Lauakatmine

Kokteililaud

Meil tavaliseks saanud kohvilaua asemel on väga meeldivaks külaliste kostitamise võimaluseks kokteili või mõne muu joogi pakkumine.

Joogiks võib anda morssi, kalja, mahla-piimajooki, mahla-munajooki, booli, kokteili, punši jne. Suvel kuumaga jahutatakse jook jäätükikestega või segatakse sinna jäätist. See ühtlasi maitsestab jooki ning teeb selle toitvamaks.

Joogi võib segada enne külaliste tulekut ette valmis või valmistada see koos külalistega. Kui joogisse peale mahla, kompoti või veini tahetakse lisada vahuveini, limonaadi või gaseeritud vett, siis lisatagu otse enne joogi klaasidesse valamist, külaliste juuresolekul. Nii on see kõige karastavam ning maitsvam. Mõne joogi võib segada otse joogiklaasis.

Kokteili võib anda ilma lisanditeta, kuid selle juurde või järele sobivad ka kerged soolased või magusad küpsised, näiteks juustu-, köömne- ja soolakangid, biskviiditaignast kuivad koogid ning pähklikoogid. Hästi maitsevad segatud jookide kõrval juustuvõileivad ja kõvad juustud. Juustu võib lauale panna terve tükina, selle juures lõikamiseks juustunuga, millega igaüks saab võtta viilu. Aga võib lauale panna ka tükeldatud juustu, mida võetakse sõrmede vahele nagu küpsist, või varustada iga juustutükk tikuga. Viimasel puhul lõigatakse juust kuubiku-, püramiidi- või ruudukujulisteks tükkideks. Juustutükkide külge võib tikuga kinnitada ka aedvilju – kurgi-, õuna-, virsiku-, ploomitükke, terveid viinamarju, kirsse või muud.

Kõik pakutav asetatakse lauale kas kohtadele või selvelauana. Väljas või ruumis seisvatele külalistele (suurema ootamatu külalisrühma puhul) pakutakse jooki kandikule asetatud täidetud klaasidest.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare