Lauakatmine

Pulmalaud

Pulmalaud kaetakse tavaliselt suurele inimestehulgale. Selleks, et kõik ühisesse lauda mahuksid, on sageli vaja laua erilist asetust. Suures ruumis on laudu võimalik seada mitmesugusel viisil. Kui suurt ruumi pole, et külalised ühisesse lauda mahuksid, kaetakse lauad mitmesse ruumi. Pruutpaar istugu sellisel kohal, et kõik neid näeksid; kui laud on kaetud mitmesse ruumi, siis olgu uksed avatud või vahetatagu pruutpaar aeg-ajalt oma asukohta.

Pulma-koosviibimist sisustatakse väga mitmel moel, vastavalt sellele tuleb varuda ruumid ning paigutada sisustus.

Sageli pakutakse enne laudaistumist vahuveini (šampanjat), aperitiivi, mahla, kokteili või mõnda muud jooki. Sel juhul asetatagu ühte ruumi või ühele söögilaua otsale kandikud joogiklaasidega. Saabuvatele külalistele pakutakse kohe jooki. See juuakse kas ühekorraga pruutpaari terviseks või vastavalt peokorraldajate näpunäidetele vähehaaval kohe pärast joogi saamist.

Lauas paigutatakse pruutpaari vanemad pruudi ja peigmehe kõrvale, tavaliselt vahetatult: pruudi ema ja isa peigmehe kõrvale, peigmehe isa ja ema pruudi juurde. teised kohad võivad olla määratud või vaba valiku järgi võetavad. Kindla „kirju rea“ saamiseks ning seejuures koha valimise kiirendamiseks võib kohad loosida. Selleks on mitu võimalust. Näiteks võib kõik kohad nummerdada ja loosid teha numbrite järgi. Paarisarvulised kohad loositakse naiste, paarituarvulised meeste vahel. Võib ka lauale asetada iga kahe koha peale ühe terve kaardi, teised eksemplarid samasuguseid kaarte lõigatakse pooleks ja jaotatakse üks pool meestele, teine naistele. Kohti võib märkida ka mitmesuguste kujukeste, lelude või lilleõitega ning välja loosida sedeleid kohta ma märkiva eseme nimetusega. Kohta märkinud esemekene kingitakse sel juhul enamasti pulmakülalisele.

Pulmlaua toitudeks on kõige kohasemad mitmesugused külmroad. Kuna pulmalauas tavaliselt viibitakse üsna kaua, vahepeal tantsitakse ning võetakse osa mitmesugustest üritustest, toodagu esialgu lauale vaid osa valmistatud külmroogi, võid, leiba ja muud ning hoitagu osa külmas ruumis, kus toidud paremini säilivad. Tühjenenud vaagnad täidetagu uuesti, soojas kiiresti näotuks muutuvad toidud (süldid, tarrendis või majoneesis kalad ning liha) toodagu lauale otse enne nende pakkumist. Kui pakutakse sooja toitu, siis vahetatakse taldrikud ja korraldatakse nii, et selle pakkumise ajal jälle kõik külalised lauas istuvad.

Pulmaruumi kaunistatakse põlevate küünalde, põranda- ja lauavaasidesse paigutatud lillede ning okste, tervete noorte puudega. Puuvilju, maiustusi ja kaunistusesemeid võib asetada mitmele poole urumi korvides, kaussides ning laiades puit- või tohtkastides. Väga meeleolukad on seintele kinnitatud päevakohased pildid, paberist või papist väljalõigatud kujundid, kõrgemas ruumis lae alla kinnitatud paberkaunistused, värvilised lindid ja mitmesugused laternad.

Kohvi pakkumiseks on õige aeg, kui väsima hakatakse – südaööl või selle ümber. Selleks ajaks korjatakse tarvitatud taldrikud ja söögiriistad kokku, viiakse tühjad vaagnad laualt. Kuna pulmas peaaegu alati on inimesi, kes magusast lugu ei pea, võib täis külmtoiduvaagnaid ning taldrikuid asetada soovijate jaoks ühele lauaotsale või soovijate ette, magusad lisandid kohvi juurde pannakse mujale.

Kui pulmapidu jätkub veel järgnevail päevil, siis pestakse öösel kõik nõud puhtaks ja hommikul kaetakse laud uuesti puhaste linade, korrastatud lauanõude ning värskelt vaagnale asetatud toitudega.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare