Lauakatmine

Pensionile siirdumise laud

Pensionile mineku korral organiseeritakse viimane koosviibimine sageli töökaaslaste poolt. Seda tehakse ühiskondliku toitlustamise ettevõttes, klubis või asutuse ruumides. Viimasel juhul tellitakse toidud ja joogid restoranist või valmistatakse need ise.

Lauasistumine on sel sündmusel kohasem kui selvelaud: see on mugavam, intiimsem ja vähem väsitav. Restoranis reserveeritakse varakult inimeste arvule vastav laud eraldi ruumis. Mõned kohad kaetagu rohkem võimalike ettenähtamatute külaliste jaoks. Kohvikus või sööklas kaetagu pidulaud ruumi selles osas, kus pidulised jäävad rohkem omaette. Laud kaetakse meeleolukalt, kaunistatakse lillede või pärjaga, mis asetatakse piki lauda. Värske pensionäri kohta rõhutatakse kaunistusega. Külalised kutsutakse kirjalikult, suuliselt või telefoni teel. Kirjalik kutse olgu vormistatud tõsiselt ning korrektselt. Koos pensionile siirdujaga kutsutakse ka tema abikaasa.

Lahkumispeo organiseerija olgu esimesena kohal, et kontrollida kõige korrasolekut ja võtta vastu külalisi. Ka kogu kollektiiv olgu enne peakülalise tulekut peoruumi kogunenud. Kõik seisavad püsti, kui pensionile siirduja on kohale ilmunud. Pensionär ja tema abikaasa istuvad laua otsas või kohal, kust kogu lauda näeb. Tema lähedal istuvad peokorraldajad ja asutuse juhtkond. Enne laudaistumist võib pakkuda eeljooki (aperitiivi), millega võib siduda tervituskõne.

Peokorraldajad hoolitsevad, et pensionile siirduja oleks kõigega varustatud. Kinkide ja lillede üleandmine toimugu enne laudaistumist, kingiks saadud lilled asetatakse vaasides pensionäri lähedusse, kuid hoolitsetakse, et need peokülaliste vahele läbinähtamatut barjääri ei tekitaks.

Koosviibimise kestuse määrab pensionile siirduja. Tema tõuseb esimesena lauast ja tänab oma võõrustajaid. Alles pärast teda lahkuvad tema endised kaastöötajad. Kui koosviibimise korraldab pensionär ise oma kodus, siis on tema peoperemees (-naine) ja kogu peo raskus tema kanda. Senised kaastöötajad võivad teda selle juures aidata.

Koosviibimise võib organiseerida ka väga lihtsalt, pakkudes ainult mõnda külma jooki ja selle juurde küpsiseid või juustu. Sel juhul asetatakse täidetud joogiklaasid kandikutele ning pakutakse ringi. Küpsised või kangikujulisteks tükkideks lõigatud juust seatakse kausikestesse või taldrikutele, neid süüakse sõrmede vahelt, ilma leivataldrikuteta. Seejuures lausutakse pensionäri auks tooste, kuna ametlik osa, lillede ja kinkide üleandmine on toimunud juba varem, nii et nüüd on kõigil käed vabad.

0 0 hinnang
Hinnang

Kommentaarid

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare