Lauakatmine

Soolaleivapidu

Uude korterisse kolinuid külastatakse meelsasti, et näha, kuidas nad on end sisse seadnud. Selleks, et uue korteri omadused paremini esile tuleksid, on kõige kohasem lihtne selvelaud. Suurim elu- või söögitoas olev laud kaetakse lina või lauda osaliselt katva linikuga, sellele seatakse valmis joogid ning suupisted, lauanõud ja söögiriistad.

Kuna pererahvas on hõivatud korteri korrastamise ja sisustamisega, püsivalt ajapuuduses ja vast veidi väsinudki, peab ettevalmistus külaliste vastuvõtuks nõudma võimalikult vähe aega.

Joogiks võib pakkuda mõnda segatud jooki: mahla-jäätisekokteili, tomatijooki või booli marjade, kompotiviljade, sidruni- ja apelsinilõikudega. Jook võib olla laual kannu või kaussi valmis segatult, selle võib aga valmistada ka külaliste juuresolekul, eriti kui külalised tulevad ootamatult või tööpäeval, kui pererahvaski on alles töölt saabunud.

Suupisteteks on uude korterisse asunult soovitatav kodus varuks hoida soolaseid ja magusaid küpsiseid, konserve ning kompotte, mida kiiresti saab külalistele pakkuda mitmesugustes kombinatsioonides. Soolaleivale tulles toovad külalised alati midagi kaasa, vastuvõtjad panevad esijoones lauale kaasatoodud „soola—leiva“ ning kohandavad omapoolselt pakutavad toidud ning joogid sellele, pakkudes kodus olemasolevast tagavarast seda, mis toodu juurde kõige paremini sobib.

Kui külalisi on nii vähe, et esialgselt selvelauana kaetud laua ümber kõik ära mahuvad, siis istutakse selle ümber ning asetatakse nõud iga istuja ees olevaile kohtadele. Kui külalised toovad kingiks külalisraamatu või -laudlina, siis kirjutavad nad ise esimestena raamatusse või laudlinale oma nimed. Linale kirjutatud nimesid lihtsas pistes üle õmmeldes saadakse soolaleivalistest meeldiv mälestusese.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare