Lauakatmine

Jõululaud

Jõulud on aasta kõige pidulikum sündmus ja jõululaua katmisele hakatakse mõtlema juba varakult.

Lõbusa jõulumeeleolu loomiseks kaunsitatakse peo- ja söögiruumid rikkalikult piltide, päevakohaste loosungite, serpentiinide, kuusepärgade ja muuga. Lambid tehakse kirjuks või seatakse ruumi erilisi valgusefekte, näiteks pöörlevaid, vilkuvad või peidetud lambid. Kuusele monteeritakse elektriküünlad ja laudadele asetatakse küünlad või küünlataolised lambid.

Laud kaetakse pidulikult ning kaunistatakse kuuseokste, -pärgade, käbide, õunte, kausis asetsevate värviliste klaasmunade ja küünaldega. Vaiguste kuuseokste alla pandagu plastikaati või asetagu oksad lauale vaasides. Küünlad olgu sellistel alustel, et küünlarasv linale ei saaks valguda.

Kohad võivad olla märgitud nimekaartidega või vabalt valitavad. Igale taldrikule võib asetada õuna või piparkoogi, taldriku taha mõne pisikese kingituse, kaardikese päevakohase tekstiga või kuuseoksa. Erikujulisi piparkooke, kujukesi, lelusid, soovisalme ja heatujulisi ennustusi võivad jõuluõhtust osavõtjad kaasa tuua, siis on peokorraldajate koormus veidi väiksem. Üllatused paigutatakse servjeti alla või vahele, neid vaadatakse ja loetakse alles lauas istudes.

Jõuluõhtu koosviibimine võib alata mitmeti. Külalisi võib kutsuda juba õhtusöögiks (kell 19- 20), kuid ka pärast õhtusööki, sel juhul peaksid külalised saabuma mitte hiljem kui kell 23:30. Sageli võetakse esmalt osa teatris või klubis korraldatud peost ja minnakse pärast seda koosviibimisele.

Toitudeks on jõululaual peamiselt külmroad: süldid, kalad ja liha tarrendis, soolatud ja marineeritud kalad, praed, salatid. Kuumtoitudeks valmistatakse tanguvorste, sea-, lamba-, kalkuni- või mõnda muud praadi mitmesuguste lisanditega. Kuumroogi võib serveerida valgusefektidega: tervena lauale toodavasse praadi torgatakse terava otsaga küünlajalad, millesse pannakse süüdatud küünlad. Viinerid, sardellid ja lahjast vasika- või kitselihast rulaadi võib üle valada piiritusega ja otse enne lauale toomist põlema süüdata. Selleks, et piirituse sinine leek soovitud efekti annaks, kustutatakse ruumis toidu lauale toomise ajaks teised tuled (küünlad kuusel ja laual võivad põleda).

Jõuluõhtul võib pakkuda ka mõnda head magustoitu, näiteks tarretist vahukoorega, puuviljakompotti küpsiste või vahvlitega, sidruni-, virsiku-, kohvi- või šokolaadikreemi, jäätist, vahukoort pähklite ja puuviljadega vm. Sellist magustoitu on kõige nägusam serveerida väikestesse pokaalidesse portsjonitena valmispandult. Pokaale täidetagu rohkem, kui on kutsutud osavõtjaid, sest jõuluõhtul võib kergesti tulla lisakülalisi.

Magustoidu või kuuma joogi lauale toomiseks viiakse eelmiste toitude jaoks tarvitatud taldrikud ja tühjad vaagnad ära. Allesolevaid külmroogi võib korralikel vaagnatel asetada ühte laua otsa ja panna nende juurde ka puhtaid taldrikuid ning söögiriistu, et magusatest suupistetest mittehoolijad sealt soovikohast saaksid.

Kogu aeg olgu laual jõulupühade tähtsamaid maiustusi: õunu, mandariine, pähkleid, ja piparkooke. Neid võib sobivates kaussides paigutada söögilauale juba laudaistumisel. Kui nad alguses lauale ei mahu, siis toodagu nad külmroogade söömise lõpetamisel. Hea on neid lauale asetada kõrge jalaga vaasidel või mitmekordsel kõrgel puuviljade ja maiustuste menaažil.

Jookide pakkumiseks on jõuluõhtul palju võimalusi. Toidu juurde sobivad mahlad, mineraalveed, morss, limonaad ja õlu. Enne ja pärast laudaistumist ning tantsimise vahepeal joomiseks võib teha kohapeal segatud jooke, näiteks mõnda kokteili, booli, mahlajooki munakollase või piimaga. Külmutuskapi olemasolul varutagu joogi jaoks jäätükikesi. Mitmekujulisi jäätükke saab kompvekikarpide plastikaatalustes külmutada.

Kuumad joogid on kohased siis, kui vahepeal end jahutatakse väljas jalutamas käies. Pakkuda võib igasuguseid kuumi jooke: teed sidruni, keedise, kompoti või mahlaga, kohvi, kakaod, kuuma mahla või isegi kuuma piima, ka segatud kuumi jooke: hõõgveini, punši, grokki. Kuuma joogi keetmine on meeldiv ühisüritus. Väikese seltskonnaga võib seda teha köögis. Suuremas seltskonnas serveeritagu jook valmis kujul. Hästi jõulukohaseks joogiks on põlev ehk nn. tulebool – kausis serveeritav jook, mille peal süüdatakse kangekontsentratsiooniline alkohol.

Kui jõulunalju on küllalt tehtud ja soolaseid toite maitstud ning koosviibimine hakkab vaiksemaks jääma, siis on paras aeg pakkuda kohvi või kanget teed ja selle kõrvale head saia, kooki või tordilõiku.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare