Lauakatmine

Igapäevane lauakatmine

Enne söömist söögiruumi tuulutatakse, eriti kui süüakse köögis või eluruumis.

Söögilaud kaetakse puhta, plekkideta ning täiesti sileda lina, väikeste linakeste või linikutega. Need asetatakse lauale korralikult: suure laudlina keskjoon olgu laua keskel ja servad igast lauaäärest ühepalju üle, linikud ühetaoliselt pandud, võrdsete vahedega ja laua äärest ühekaugusel.

Igapäevasel lauakatmisel on praktilised värvilised või kirjud linad, plastikaadist või vahariidest lauakatted. Vee- ja kuumakindlalt lakitud või plastmassiga kaetud lauapind ei vajagi lina. vettkartvale lauale tuleb seevastu laua kaitseks lina alla panna plastikaat, vahariie või pehme puuvillane riie.

Igapäevasel lauakatmisel kasutatakse lihtsamaid, odavamaid lauanõusid, kuid need peavad olema terved, nägusad ja otstarbekad. Katkiste servadega klaasid, pragudega taldrikud ja kõrvadeta tassid ei kuulu enam söögilauale. Lauale pandavad nõud olgu laitmatult puhtad, soovitatav on nad üle pühkida puhta rätikuga.

Kõik vajalik paigutatakse lauale käepäraselt, et söömine võiks toimuda rahulikult ega oleks asjatut lauast tõusmist. Söögiriistad ja lauanõud olgu õiges kasutamise järjekorras ja selliselt asetatud, et neid on kerge käsitseda.

Kuumad nõud pannakse alustele või taldrikutele, et neid saaks koos alusega tõsta ja et nad ei rikuks lauda.

Toidu maitsestamiseks olgu laual sool, suhkur ja maitseained.

Sööginõud paigutatakse lauale paar sentimeetrit laua servast sissepoole, et neid lauda istudes kogemata maha ei lükataks. Tassikõrvad ja lusikate käepidemed suunatakse paremale poole, et neid oleks käepärane võtta.

Külmtoite ja salateid võib panna laule valmis, kuumi toite ja kastmeid on õigem tuua alles söömise ajal, nii et nad ei jahtu. Hiljem serveeritavaid toite või lisandeid, näiteks magustoitu või selle kastet võib lauale asetamiseni hoida serveerimislaual.

Suurätikud võivad olla paberist või riidest. Need asetatagu lihtsalt kokkupandult lauale, toidu- või leivataldrikule. Perekonnaliikmete suurätte võib hoida märgitud suurätivõrudes või -taskutes. Külalistele antakse alati puhtad suurätid.

Lilled asetatakse nägusalt kaetud lauale madalas vaasis ning väikese kogusena, nii et nad üksteise nägemist ja vestlust ei takista.

Hommikulaua katmine oleneb toidusedelist. Kui hommikul süüakse võileibu, pirukaid või saiu ja juuakse kuuma jooki, siis pannakse lauale paremale poole tass ass alustassil, vasakule väike leivataldrik. Teelusikas asetatakse alustassile, nuga või määrimiseks võib olla alustassi ja leivataldriku vahel või tassist paremal pool. Väga rikkaliku kattega võileibade juurde pannakse ka kahvel, neid süüakse noa ja kahvliga.

Pudru (piimasupi), võileiva ja piima jaoks asetatakse lauale keskmise suurusega einetaldrik (supitaldrik), väike leivataldrik või -alus ja paremale poole taldriku taha piimaklaas või -kruus. Võimäärimisnoa võib paigutada leiva- või pudruklaasist paremale poole, lusika taldriku taha või paremale poole. Samal viisil kaetakse laud ka siis, kui toiduks on pudru asemel salat. Lusika asemel tarvitatakse siis kahvlit.

Toidud võib panna portsjonitena valmis või asetada suuremates nõudes või vaagnatel lauale. Leivakõrvaste vaagnad varustatakse tõstevahenditega, millega need leivale tõstetakse, nii et sööjal kahvlit vaja pole. Vaagnad ja võialus olgu kättesaadavas ulatuses.

Külma joogi kannu alla asetatakse väike taldrik või pabersuurätik, kuum jook olgu kuumuskindlal alusel. Joogikannud on tavaliselt perenaise parema käe pool, perenaise puudumisel kõigile kättesaadaval. Kui kogu pere korraga ei söö, kaetagu kuuma joogi kann soojendajaga.

Lõunalaua põhiliseks taldrikuks on praetaldrik, mis asetatakse iga kaetava koha keskele. Selle kõrvale vasakule pannakse leivataldrik või -alus. Nuga-kahvel paigutatakse paremale või nuga paremale ning kahvel vasakule taldrikust. Noatera on alati taldriku poole suunatud. Supilusikas asetatakse noast väljapoole või taldriku taha, magustoidulusikas taldriku taha, kuid lähemale kui supilusikas. Kui eeltoiduna pakutakse külmi suupisteid, siis asetatakse praetaldrikule väiksemad taldrikud külmtoidu söömiseks ja prae noa-kahvli kõrvale veel väikesed noad-kahvlid. Sel juhul pannakse kahvlid alati vasakule, noad paremale poole. Supilusika võib panna suure ja väikese noa vahele.

Supitaldrikud pannakse perenaise ette tema taldrikule või eraldi serveerimislaua virna. Puhas supikulp asetseb taldrikute juures laual. Supitirin tõstetakse perenaisele käepäraselt lauale või serveerimislauale. Perenaine tõstab supi taldrikutesse ja ulatab need lauas istujatele. Supitaldrik asetatakse praetaldrikule.

Pärast eeltoidu või supi söömist korjatakse tarvitatud nõud koos söögiriistadega kokku. Prae söömisel võib panna alumise praetaldriku peale soojendatud praetaldriku, see on vajalik peamiselt kiiresti hanguva lambaprae puhul.

Salatit võib süüa praetaldrikult või eri aluselt. Väike salatitaldrik või -kausike asetatakse praetaldrikust veidi tahapoole vasakule. Sellelt tõstetakse salatit suhu kahvliga, üle praetaldriku.

Joogiklaas paigutatakse praetaldriku taha paremale.

Pärast prae söömist viiakse laualt kõik esemed peale lillevaasi ja magustoidulusikate. Lauale pannakse magustoidutaldrikud või erinõudesse valmispandud magustoit. Seda võib lauale andmiseni hoida köögis, kapis, serveerimislaual või ka söögilauale valmispandult.

Tavaline õhtulaud kuuma joogi ja kergete soojade või külmade toitudega kaetakse keskmise suurusega taldrikutega (einetaldrikutega), millest paremale poole asetatakse joogiklaas või – tass alustassil ning vasakule leivataldrik või -alus. Külma joogi puhul pannakse klaas või kruus alustassi ja teelusikata lauale Noad-kahvlid asetatakse samal viisil nagu lõunaks.

Rikkalikumal õhtusöögil pakutakse pärast külmi suupisteid sooja toitu, lõpuks kuuma jooki või mõnda magustoitu. Sel juhul on keskel kohal praetaldrik koos sellel asetseva külmtoidutaldrikuga. Sellest vasakul leivataldrik või -alus, paremal pool taldriku taga klaas või klaasid. Noad ja kahvlid on asetatud taldriku kõrvale, seejuures pannakse väljapoole, taldrikust kaugemale alati need, mida varem kasutatakse.

Kuum jook tassides või klaasides tuuakse lauale alles pärast toitude söömist ja taldrikute äraviimist.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare