Lauakatmine

Katsikud

Vanasti olnud katsikutele minnes üldiseks tavaks kaasa viia jahu-, tangu- või kruubiputru, millele kaunistuseks pandud võisilm ja pooleks lõigatud kooritud keedetud munad. Jõukamates peredes pandi pudru keskele terve praetud kana, ümberringi keedetud munad. Kohati on katsikule viidud sepikut, munaputru, munasuppi, odrajahukäkke või lihaga klimbisuppi. Hiljem hakati katsikule viima mannaputru, riisiputru, õunasuppi ja pannkooke. Veelgi hilisem komme on katsikule tortide ja kookide viimine. Ja kõige viimasel ajal viiakse peaaegu ainult torte.

Katsikule minnakse tavaliselt kutsumata, kuid on hea, kui sellest pererahvale on ette teatatud. Noor ema on veel nõrk, imiku eest hoolitsemisest hõivatud ja sageli öösel vähe maganud. Ta paneb külalistele lauale seda, mis need ise on kaasa toonud. Lisaks sellele annab ta lauale jooki. Külmal aastaajal sobib kuum jook – kohv, tee või kakao, soojal ajal mahl, morss või kali. Laud kaetakse lihtsalt.

Vahelduse mõttes oleks väga soovitatav vanu tavasid uuesti elustama hakata ja sageli kümnete kaupa viidavate tortide asemel viia midagi muud: praetud kana, omatehtud saia, mõnda vormitoitu vm. See mõjuks värskendavalt ning oleks ühtlasi meeldivaks vahelduseks, eriti kui viidavale kaunistuseks lisatakse sobivat salatit, puuvilja või marju. Kui mahti pole kaasavõetavat toitu kodus valmistada, siis pakub ka kaubandusvõrk küllalt vaheldust kompottide, konservide, kohupiimatoodete ja kulinaariakauplustes saadaolevate valmistoitude, salatite ning magustoitude näol. Katsikule minekuks võib nendest toodetest kujundada väga maitsvaid, huvitavaid ning nii viijale kui ka saajale palju rõõmu tegevaid kombinatsioone. Sellised kombinatsioonid võib perenaine asetada lihtsalt kohastele vaagnatele, anda omalt pooltt veel mõnda sobivat lisandit ja jooki.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare