata otsapidi tassikõrvast läbi või asetada mitu kolmnurkset servjetti leivataldrikule lehvikutaoliselt.

Juubelilaud

Juubel on pidulik sündmus. Sellele kutsutakse külalised kirjalikult või suuliselt juba kaks kuni kolm nädalat varem. Kutsele tuleb vastata jaatavalt või eitavalt, nii on korraldajal külaliste arv teada. Siiski on soovitatav võimalike ootamatute külaliste jaoks paar kohta rohkem katta.

Laud kaetakse lumivalge lina või laua ääri vabaks jätva linikuga, võib kasutada ka laua keskosa tühjaks jätvaid väikesi linakesi. Needki olgu piduliku meeleolu süvendamiseks valged, väga hästi triigitud ja ühtlaselt asetatud. Eriti kaunid on pits- või ažuurtikandiga linad ning linikud.

Juubilari jaoks kaetakse aukoht. See asetsegu nii, et juubilar kõiki külalisi näeb ja ise kõigile nähtav on. Tavalisel laual on sobivaks kohaks laua ots, väga pikal laual aga keskkoht. Juubilari koht märgitakse ohtrama lillkaunistuse, taldrikule asetatud lillede, taldriku ümber seatud pärja või eriliselt kaunistatud tooliga. Külalised suunatakse suuremas lauas kohtadele nimekaartidega. Juubilari vanemad, abikaasa, auväärsemad külalised ja vanemad inimesed paigutatakse juubilari lähedale, samuti kuulub juubilari lähedusse peokorraldaja. Teisi juubilari perekonnaliikmeid on soovitatav asetada kaugemale teiste külaliste vahele, nii et nad saavad jälgida kõigi külaliste heaolu.

Laud on pidulikum, kui sellele asetatakse lilled, küünlad ja puuviljavaasid, kuna toidud pakutakse ringi. Külmroad ja salatid võib ilusate portsjonitega igale taldrikule valmis panna või nägusatel vaagnatel kaunistatult lauale asetada, kuid seejuures ei tohi lauda üle kuhjata – tühjenenud vaagnaid tuleb järjest asendada uute täisvaagnatega.

Juubelilaua ruumi akendel, riiulitel ja teistel laudadel olgu kaunistuseks lilli, värskeid rohelisi oksi ja küünlaid. Suuremas tühjas ruumis mõjuvad pidulikult põrandavaasid suurte okste nign taimedega.


5 1 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

Telli
Anna märku
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare